01
Брой

Брой 41, Декември 2018

Обратно Новина Следваща

Партита върху лед в градовете

  • 18 декември 2018, 15:34
  • Автор Жулиета Цветкова, Даниела Стоянова, Галина Стоянова, Петя Валентинова, Цвета Иванова, Владимир Симеонов
  • ТЕМАТА

Medium da4

 

Истински партита върху лед се вихрят в градовете с идването на зимата. Пързалките са само част от богата програма с песни, танци, концерти и базари, които местните власти организират в празничния декември, преди Рождество Христово и Нова година. В навечерието на Коледа в София например отново заработи легендарната ледена пързалка в езерото „Ариана“.

Спортният министър Красен Кралев откри друга арена за спорт и забавление - ледената пързалка на стадион „Юнак“ в София. Съоръжението е собственост на НСБ, а инвестицията в него е в размер на 340 000 евро.

„Изключително съм щастлив, че за пореден път изпълнихме свое обещание и преди коледните празници успяхме да открием пързалката. Бяхме обещали това съоръжение, което не беше работило като пързалка от близо 30 години, да бъде възстановено, за да може възможно най-много деца да се докоснат до магията на кънките и да започнат да се занимават професионално с този спорт. Много столичани са направили първите си стъпки в зимните спортове именно тук, където беше легендарната пързалка „Дружба“, каза Кралев и покани гражданите и гостите на София да се възползват от съоръжението по време на празниците.

Пързалката ще бъде на стадион „Юнак“ до началото на месец март, когато ще бъде използвана за Световното първенство по шорттрек за мъже и жени в „Арена Армеец“.

За пета поредна година варненци и гости на морската столица се радват на безплатна ледена пързалка около коледните и новогодишните празници. Съоръжението е монтирано край сградата на общинската администрация в близост до паметника на загиналите в Сръбско-българската война. То бе открито на 4 декември и ще остане там до 13 януари.

Работното време е всеки ден от 10 до 19 ч., с почивка от 14 до 15 ч. за обработка на покритието. Пързалката ще работи и в празничните дни. На 24 и 31 декември ще е отворена от 10 до 17 ч. с почивка от 13 до 14 ч.; на 25 и 26 декември - от 11 до 17 ч. с почивка от 14 до 15 ч.; на 1 януари - от 11 до 18 ч. с почивка от 14 до 15 ч., обявиха от общинската дирекция „Спорт“.

Няма ограничения за броя на сесиите за пързаляне, всяка от които е по 30 минути. Освен ползването на съоръжението, безплатни са и кънките. Те се получават срещу депозит от 5 лв., който се възстановява след връщането им.

Пързалката има осигурени патрули, които да съблюдават спазването на обществения ред. На разположение е и медицинско лице.

Освен безплатната пързалка на открито варненци могат да ползват и закритата ледена пързалка в кв. „Младост“. Тя е с размери 45 на 20 м и с капацитет за 150 души. През зимата на нея по график провеждат обучения и тренировки клубовете по хокей и ледени спортове. В свободното от техните занимания време тя е открита за посещения от граждани. Билетите за 60-минутно пързаляне са от 1 до 4 лв., а наемът на кънки – от 1 до 3 лв. според възрастта.

За втора година наемателят на парк „Студентски“ в Шумен предлага атрактивна ледена пързалка на шуменци и техните гости. Пързалката е разположена на обща площ от 400 кв.м. Покритието е с естествен лед от 10 см, има трибуна с 90 места. Ледената пързалка разполага с трима инструктори, които помагат на децата и възрастните да се учат да се пързалят.

Съоръжението е поставено върху обновеното мултифункционално игрище и ще може да се използва до края на месец март 2019 година. Работното време на ледената пързалка е от 10.00 до 22.00 часа, като на  всеки четири часа се извършва санитарно почистване в рамките на 15 минути. Наемът на кънки за един час струва 4 лева, но всеки може и да си носи свои. Входът за една сесия е 5 лева, а за деца до 10 години с придружител – само 2 лева. 90 лева е месечният абонамент, който позволява неограничен брой посещения. За 30-минутен курс на инструктор цената е 15 лева.

