20 на сто от българите страдат от сенна хрема

  • 09 юни 2017, 13:49
  • Автор Михаела Благоева
  • ЗДРАВЕ

Medium %d1%81%d0%b5%d0%bd%d0%bd%d0%b0 %d1%85%d1%80%d0%b5%d0%bc%d0%b01

Алергията е 4-то най-разпространено хронично заболяване в света според Световната здравна организация (СЗО). Алергичният ринит или т.нар. сенна хрема пък е една от най-честите алергии, чийто пик е през пролетта. Около една пета от българите са с повишена алергична нагласа и ежегодно състоянието им се влошава през пролетта. Ако тежкият алергичен ринит не бъде лекуван, може да се усложни със синузит, носна полипоза и дори астма.

Полените, които летят из въздуха при цъфтежа на дърветата, са истински кошмар за страдащите от сенна хрема. Вдишването им или попадането в очите на алергичните хора може да предизвика сърбеж в носа, отделяне на секрет, запушване на носа, кихане, главоболие, сълзене в очите, болно гърло. Сенната хрема се среща у 10-25 % от населението в развитите страни. Представлява алергично възпаление на носната кухина и в частност – лигавицата на носа. Това се случва, когато алергени, като поленови частици или прах, се вдишат от човек, чувствителен към тях. Те предизвикват бурна реакция от страна на имунната система. Защото алергените отключват производството на антитела от групата на имуноглобулин Е (IgE). Антителата се свързват към мастоцитите и базофилите (бели кръвни клетки, участващи в имунния отговор). От това взаимодействие се отделят специални възпалителни вещества, едно от които се нарича хистамин. Той играе основна роля, като предизвиква тези характерни оплаквания. В зависимост от това към кои полени е алергичен човек, той може

да страда от сенна хрема от ранна пролет до късно лято

Различните хора може да са алергични към полените на различни видове растения. Неприятели на хората с алергия може да са полените на дървета, тревисти растения или семена. Алергичен ринит може да събудят полените на бора, брезата, елхата, кедъра, леската, габъра, кестена, върбата, тополата, липата. Сенната хрема може да се отключи и от райграс, тимотейка, живовляк, див пелин или киселец.

Според продължителността на симптомите алергичният ринит е лек, средно тежък и тежък. При лекия симптоматиката отшумява за по-малко от 4 дни и не се отразява на съня и ежедневната дейност на алергичния. При средно тежкия ринит човек има по-изразени симптоми, които му пречат да спи нормално и нарушават ежедневната му дейност. Тежкият алергичен ринит трае повече от 4 дни, а понякога и над 4 последователни седмици. При него постоянното кихане и запушеният нос влошават изключително живота на страдащия, който почти не успява да се наспи.

Тъй като оплакванията на страдащите от сенна хрема наподобяват простуда, при поставянето на диагнозата първо трябва да се изключат простудни заболявания на горните дихателни пътища. Характерната клинична картина, сезонността на оплакванията, както и алергологичните тестове спомагат за точната диагноза.

Лечението на сенната хрема цели

да предотврати появата на симптомите

или да ги намали

Най-добре е алергичните към полени хора да избягват контакт с тях. Но за жалост това невинаги е възможно. Най-добре е през сезона на сенната хрема да се сведе до минимум излизането навън при вятър, когато полените хвърчат навсякъде. Най-добре е разходки да се правят в тихо време и след дъжд. Проветряването на дома трябва да правим или рано сутрин, или късно вечер, тъй като тогава концентрацията на полени във въздуха е най-ниска. Добре е също

по-често да правим влажно почистване на пода вкъщи

Прането не бива да се суши навън, защото по него полепват полени. А дрехите, с които сме излизали навън, не трябва да държим в дневните помещения и спалните. Нужно е да се затварят прозорците и вратите, за да не ни „посетят“ летливите полени в офиса или дома. За щастие повечето климатици са със сравнително ефективни филтри, а в търговската мрежа има и специални поленови филтри, които се монтират към автомобилния или домашния климатик. Промивките на носната кухина също са важна част от лечебния процес. Добре е да се използват препарати на основата на морска вода или физиологичен разтвор. Най-разпространените препарати за лечение на леките прояви на сенна хрема са

антихистамините под формата на капки, таблетки, спрейове

Най-добре е алергичният човек да започне употребата им още преди появата на полените, а не след като вече е с изразена симптоматика.

Системните кортикостероиди са ефективни за намаляване на отока и възпалението на носната лигавица, но поради множеството им странични ефекти при продължителна терапия тяхното приложение е много ограничено. Широко се използват обаче локалните кортикостероиди, главно под формата на назални спрейове и очни капки. Деконгестантите, които отпушват носа, се използват за кратко и в допълнение към антихистаминовата терапия.

Хомеопатията също има място в борбата със сенната хрема. Специалистите препоръчват профилактиката на сенната хрема с хомеопатия да започне месец преди изявата на заболяването. Най-добре е да се обърнем към квалифициран лекар - хомеопат, който да изготви индивидуална схема, съобразно характеристиките и симптомите ни.