Александър Димитров и Петя Димитрова - „Мистър и Мисис Икономика“ 2018

  • 18 декември 2018, 16:26
  • Автор Дарина Михалева
  • КОНКУРС

Medium vgb 0621

Главният изпълнителен директор на „А1 България“ Александър Димитров и главният изпълнителен директор на Пощенска банка Петя Димитрова спечелиха големите награди в конкурса „Мистър и Мисис Икономика“ 2018 г., организиран от КРИБ и списание „Икономика“. Отличията им бяха връчени от вицепремиера Томислав Дончев и от столичния кмет Йорданка Фандъкова на специална церемония в началото на декември в НДК. Стилното събитие събра на едно място вицепремиери, министри, депутати, представители на бизнеса.

„За мен тази награда е огромна чест, не само защото е награда от най-престижното списание, но е и връх за нашата компания. За нас 2018 г. беше много добра. Смятам, че всички над 5 млн. клиенти, които обслужваме, са го усетили“, каза Димитров.

Наградите, известни като „Оскарите на бизнеса“, се връчват от сп. „Икономика“ от 1990 г. и имат голяма тежест за предприемачите и мениджърите, които са допринесли за повече работни места и инвестиции в страната. Тази година награди бяха връчени в 10 категории. По традиция победителите в конкурса получиха статуетката „Рибарят и златната рибка“, изработена от известния български скулптор Ставри Калинов, превърнала се в символ на конкурса.

В началото на стилната церемония председателят на Управителния съвет на КРИБ Кирил Домусчиев поздрави представителите на бизнеса и членовете на най-голямата работодателска организация, които вече са над 12 000 компании и дават работа на над 800 000 души в страната. „Това, за което ни обвиняват, че сме експлоататори и не даваме справедливи заплати, не е вярно“, каза той. Прогнозата ни като КРИБ е и следващата година да бележим двуцифрен ръст на заплатите, но на специалисти, подчерта Кирил Домусчиев. Той допълни, че бизнесът има нужда от образовани хора, специалисти, и изрази надежда за решаване на проблема с недостига на кадри, което ще допринесе за ръста на износа и на БВП. Председателят на КРИБ посочи, че възможността за внос на работна ръка ще даде „свежест“ на икономиката ни.

Вицепремиерът Томислав Дончев заяви по време на церемонията, че уважава всички професии, но има една, която е по-различна. Това са хората, които не търсят работа, а дават, които не харчат пари от данъците на другите, а плащат такива и не се притесняват да рискуват собствените си пари, зоната на комфорт, и това са предприемачите, каза вицепремиерът. Той продължи, че успешните предприемачи получават награда под формата на печалба, но посочи, че те имат нужда и от обществено признание.

Кметът на София Йорданка Фандъкова благодари на представителите на отговорния бизнес в София, които са допринесли в последните десет години столицата да се развива възходящо, и изрази надежда това да е и благодарение на доброто партньорство с общината. Тя отправи апел към бизнеса да използа екоколи и градския транспорт за по-чист въздух.

Министърът на икономиката Емил Караниколов изтъкна заслугите на работодателите и на работниците за развитието на икономиката и посочи, че правителството ще продължи да работи с деловите среди за създаването на конкурентна работна среда.

Министърът на туризма Николина Ангелкова напомни по време на церемонията, че туризмът формира голяма част от БВП и допълни, че това става благодарение на общите усилия между общините, бизнеса и правителството.

Земеделският министър Румен Порожанов посочи, че тази година не е била лека за сектора „земеделие и хранителна индустрия“, но е била достатъчно успешна.

Главният изпълнителен директор и вицепрезидент на „Аурубис България“ Тим Курт спечели в категория „Индустрия“, а наградата му връчи министърът на икономиката Емил Караниколов.

Стоян Мавродиев – главен изпълнителен директор и председател на УС на Българската банка за развитие, спечели приза във „Финанси и застраховане“, който му бе връчен от Веселин Тодоров, изпълнителен директор на Сиела Норма.