До края на декември за хлапетата е организирана „Мразотеката на Дядо Коледа“, което е 90 минути дискотека, караоке и игра с Дядо Коледа, както и ползване на ледената пързалка или част от атракционите - влакче, бънджи, батути или плейграунд, които също са разположени в Студентски парк.

В края на ноември в Русе беше дадено началото на зимното приключение „Сребърните кънки“ – тазгодишното издание на ледената пързалка в град Русе. Това се случи в присъствието на кмета на община Русе Пламен Стоилов. Водещ на откриването бе актрисата Ралица Константинова.

Десетките зрители – русенци и гости на града, се насладиха на виртуозните изпълнения на спортисти по фигурно пързаляне от клуб „Ледени искри“, град София. Уникалното тази година бе това, че за първи път в България беше показано и светлинно шоу на кънки от артистите на спортен клуб „Дивинитас“.

Пързалката е с площ 450 кв.м. Доставена е на община Русе от фирма „Парк – спорт – консулт“ ЕООД, партньор на австрийската фирма „AST Eis und Solartechnik GmbH“ – най-големият производител на ледени пързалки.

Работното време на пързалката е от 10:00 до 22:00 часа - без почивен ден. На разположение са общо 200 чифта кънки. За начинаещите кънкьори са предвидени обучителни тренажори под формата на пингвини и мечета, които ще се предоставят напълно безплатно.

Цената на входен билет за възрастни е 5 лв. на час, а за ученици 3 лв. за час. Отделно за наем на кънки ще се заплаща 2 лв. Предвиден е и предплатен абонамент за 10 посещения за сумата от 40 лв. за деца, а за възрастни - 56 лв. Цената за групови посещения до 6 души, включваща входен билет и наем на кънки, е 5 лв. на час на посетител.

Пързалката има на разположение квалифициран медицински екип, който при необходимост ще окаже първа помощ, а всеки закупен билет включва застраховка.

Зимни атракциони в 3 врачански общини

Три врачански общини тази година зарадваха граждани и гости с възможност за забавление на лед. Пързалки още в началото на декември бяха разположени на централните площади във Враца, Бяла Слатина и Козлодуй. Атракционите ще останат до началото на новата година и ще могат да се ползват от 10 до 22 часа.

Традиционно пързалката във Враца е сред най-големите в цяла Северна България. От леденото приключение могат да се възползват възрастни срещу 5 лева и деца – срещу 4. Една сесия продължава 30 минути. Освен свободното пускане с кънки, почти всекидневно доброволци от младежкия център в града организират купон върху леда. Своеобразни дискотеки с коледна музика или отборни спортни занимания могат да се видят около обяд на атрактивното съоръжение. Добрата новина за врачани е, че благодарение на щедри дарители ледената пързалка вече ще бъде собственост на общинската администрация.  

В Бяла Слатина за първа година граждани и гости имаха възможност да тестват уменията си на кънки. За първата демонстрация на лед местната управа бе поканила професионалисти - децата от спортен клуб „Ледени искри“ в София, които представиха красиви фигури и скокове.  Възрастни могат да ползват новия атракцион за 5 лева на час, за децата ученици цената е 3 лева, а деца до 7 години могат да я ползват безплатно.

1500 деца поискаха да се пързалят в Монтана

От началото на декември на централния площад „Жеравица“ в Монтана е открита ледена пързалка. Тя радва деца, юноши и  младежи, които прекарват вечерите по леда на силна светлина. До пързалката блещукат и сините светлини на коледната елха, до тях са и къщичките, в които се предлагат коледни сувенири и подаръци. Без ледената площадка настроението в града нямаше да е така коледно и приповдигнато, коментира придобивката кметът Златко Живков.

На същото място общината изгражда ледена площадка за трета година. Тя бе пожелана от 1546 ученици през 2016  при анкета какво искат общината да направи за тях в дните преди Коледа. Малчуганите изоставиха скейтборд площадката, фитнес уредите в парка „Монтанезиум“ и прекарват вечерите върху леда в центъра на града.

