Дядо Коледа запали по сателитен телефон елхата на заралии

  • 18 декември 2018, 15:42
  • Автор Цвети Василева
  • НОВОВЪВЕДЕНИЕ

Medium img 0946

Над 40 са проявите в календара на община Стара Загора за коледните и новогодишните празници. Освен концерти на различните формации към културните институти в града, са предвидени още коледни ателиета, изложби, спектакли и емблематични фолклорни празници.

Със затаен дъх стотици деца и родители посрещнаха запалването на коледното дърво на обновения площад пред общината на 3 декември.  За пръв път елхата бе запалена от разстояние по „модерен способ с помощта на технологиите“. Дядо Коледа позвъни по сателитния телефон до Лапландия и поръча на най-приближеното си джудже Буши да запали светлините. Всички деца започнаха обратно броене и коледното дърво засия в синя и бяла светлина. Започнаха и празнични илюминации за радост на малки и големи. Празненството завърши с концерт на Стефан Диомов и вокална група „Петте сезона“.

Коледните прояви започнаха с откриването на Трета национална изложба „Моят празник“, в която са подредени наградените рисунки на участниците в Националния фестивал. В Художествената галерия пък бе открита ретроспективна изложба на Васил Тодоров /1893 -1977/  по повод 125 години от рождението на художника. В Регионалния исторически музей е представена изложба „Нумизматичен салон 2018“.

Коледни ателиета „От деца за деца“ организират от детски отдел на библиотека „Родина“. Школи и клубове към Център за подкрепа за личностно развитие пък представят коледен концерт. Традиционно и тази година старозагорци се наслаждават на красиви рисунки и сурвачки на изложбата на участниците в общински конкурс „Сурва, весела година“.                                         

Драматичният театър радва старозагорци с премиера на „Снаха“ по Георги Караславов, а Театрална студия „Фантазио“ и Младежка театрална студия „Сцена 99“ представят спектакъла „Кучешко сърце“.  „Чудесата на Коледа“ се нарича танцовият спектакъл на балетна школа „Па де Кре“ и Държавна опера - Стара Загора, който се играе на сцената на Операта.

Балетът на Държавна опера Стара Загора представи спектакъла „Снежанка и седемте джуджета“ от Александър Йосифов, а Кукленият театър кани своите малки зрители на спектакъла „Обущарят и джуджетата“ от Братя Грим със специален гост Дядо Коледа.

С вълнение старозагорци посрещнаха концерта „По–полека  SIMPHONY“ от коледното турне на Стефан Вълдобрев и „Обичайните заподозрени“ с участието на оркестъра на Държавна опера – Пловдив. Любителите на джаза са поканени на концерт „The Ari Roland Jazz Quartet“ в Кукления театър.

Коледен концерт „A swinging Christmas“, със специалното участие на Васил Петров, ще има в Операта. Заедно със симфоничния оркестър и хор на Държавна опера-Стара Загора с диригент Владимир Бошнаков, Васил Петров  ще изпълни едни от най-красивите коледни класики и ще пресъздаде топлината и споделеността, с които свързваме Рождество Христово.

Коледен празник за децата от всички етноси пък организират „Етносвят България“ и библиотека „Родина“.

Първи национален фестивал „От Игнажден до Коледа – традиции и съвременност“  се проведе в старозагорското село Преславен на 15 декември.

На 17 декември пък се проведе церемонията по връчване на наградите от конкурса „Добрият самарянин“ - за високо признание към отделна личност за извършен жест на добротворство към друг човек или хора, изпаднали в тежка житейска ситуация или беда.

В навечерието на Коледа в Регионалния исторически музей ще се проведе Церемонията  по награждаване на най-добрите спортисти за 2018 г. На нея ще бъде представена и втората част на книгата „Шампионите разказват“, в която са събрани разкази за живота на прочути спортисти, прославили Стара Загора и България.

Традиционният Празник на пелина в село Змейово, който събира любители на еликсира от цялата страна, ще е на 22 декември. Отново местни майстори на напитката ще предложат бял и червен пелин, направен с любов по тайна рецепта, предавана десетилетия. Първият производител на  змейовски пелин е Стоян Найденов, собственик на винарска изба, дюкян и пивница. Той е и авторът на оригиналната рецепта за приготвянето на уникалното питие. Сега на дюкяна, който е държал, е поставена паметна плоча. Стартът на дванадесетото издание на уникалния празник ще започне от 10.30 часа, на площада в селото. Отново ще има конкурс за най-добър пелин, експерти ще оценяват всеки продукт по пивкост, цвят, аромат и бистрота. Очаква се и тази година цената от 5 лв. за литър да се запази. Представители на клуб „Традиция“, които са редовни участници в празника, ще дадат началото с гръм на черешово топче. Местни самодейни групи ще пресъздадат типични за региона обреди, ще има и фолклорна програма.

Общоградският празник  „Добре ми дошли, коледари !“ с участието на фолклорни групи от Стара Загора ще е навръх Коледа на площада пред Общината.

И тази година ще има Новогодишен концерт в Операта, който ще започне в 18.00 часа на 31 декември.

В новогодишната нощ старозагорци ще веселят Иво Папазов и оркестър „Тракия“ на площада пред Общината.