7-те перли на Северното Черноморие

  • 09 май 2017, 17:08
  • Автор Мария Димитрова
  • ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ

Medium %d0%a7%d0%b8%d1%80%d0%b0%d0%ba%d0%bc%d0%b0%d0%bd2

Поне 7 са емблематичните места, с които свързваме Каварна. Морският град е притегателно място за хиляди гости от страната и чужбина всяка година. Мнозина са влюбени в Каварна и избират района за лятната си ваканция. Други пък откриват красотите на града и морето и запазват приказното място в сърцето си завинаги.

На каварненския бряг величествено се извисява един от символите на града - нос Чиракман. Името му означава факел и според историческите източници в миналото е служил за ориентир. Той е красив завършек на една китна долина, през която се спуска пътят от града до пристанището и морето.

В древността нос Чиракман е бил висок и внушителен полуостров с голямо значение в навигацията. През първото хилядолетие преди Христа там възниква селище, известно с името Бизоне. Днес в малкия залив в подножието на нос Чиракман се намират рибарското селище с къщи и много лодки, яхтеното пристанище и плажът. Местността предоставя отлични възможности за яхтен туризъм, парашутизъм, делтапланеризъм и така привлича стотици гости.

Освен морето, в града има две забележителности, които си струва да се разгледат. Историческият музей на Каварна се намира до реставрираната средновековна баня, превърната в морски музей, и старата чешма. Там гостите могат да разгледат ескпозицията, която ги потапя в живота на Каварна от V век до 1940 г. Могат да се видят предмети, използвани от многобройните племена, населявали земите ни. Музеят пази уникални ценни образци, златни накити, съкровища от антични, византийски, венециански и западноевропейски монети.

Друго интересно място е Етнографската къща в Каварна, в която гостите се потапят няколко века назад. Тя е открита за посетители през 1984 г. Разположена е в стар възрожденски дом, реставриран и превърнат в музей на градския бит на средно заможно семейство от края на XIX в. Самата къща е заобиколена от красив двор в стар стил с цветна градина, ограден от висока каменна стена. Гостите на града се стичат към Етнографския музей, за да се докоснат до всекидневния живот на хората от този край - добруджанци, котленци, гагаузи. И да разгледат най-различни предмети от ежедневието - дрехи, аксесоари, съдове и мебели. Представени са и някои от специфичните за онова време занаяти - плетене на дантели и чехларството.

Многото гости на града обикалят и региона, за да се насладят на прекрасните природни забележителности, на които е богата община Каварна. Част от тях отсядат в село Крапец, което буквално е кацнало на морския бряг, заобиколено от житни ниви, зеленчукови градини и езера-природни резервати.

 

Червеният нос крие

древна история и легенди

 

С уникалния червен цвят на скалите си нос Калиакра е истински магнит за ценителите на красивата природа, историята, мистиката и легендите. Ограничен от отвесни пурпурни скали, нос Калиакра се врязва с двукилометров клин навътре в морето и затваря голям подковообразен залив. Изгледът към него става още по вълшебен, когато бъде осветен от 98 прожектора и 30 мощни лампи. Природният и археологически резерват Калиакра, обявен през 1960 г., заема 687,5 дка и включва диви степи и впечатляващи крайбрежни скали, високи до 70 м. Тук гнезди аристотелевият корморан и могат да се наблюдават делфини. Носът е богат и на много история, която може да се види и усети. Разхождайки се, човек се движи по старите улици на Добруджанското деспотство и вижда жилищата и църквите на средновековните владетели, които са били равни на Венеция и Генуа.

Мистиката също има своето място на това двукилометрово парче земя между морето и небето. Древна легенда разказва, че носът е създаден от бог, който спасявал св. Николай. Според друг мит красива девойка – Калиакра, заедно с приятелките си, скочили от стръмните скали, за да не попаднат в робство.

 

Китари край Огънчето на Камен бряг

Село Камен бряг е скътано на морския бряг, посредата между Шабла и Каварна, и впечатлява със своите спретнати и чисти, уютни селски къщи. Ежегодно там пристигат много туристи, някои от които специално за първия юлски изгрев.

През 2004 г. за пръв път в историята на Камен бряг е изграден православен храм. В църквата „Св.св. Константин и Елена“ могат да се видят уникални икони от гипсокерамика, дело на художника Атанас Гаджев. През 2007 г. в селото заработи и информационен център, който дава информация за археологическия резерват „Яйлата“, природните дадености и други туристически обекти в близост до Камен бряг.

Местността Огънчето е много популярна сред любителите на рок и хипи-културата в България. Почти всяка вечер през лятото около него звучат китари и се събират големи компании.Самата местност е получила названието си благодарение на изоставен стар сондаж за природен газ, от който вече половин век излиза пламък.

 

Икантълъка“ привлича със златен пясък и бели скали

Любители на красивите ни места се любуват и на плажа „Икантълъка“, познат още под имената „Св. Георги“ и „Бялата лагуна“. Прекрасната пясъчна ивица се простира на площ от около 8.8 дка, само на 5 километра от Каварна. Това е може би едно от най-живописните кътчета по цялото Българско Черноморие. Плажната ивица е доста тясна, обградена от високи бели скали, които се издигат над морето. Пясъкът е фин и златист, а брегът - чист и лазурен. Девствената и дива природа и изключително спокойната атмосфера, която цари в това малко заливче, привличат туристи и фотографи.

Съвсем наблизо е и археологическият резерват „Яйлата“, лечебното езеро Тузлата.