Kmeta 21
Брой

Брой 21, Март 2017

Обратно Новина Предишна

20 000 във Велико Търново за празника на града

  • 05 март 2017, 17:00
  • Автор Кмета.бг
  • Тържества

Medium 2203 vt snimka1 2 2

Цветя пред саркофага на цар Калоян, шествие, стрийт парад и Руслан Мъйнов в старата столица на 22 март

20 000 българи от цялата страна очаква Велико Търново за празника на града - 22 март. Въпреки делничния ден, хиляди фенове на старата столица ще се стекат към града на Асеневци за пъстрата палитра от събития. Изложби, концерти, театрални постановки, нови книги, шоу-спектакли, спортни състезания и парад на трабанти – това са част от проявите за деня на Велико Търново, но болярите и гостите на града ще празнуват точно 20 дни – от 6 до 22-ри март.

На самия 22 март празничната програма ще започне в 7,30 ч с литургия в църквата „Св. Четиридесет мъченици“. Ще бъдат поднесени цветя на саркофага на цар Калоян и декламиран текст от Асеневата колона. Слово ще произнесе кметът Даниел Панов. Следват водосвет, благослов за здраве, освещаване на знамената на Националния военен университет и на Велико Търново, както и празнично шествие с портретите на благодетелите на града. В 11 ч.  пред сградата на Община Велико Търново започва концерт на любителски формации и изпълнители, включително Руслан Мъйнов. Изпълненията ще спрат за кратко час по-късно, когато ще бъде представен новият почетен гражданин на Старата столица. Песните и танците ще продължат до вечерните часове, когато по улиците на града ще премине традиционният „Стрийт парад“.

Регионалният исторически музей ще зарадва посетителите на Велико Търново с безплатни туристически обиколки, включващи голяма част от забележителностите в града. В 19 ч. на сцената на Музикалнодраматичния театър ще бъдат представени историческите хроники „Величието на Асеневци“, а от 20 ч. на площада пред Царевец започва шоуто „Царевград Търнов – Звук и светлина“, съчетано с тържествена заря.

В дните преди официалния празник почитателите на театъра ще могат да гледат „Фенове“ на Елин Рахнев, „Рибарят и неговата душа“ – по Оскар Уайлд, комедията „Измамникът Тартюф“ по Жан Батист – Молиер, както и детските постановки „Четиримата близнаци“, „Карлсон и дребосъчето“, „Спящата красавица“ и „Откъде дойдоха бебетата“. Представени ще бъдат няколко нови книги: „Великите Асеневци“ /проф. Пламен Павлов/, „На бял камък не стъпих“ /Стоян Цонев/, „Ще чакам дъгата: литературна критика, интервюта, етюди!“ /Владимир Шумелов/. Читателите ще могат да се срещнат и разговарят и с филолога проф. Анчо Калоянов.

Изложби ще зарадват почитателите на изобразителното изкуство. Свои творби ще подредят проф. Иван Бочев, Йона Томова, група художници от Стара Загора и Ниш, учениците от Американски колеж „Аркус“. Представени ще бъдат и предмети и вещи от луксозните домове на търговци и видни граждани през XIX век.

На 23 март любителите на класиката ще се насладят на големия празничен концерт на солистите, оркестъра и хора на МДТ „Константин Кисимов“, а ден по-късно Николо Коцев ще представи на сцената на Двореца на културата и спорта своята рок-опера „Нострадамус“. Проявите завършват на 24-26 март със състезанието по спортно ориентиране „С карта из Търновград“.

Трабант фест за 8-ми път

На 18 март Велико Търново за 8-ми път отново ще стане столица на трабантите. Десетки собственици на возила от популярната източногерманска марка ще се съберат в града, за да дефилират по улиците и да направят демонстрации по майсторско шофиране. Очакват се участници както от България, така и от други европейски държави. Почти всяка година идват собственици на ретро возилата от Германия и съседна Румъния.