200 самодейци развиват своя талант в читалище

  • 09 май 2017, 17:43
  • Автор Владимир Симеонов
  • ЖИВИ ЛЕГЕНДИ

Medium %d0%9d%d0%b5%d0%b2%d1%80%d0%be%d0%ba%d0%be%d0%bf%d1%81%d0%ba%d0%b8 %d0%b0%d0%bd%d1%81%d0%b0%d0%bc%d0%b1%d1%8a%d0%bb 01

 

Народно читалище „Просвета-1865“ в град Гоце Делчев е стожер на българщината вече трети век. Не че е лесно да се поддържа тази толкова важна културна институция, но с помощта на общината тя не само е съхранена, но и продължава да се развива през годините. „Близо 200 деца, младежи и възрастни развиват своя талант тук. Народното творчество е част от същността на българина. Благодарим на общинското ръководство, че винаги ни подкрепя, за да сме все така ревностен пазител и продължител на родната традиция. Както е било в началото – през далечната 1865 г.“, казва председателят на читалището Костадин Кобаков. Никак не е случайно, че то е първото в Пиринския край и има неоценима роля за формирането на душевността и културата на този край, пример е за силата на националния творчески дух. Днес тук развиват своята дейност най-различни школи - по класическа китара, по пиано, по изобразителни и сценични изкуства, по тамбура, по народно пеене, по народни танци, по латинотанци и модерен балет, по гайда и кавал, има и мажоретен състав. Читалището в Гоце Делчев разполага със специализиран софтуер за слепи хора. Културната институция се сдобила с него чрез реализирането на проект.

Гордостта на целия регион пък е Неврокопският ансамбъл за народни песни и танци, който е първият самодеен фолклорен ансамбъл в България. Създаден е през 1946 година и първоначално носи името „Яне Сандански“, но по-късно е наречен Неврокопски заради старото име на град Гоце Делчев – Неврокоп. Само в ансамбъла творят 50 души. Те издирват, съхраняват и пресъздават сценично народните песни, игри и обичаи – фолклорното и етнографско богатство на българския народ. През школата на ансамбъла са преминали повече от 2000 певци, танцьори и музиканти.

Неврокопският ансамбъл за народни песни и танци има издадени 5 албума, множество реализирани записи за националните радио и телевизия, както и над 4000 концерта пред повече от 3,5 млн. зрители от целия свят - Полша, Унгария, Чехословакия, Македония, Русия, Латвия, Украйна, Гърция, Турция, Франция, Италия, Холандия, Германия, Канада, Египет и др. Носител е на орден „Кирил и Методий“ - I степен, званието „Представителен ансамбъл“ и много други държавни и международни отличия. Миналата година чества своята 70-годишнина. През август тази година ансамбълът ще участва във фестивал в Полша. „Истината е, че държавната субсидия не стига за развитие на дейността ни. Парите отиват за заплати и осигуровки. За 23 щата годишно се дават по 7300 лв., на практика много висшисти са на минимална заплата. Затова разчитаме на помощта на общината, тя ни подкрепя финансово за пътувания, за участия. Плаща ни дори разходите за ток и вода. През зимата сметката ни само за ток надхвърля 1000 лева. Ако не е община Гоце Делчев, ще се мръзне в големите зали, няма как да се работи със самодейците на студено. Най-важното е, че школите се увеличават непрекъснато, интересът на децата и младежите към нашата дейност се засилва“, казва секретарят на читалището Георги Мишев. 

Навремето се събирали да четат вестници от Истанбул

В първия печатан устав на читалището е отбелязано, че неговите дейци „ще дотъкмяват на читающата публика леснина за прочитане и ще подпомагат българската книжнина, като приемат по-известните народни вестници и периодически списания и ще купуват по един екземпляр от всяка новоиздадена българска книга, за да си съставят една Библиотека“.

По онова време в малката стаичка, наричана библиотека, започват да идват любознателни читатели, за да прегледат пристигналите от Цариград вестници. Българите в града всячески подпомагат своето културно средище като даряват книги и пари, многократно в нейна помощ се включват и родолюбци от други градове на страната. В момента, разбира се, дейността на библиотеката е променена и осъвременена в сравнение с онова далечно време. Второ десетилетие скромно и самоотвержено библиотечните специалисти укрепват и непрекъснато издигат реалните възможности на библиотеката на равнището на съвременните обществени изисквания. Нейният фонд наброява 141 хиляди тома библиотечни единици и ежегодно обслужва хиляди читатели от региона – ученици, студенти, преподаватели, специалисти, пенсионери. Новите информационни технологии и автоматизирането на библиотечните процеси, изграждането на собствена база данни, закупените софтуерни програми и достъпът до интернет позволяват качественото обслужване на населението от целия регион. Библиотеката успешно си партнира с местната общинска власт, с училищата и други културни и неправителствени институции и организации, с медиите в града и с доброволци по примера на американските партньорски библиотеки. „Читалището е най-важното културно средище в града ни. Без култура, без книжнина няма как да просперира нито един народ. Затова не спираме да подкрепяме дейността на тази културна институция, както и на читалищата в другите населени места на общината“, твърди кметът на Гоце Делчев Владимир Москов.