Площадката има размери 30 на 30 метра и е открита за пързаляне от 9 до 23 часа. Най-много са децата, които карат кънки до късно. Деца до 8 години се пързалят за 5 лв. на час, като не плащат наем за кънките. До 12-годишна възраст те обаче трябва да са с възрастен придружител. И до 12 години кънките са безплатни, а времето за час – 5 лв. Над 18 години клиентите на пързалката плащат за час също 5 лв., но и по 2 лв. за наем на кънки.  На разположение на децата е и треньор по пързаляне. Таксата му за 40 минути е 15 лв. Много родители предпочитат да платят за треньор, вместо те да се клатушкат по леда с малките си деца.

Ледената пързалка ще остане в центъра на Монтана и в първите дни на 2019 година, съобщават от общината.

До ледената пързалка е издигната и коледна сцена. Пързалящите се могат да слушат концертите на ансамбъл „Младост“ и „Пъстренец – джуниър“, както и коледните небивалици на децата от детския комплекс.

Българи и чужденци с пируети в Банско

Ледената пързалка в Банско е сред най-посещаваните атракции през зимния сезон в курорта. Малки и големи се възползват от тази възможност. Те слагат кънките и се пързалят с удоволствие на голямата и модерна открита ледена пързалка в града, която се намира под началната станция на кабинковия лифт. Работното време на съоръжението е от 10,00 до 22,00 часа, така че удоволствието от този спорт е гарантирано и по тъмно, когато се включва осветлението. Много често пързалката привлича цели семейства и групи, които спортуват сред хладния и свеж планински въздух. „Най-често идват привечер семействата, след като през деня са били по пистите в Пирин планина, за да карат ски. Други пък залагат по един ден от престоя си в Банско само за кънки – от сутрин до вечер са на пързалката“, твърдят служители.

Всеки посетител на обекта се инструктира, за да спазва мерките за безопасност. Скокове и спинове се правят само в средата на пързалката. Начинаещите се пързалят по протежение на мантинелата, върху която не се седи, обляга и не се поставят неща.

И Димитровград влезе в клуба на звездите

На ледена пързалка се радват тази зима димитровградчани. Общината  изгради атракциона с площ от 300 кв. м на площад „България“. Aтракцията заработи с падането на температурите в началото на декември. Цената за деца под 10 г. е 2 лв. на час, а за по-големите – 3 лв. Възрастните плащат по 5 лв. За потребителите на социални услуги ползването на пързалката е безплатно. За хората с увреждания над 29 г. и техни придружители цената  е левче.

„Кмет на месеца“ се завръща

с „Магията на Коледа в моя град“

Kmeta.bg възстанови от декември конкурса, в който гражданите избират победителите

Конкурсът „Кмет на месеца“ се завърна с тема „Магията на Коледа в моя град“. Организираната от Портала на българските общини Kmeta.bg благородна надпревара между екипите на градоначалниците стартира в празничния декември. Онлайн гласуването на Kmeta.bg в секцията „Кмет на месеца“ ще продължи до 20 декември включително. А на 21 декември 2018 г. ще обявим победителите.

В празничния последен месец на годината екипът на Kmeta.bg номинира за вота кметове от 9 общини на базата на наблюденията си по организация на коледния календар в общините с концерти, празнична украса, базари, различни благотворителни инициативи. Конкурсът по традиция е разделен в три категории - общини с население под 20 000 жители, общини с население между 20 000 и 50 000 жители и общини с население над 50 000 жители. Във всяка от трите категории са номинирани по трима кметове.

Победителите в онлайн допитването ще получат специални сертификати.

На номинираните желаем успех в конкурса, а на останалите ръководители на местни администрации - много празнично настроение за тях, екипите им, жителите и гостите на градовете. Убедени сме, че в объркания и нечестен свят, в който живеем, трябва да имаме поводи за позитивни нагласи и оценки.

Всеки месец и през 2019 г. Kmeta.bg ще организира конкурс „Кмет на месеца“ по различни теми, а гражданите ще определят със своя вот победителите като гласуват на Kmeta.bg в секцията „Кмет на месеца“.