750 малки грации на гранд турнир

  • 09 май 2017, 18:34
  • Автор Михаела Благоева
  • ТАЛАНТИ

Medium %d0%b3%d0%b8%d0%bc%d0%bd%d0%b0%d1%81%d1%82%d0%b8%d1%87%d0%ba%d0%b8

За първи път тази година ще се проведе най-големият Детски турнир по художествена гимнастика в България. От 19 до 21 май близо 750 деца от страната и чужбина ще покажат своя талант в столицата. Идеята за турнира е на родителите на малките принцеси, които тренират в Клуб по художествена гимнастика „Левски“. Президентът на клуба Нешка Робева приема с радост инициативата. С турнира от клуба ще посрещнат и своята 65-а годишнина. Подготовката на „бебетата“, както самата Робева нарича най-малките си състезателки, тече с пълна сила.

Заради огромния интерес към турнира на малките състезателки по художествена гимнастика организаторите решават да го разделят на две части. Първи на 19 май от 9 часа пред публиката ще се представят най-малките принцеси в залата по художествена гимнастика на Нешка Робева „Герена“ на „Тодорини кукли“ 47, до стадион „Георги Аспарухов“. В следващите два дни от турнира - 20 и 21 май, ще се изявят каките на „бебетата“ на художествената гимнастика в зала по бадминтон „Европа“ на „Искърско шосе“ 7. Входът за зрителите през всички дни от турнира е свободен.

„Ще има изключително много състезателки от много родни клубове и от други държави. Който дойде, ще се наслади на жизнеността, енергията, красотата и таланта на децата“, казва Нешка Робева. По думите й умишлено тази година не е организиран турнир за жени, защото имат богата програма и Европейско първенство. Ето защо турнирът ще е за състезателките девойки и най-малките деца „бебетата“ от 4 до 7–годишна възраст.

Подготовката за детския турнир по художествена гимнастика започва още през зимата. „Идеята се роди от майките на „бебетата“. По-специално от г-жа Биляна Гаджева и г-жа Поли Илиева. Най-хубавото е, че родителите се ангажираха и организираха почти всичко. Аз подготвям част от състезателките, а родителите - турнира. Кипи подготовката“, разказва Робева.

Към момента има 750 заявки от деца за участие в турнира, много от които са от чужбина – Турция, Кипър, Гърция, Русия, Сърбия, Македония. „Вече се налага да връщаме деца, тъй като желаещите за участие са твърде много“, казват Биляна и Нешка. Те са убедени, че това ще е най-големият и най-хубав детски турнир по художествена гимнастика у нас.

„Всички клубове правят такива турнири, само „Левски“ от много време не е правил, затова решихме да се организираме и да помогнем. „Левски“ е име, а г-жа Робева е институция за мен“, коментира Биляна, чиято дъщеричка Дара Малинова тренира вече 3 години художествена гимнастика.

„Наистина има подем в „Левски“. Много се радвам. Изминалата седмица например беше златна за клуба. Почти всички деца спечелиха толкова много златни медали, начело с Невяна Владинова, която си тръгна със злато на Световната купа в Баку. В Солун, Гърция, Велико Търново, Стара Загора - навсякъде децата на „Левски“ печелят златни медали“, хвали се Робева. Освен на безспорния талант на състезателките, тя отдава този подем и на таланта на треньорите. „Имаме млади треньори, повечето от които са бивши шампионки. Като че ли успехите на националния отбор вдъхновяват децата за повече работа и усилват амбицията им. От 4 месеца се занимавам с гимнастички и досега не ми се е случвало да ги спирам да тренират. Аз казвам: „Стига!“, а те ми отвръщат: „Не, още“, разказва Робева. Според нея отдавна не е имало такъв дух и смях в залата. „Има веселба, взаимопомощ, началото на едно приятелство, към каквото винаги съм смятала, че спортът трябва да е ориентиран“, казва Робева. Тя разказва за съотборнички, които решават да зарадват с обръч едно талантливо дете, чиито родители нямат големи възможности. „Най-много ме зарадва, че го направиха анонимно, дадоха обръча на треньорката, за да му го даде тя и да не се засегне“, казва Робева. По думите й най-малките състезателки нямат нужда от мотивация, а напротив – те мотивират треньора си. Според Робева подходящата възраст за първи стъпки в залата е на 6-годишна възраст. Все пак има и трудности при работа с малки деца. „Поели сме инициатива „Телефоните вън!“. Никой не влиза в залата с телефон. Искаме да направим и една опознавателна екскурзия в България – с история, литература и без телефони“, разказва Робева. Трудностите обаче идват от издръжката на дейността на клуба и на базата за тренировки. „Трудно ми е да повишавам таксите, членския внос, защото всичко поскъпва. Но пък си заслужава. Залата е препълнена, децата са невероятни“, казва Робева. 

БЛИЦ

Вълнувам се много, ще играя с въже

Дара Малинова, 8 години, от София, състезател на клуб „Левски“

- Дара, откога тренираш художествена гимнастика и какво ти харесва в нея?

- От общо 3 години, но в тази зала тренирам от 2 години. Харесва ми изпълняването на съчетанията.

- Трудни ли са?

- Да, понякога са трудни. Разтяжката ми е най-трудна.

- А тренировките?

- Не. Идвам с желание в залата. Всички са ми приятелки.

- Строги ли са треньорите?

- Да.

- Обичаш ли да ходиш на състезания?

- Да. Сега ще участвам на „Купата на Левски” със съчетание с въже за първи път. Вълнувам се много, искам да играя и да спечеля.

- А с кой уред обичаш най-много да играеш?

- Най-много обичам да играя с обръч.