Банско има всичко, за да е световен топ курорт

  • 12 февруари 2019, 13:53
  • Автор Владимир Симеонов
  • ИНТЕРВЮ

Medium %d0%93%d0%b5%d0%be%d1%80%d0%b3%d0%b8 %d0%98%d0%ba%d0%be%d0%bd%d0%be%d0%bc%d0%be%d0%b2 2017

Георги Икономов е кмет на община Банско от 2011 г. Един от приоритетите на екипа му е превръщането на курорта в целогодишна туристическа дестинация. Управникът по професия е икономист, завършил е специалност „Счетоводство и контрол“ в УНСС. От 2009 до 2011 г. е депутат в 41-то Народно събрание. Преди това, между 2007 и 2009 г., е председател на Общински съвет-Банско.

- Г-н Икономов, няма как да не започнем от решението на ВАС, свързано с Плана за управление на НП „Пирин“. Имате ли полезен ход за продължаване на борбата за втори лифт?

- Трябва да бъдем откровени и да признаем, че след решението на петчленния състав на Върховния административен съд община Банско на практика няма полезен ход. Това решение бе предначертано, макар че за нас е разочароващо и неприятно. 10 години се борим по различни начини за построяването на втори кабинков лифт и на спортни съоръжения в ски зоната, а накрая съдът, който се базира на нормативната уредба, ни казва, че това не може да се случи по закон, тъй като не се разрешава ново строителство. Оттук насетне смятам, че нищо няма да се промени нито с протести, нито с референдум, тъй като законът е категоричен – не се разрешава строителство. България все пак е правова държава. Сега на ход е правителството - да каже ще се развиват ли зимните спортове, или не. Ако ще се развиват зимните курорти, то трябва да се промени Законът за защитените територии, така че да бъде категорично в тази посока. Да се казва ясно и безапелационно - разрешава се строителство на нови спортни съоръжения. Да се промени Законът за горите, където трябва да отпаднат тези разпоредби, които са ограничаващи - да сменяш начина на трайно ползване за писти, за стълбове на кабинка. Трябва да се промени и Законът за околната среда, където ясно да е написано, че планове за управление на паркове – национални и природни, трябва да имат екологична оценка, ама да е категорично. Или пък да се запише, че не трябва да има. А не това да е въпрос на тълкуване от страна на съдилищата и всеки да си мисли, че е прав. В преломен момент се намираме – ще стане ясно България иска ли да има планински туризъм, или не. Ако отговорът е положителен, то нека този процес стартира на здрава основа с адекватни закони.

- В последните години отчитаме непрекъснат ръст на туристите в страната. Този зимен сезон в Банско по-силен ли е от миналогодишния?

- За мен не е толкова важно да имаме ръст на туристите. Причината е пак в липсата на втори кабинков лифт. Защото в момента единствената кабинка не може да поеме всички туристи, чака се с часове на опашки. Не е нужно в Банско да има 15 000 туристи, при положение че не може да ги поеме ски зоната. Нека да са 10 000 туристите, да са по-спокойни в ски зоната, но да плащат колкото за 15 000 туристи. При това положение някои от хотелите ще отпаднат, някои от ресторантите ще отпаднат, защото няма да предлагат качествена услуга.

- Вие сте привърженик на идеята Банско да е скъп курорт. Как може да стане това?

- Да, предпочитам Банско да не е курорт за всякакви туристи от всякакви народности, Банско да не може да си го позволи всеки, казвам го напълно отговорно. Но не само цените да са високи, а и услугата, която се предлага тук, да бъде на световно ниво. Това означава туристът да не спи за 40 лева, защото, ако спиш за толкова, то такава нощувка, условия и обслужване ще получиш. Като спиш за 140 лева, то обслужването ще е далеч по-различно. По този начин ще се вдигнат и заплатите. Защото няма как да даваш високи заплати, когато предлагаш ниски цени. Трябва да се тръгне отнякъде. Всеки иска високи заплати, но да не се пипат цените. Няма как да стане така.

