01
Брой

Брой 43, Февруари 2019

Обратно Новина Следваща

Градовете преработват 1/3 от боклука си

  • 12 февруари 2019, 13:34
  • Автор Александра Петрова, Жулиета Цветкова, Владимир Симеонов
  • ТЕМАТА

Medium plastic 631625 1920

Около 35% от отпадъците, които се генерират на територията на страната, се рециклират. Това съобщи бургаският депутат от ГЕРБ и председател на парламентарната комисия по околната среда и водите Ивелина Василева.

Все повече хора в градовете изхвърлят разделно пластмасови и стъклени бутилки, хартия и дрехи. Заради замърсяването на световния океан с пластмасови отпадъци, дори и децата вече се научават да пазят природата и да се отнасят отговорно към боклуците. 

Цифрите за градовете са показателни какви количества разделно събран боклук генерират градовете. Бургас например събира по 130 тона пластмаса, стъкло и хартия на година, Стара Загора – около 100 тона, а Варна – цели 802 тона. Те се отделят и се пращат за преработка.

“В годините този процент трябва да расте. Такъв е духът на законодателството, в това число и на европейско ниво. Тази година в дневния ред на европейските институции много сериозно ще стои въпросът специално за отпадъците от пластмаси. Миналата година по време на Българското европредседателство бяха приети много важни законодателни промени, които поставят по-високи и амбициозни цели за държавите”, каза още Ивелина Василева.

В Бургас съществуват няколко различни системи за разделно събиране на отпадъците. „Те имат за цел да обхванат максимално градската територия, както и да бъдат възможно най-достъпни за различните групи хора, според начина им на живот“, заяви Руска Бояджиева, зам.-кмет по европейски политики и околна среда на община Бургас.

По думите й с течение на времето количествата разделно събрани боклуци стават все повече. Освен това се подобрява и чистотата на отпадъците, изхвърляни в специализираните контейнери.

„Има още много какво да се желае, но със сигурност е крачка в правилната посока. Очевидно се увеличава чувствителността на хората към подобен начин на събиране на отпадъците“, допълни Бояджиева. 

Само за миналата година в Бургас са били предадени общо 130 000 тона отпадъци. 

„След като се сепарира отпадъкът, Община Бургас организира търгове, с които оползотворимите материали  – най-често стъкло и пластмаса – се продават на фирми, които са сертифицирани за тяхното оползотворяване“, допълни зам.-кметът.

Средно на месец количеството отпадъци, което се предава на фирмите за повторна обработка, е около 200 тона. Така част от рециклируемите материали се превръщат в детски играчки например.

„Използваме тези играчки като подаръци, когато ходим по детски градини и учебни заведения, с цел да се създаде у децата още в подрастваща възраст култура за разделно събиране на отпадъците“, заяви Стефан Калчев, директор на Общинското предприятие „Чистота“, което работи съвместно с регионалното депо за отпадъци в Братово.

Освен това в Бургас е изградена и система за компостиране, която е част от цялостния процес на разделно събиране.

От няколко месеца на територията на Бургас функционират и контейнери за събиране на стари дрехи и обувки. Разделно събраният текстил се връща в производства и от него се изработват консумативи за бита и промишлеността като парцали за почистване на корабите например.

Общо 802 360 кг отпадъци са изхвърлили разделно през миналата година варненци в цветните контейнери, разположени в петте района на града, в курортите Златни пясъци и Св. св. Константин и Елена и в местността Кабакум. От тях 328 тона е стъкло, хартията е 29,65%, или 195 тона, пластмасовите опаковки – 132 тона, а металните – 3 тона. Останалото количество - 142,146 кг, не подлежат на рециклиране, макар да са извозени до сепариращата инсталация, съобщи Яна Русева, мениджър за Варна на „Еко Партнърс България“ АД.

Компанията за оползотворяване на отпадъци от опаковки работи във Варна от април 2017 г. С навлизането си след сключен договор с общината тя постави 458 комплекта двуцветни контейнери – жълти и зелени. 

Разделно събраните отпадъци в контейнерите се събират по съгласуван с общинската администрация график и се извозват до площадка за сортиране в Западната промишлена зона на Варна, собственост на „Унитрейд БГ“. На нея като в приказката за Пепеляшка тече неспирно отделяне на хартия от найлон, бутилки от торбички, черни и цветни метали, пластмаса по видове и дори по цветове.

Сортираните опаковки се балират в очакване да бъдат транспортирани към инсталациите за рециклиране. В района на Варна такива няма – камиони ги карат към София, Плевен и други градове предимно в Западна България.

Тази година предстои увеличаване на броя на двуцветните контейнери във Варна.

Камион по график минава за стари мебели

Във Варна няма отделни контейнери за едрогабаритни отпадъци, тъй като опитът отпреди няколко години показал, че недобросъвестни фирми ги пълнят със строителни материали. Така че стари мебели, матраци и дюшеци се оставят на площадките до съдовете за общия битов отпадък и се извозват по график от специализиран камион. В централните райони той минава по два пъти седмично, а датите могат да се намерят в официалните сайтове на общината и на съответните административни райони. Изхвърлянето на едрогабаритни отпадъци в дните извън графика е забранено, а за нарушителите са предвидени санкции.

Отново по график, съвместно с фирма „БалБок инженеринг“ АД, се събират и опасните отпадъци - живачни термометри, лакове, бои, химикали, лекарства с изтекъл срок на годност и т.н. Те се предават в мобилен пункт, който обикаля кампанийно всеки от районите.

Повече пари за разделно събиране в Благоевград

Много повече финансови средства ще инвестира община Благоевград тази година в сравнение с 2018 година за опазването на околната среда и разделното събиране на отпадъците.

Благоевград е сред общините, които работят последователно и целенасочено за по-висока култура сред гражданите по отношение на разделното събиране на отпадъци. Прави го в партньорство с „Еко Партнърс България“ АД. На доста места в центъра на града и в градските квартали са поставени контейнери. Зелените съдове са за събиране на стъкло, а жълтите са за хартия, пластмаса и метал. „Фактът, че в един контейнер се изхвърлят хартия, пластмаса и метал не е проблем за „Еко Партнърс“. Дружеството има изградена специализирана инсталация в село Зелен дол. Благодарение на нея различните материали се разделят, после се транспортират до пунктове за изкупуване на съответните отпадъци“, казва Васил Бачев, управител на общинското дружество „Биострой“, което се грижи за чистотата в община Благоевград.

Кметството подкрепя различни инициативи за събиране на пластмасови капачки. Всяка следваща година събраното количество се увеличава. Миналата година средствата бяха дарени за закупуване на кувьоз за болницата в Чирпан.

Само до април 2018 г. бяха извозени и дарени 806 килограма, събрани в Благоевград.

Община Благоевград, „Пиринско пиво“ и „Екопак България“ се обединиха в инициатива през октомври миналата година за насърчаване на разделното събиране на опаковки от бира  и рециклирането им. Всеки желаещ връщаше празни стъклени, пластмасови бутилки от бира и кенове (независимо от марката) за рециклиране и срещу минимум 10 предадени бутилки и кенове получи еднократно 3 бутилки бира.