Боряна Манолова, управител на „Сименс“ ЕООД, стана носител на наградата в категория „ИКТ, аутсорсинг и бизнес процеси“, а призът й бе връчен от проф. дтн Николай Вълканов, председател на СД на „Минстрой Холдинг“.

Отличието в категория „Търговия и услуги“ спечели Иван Панчов, управител на „Медина Мед“, като наградата бе връчена от Калин Пешов - председател на УС на „Главболгарстрой холдинг“.

Миролюб Столарски от „Карат-С“ грабна приза в категорията „Транспорт и логистика“, а наградата връчи вицепремиерът по икономическа и демографска политика Марияна Николова.

Красимир Аврамов, изпълнителен директор на „Вила Ямбол“, получи наградата в категория „Земеделие и хранителна промишленост“ от аграрния министър Румен Порожанов.

Стоян Ставрев, управител на „Българска консултантска организация“, бе отличен в категория „Консултантски бизнес/услуги“, а наградата връчи председателят на парламентарната комисия по икономическа политика и туризъм Петър Кънев.

Димитър Цоцорков, председател на Надзорния съвет на „Асарел Медет“, получи награда в категория, която е включена в конкурса за първа година – Корпоративна социална отговорност. Призът връчи председателят на комисията по енергетика в НС Делян Добрев.

Списание „Икономика“ връчи по традиция и свои специални награди.

Изпълнителният директор на „Медия Икономика България“ и издател на авторитетното списание Боян Томов и министърът на туризма Николина Ангелкова връчиха двата приза. За популяризиране на българското вино в страната и чужбина бе отличена Цветелина Николова, управител на „Катаржина Естейт“. Борислав Малинов, консултант на „Апарт Хотел Лъки Банско“, получи награда за развиването на целогодишна туристическа дестинация.

Водещи на церемонията „Мистър и Мисис Икономика“ 2018 бяха познатото лице от новините на БНТ1 Филипа Иванова и Орлин Павлов, който зарадва присъстващите с изпълнението на новото си парче „Светът е друг“.

Две талантливи деца от музикална школа „Арт Войс Ценър“ - Пловдив също плениха публиката с ангелски гласове – Мирослава Тодорова и Тодор Борисов. Церемонията бе излъчена по-късно в ефира на БНТ1.

Трябват образовани хора, за да растат износът и БВП

Кирил Домусчиев,

председател на КРИБ

Искам да благодаря на всички вас, представители на българския бизнес. През тази нелека година с катаклизми, поздравявам ви за всички резултати, които постигате. Производството бележи ръст. Разни синдикалисти ни обвиняват, че не плащаме заплати, а това не е вярно.

Следващата година ще има двуцифрен ръст на заплатите на специалистите. Трябват ни образовани хора, специалисти, инженери. Надявам се с общи усилия да излезем от тази криза на кадри, за да расте и износът, и БВП.

Искам да благодаря и на представителите на българското правителство и парламент за това, което правят - проблемите на бизнеса да се решават в кратки срокове и да се развиваме.

На крачка сме от еврозоната и Шенген, докладите от Брюксел са с все по-добри оценки за България, което е плод на съвместни усилия и добра работа с правителството.

Работодателите са важна част от икономиката

Боян Томов,

издател на сп. „Икономика”

Без работодателите няма как да има икономика. Без хора като вас няма смисъл министърът на икономиката да развива икономиката. За мен е чест за поредна година да бъда домакин на церемонията „Мистър и Мисис Икономика“. Кое е важното от годината? Работодателят - добър или лош, е най-голямата част от българската икономика. Без него не може. Той е фигурата, която трябва да се уважава всеки ден. Защото без вас БВП няма как да се получи и няма как да се повиши стандартът на живот на хората.

Снимки: Цветан Игнатовски, Владимир Балевски, Красимир Свраков