- Кои са препятствията това да се случи на практика в най-добрия ни зимен курорт?

- Туристическият бранш се опита да въведе минимални прагове преди време, но скочиха други браншови организации. Казаха, че това не е добра практика, даже и КЗК се намеси, че не било нормално да има минимални цени на нощувките. За мен не е точно така. Имаме примери с въведени минимални цени - на такситата, които се определят от общинските съвети, на хонорари на нотариусите, които се определят на база материален интерес. Регулация има и в други сектори. Защо да няма и тук? Но съзнавам, че няма да е достатъчно ефективно, защото туристическата услуга не е само нощувка. Може някой да даде висока нощувка на туристите, но в същото време да даде безплатни услуги като СПА, закуска и така нататък. Друг може да даде ниска нощувка, но като влезеш в този хотел и започнеш да си плащаш другите услуги на двойни цени, то е същото. За мен единственият вариант е да се разбере самият бизнес, представителите му да си стиснат ръцете, да направят цените високи и да оцелява този, който дава най-добрата услуга.

- Като говорим за бранша, нека отчетем и още един проблем, свързан със сивия сектор и скритите нощувки. Как ще се справите с него?

- Близо 870 000 лева са събраните средства от туристически данък в Банско за 2018 г., това стана ясно по време на заседание на Консултативния съвет по туризъм към местната администрация, който свиках наскоро. Не е тайна, че сумата е по-малка от събраната за 2017 г. Анализите сочат, че част от реализираните нощувки се крият. Предвиждам среща с представители на НАП, на която да обсъдим по-ефективни методи за проверки на неизрядни места за настаняване. Държавата губи от една укрита нощувка десет пъти повече в сравнение с общината. Затова усилията трябва да бъдат общи и координирани.

- Работите ли по нови проекти за развитието на Банско?

- Не спираме да работим в тази посока. Искам да си завършим улица „Пирин“, защото това не е просто една улица, а представлява връзката на стария град, на центъра, с туристическата зона. Това нещо, докато го нямаше, докато не съществуваше и улица „Гоце Делчев“, туристите си оставаха горе в туристическата зона. Някои от тях даже не знаеха, че има център в Банско, мислеха, че е горе. Сега с тези улици ще слизат долу, което ще оживи допълнително града ни през зимата, не само през лятото. Довършването на улица „Пирин“ си остава ключово.

Друг важен проект е възстановяването на дървения мост, който бе отнесен преди две години. Направихме отличен проект за моста, той ще бъде от ковано желязо, но за да го сложим, трябваше да „съберем“ река Глазне, защото това навремето е било краят на стените. Правим стените, монтираме моста, отделя се място за една улица, която ще стига в ски зоната. Имаме проект за пространствата около реката, които ще станат невероятен парк. Това като стане в своята цялост, тогава ще изградим и медицински център. Не можем да го построим сега, преди да „подпрем“ реката. Районът ще се превърне в нов квартал с различна визия. Другото, което ще направим, е околовръстният път, който скоро ще започнем да строим. Отсечката е от входа на град Добринище до хотел „Танне“. Вече няма да се налага да влизат в града туристите, които идват от Гърция, за да отидат към ски зоната, а ще минават по новия път и ще стигат до ски зоната. Новата и модерна детска градина, чието строителство вече започна, ще довършим  и тази година ще я открием. Четири улици имаме да ремонтираме по Програмата за селските райони. В двора на Горския техникум ще осъществим една стара моя идея. Проблемът е, че пространствата около сградите на учебните заведения не ги използваме функционално. Огромни дворове, които вече са полуразрушени, никой не спортува там. Затова сме направили един голям проект за двора на техникума с футболни игрища, тенис кортове, с трибуни, ще направим модерен спортен комплекс. Ще се ползва и от учениците, и от жителите на Банско. Езерото в градския парк, което ще ремонтираме, пък ще даде завършек на целия ремонт на парковата зона.