Богата болярка създала Копривщица

  • 05 април 2017, 19:31
  • Автор Мария Димитрова
  • Легенди

Medium %d0%ba%d0%be%d0%bf%d1%80%d0%b8%d0%b2%d1%89%d0%b8%d1%86%d0%b0

Копривщица е един от най-българските градове, който през годините е съхранил своя характерен облик и възрожденски дух. Калдъръмени улички, които се вият между боядисани в ярки, пъстри цветове къщи с големи стрехи и просторни чардаци омагьосват всеки посетител. Градът-музей е донесъл на България някои от най-забележителните национални герои - Любен Каравелов, Петко Каравелов, Димчо Дебелянов, Тодор Каблешков, Георги Бенковски, Найден Геров. Миналата година традиционният Национален събор в Копривщица бе вписан в списъка на ЮНЕСКО на най-добри практики за популяризиране на световното нематериално културно наследство.

Няма достоверни сведения за възникването на Копривщица, няма и единна теория за произхода на името му. Според една легенда селището възникнало като спирка на кервани от търговци, тъй като там минавали старите пътища, свързващи Златица, Пирдоп и Клисура със Стрелча и Панагюрище. Според друга история болярка с много добитък избрала мястото заради тучните поляни и измолила от султана ферман, с който станала владетелка на Копривщица. В този ферман за първи път султанът нарекъл Копривщица Авраталан – „женска поляна“. 

 Най-старата къща, построена през 1810 г., е „зимната къща“. В нея се раждат Любен и Петко Каравелови.

 Копривщица е родно място и на Димчо Дебелянов, Тодор Каблешков, Георги Бенковски, Найден Геров.

 В близост до къщата на Бенковски се намира внушителен като размери и архитектура паметник на Апостола. Проектирането и изработването му са дело на арх. П. Тататов и скулптора Х. Танев.

 В града се намира църквата „Успение Богородично“, построена през 1817 г. и наречена от местното население Старата църква. Нейните камбани известяват избухването на Априлското въстание.

 Сред експонатите в града е и печатарската машина, закупена от Сръбската държавна печатница през 1871 г. На нея, освен революционни вестници, печатани от Каравелов, Ботев и Левски, след Освобождението е отпечатана и първата българска конституция – Търновската.

 В Копривщица се намира „живият музей“. В него се организират местни културни мероприятия и образователни семинари, свързани с живота на хората в миналото, с основен фокус върху Българското Възраждане.

 „Пътеката на здравето“ се намира в землището на Копривщица. По целия маршрут има спортни съоръжения – лостове, халки, дървени успоредки и др. Идеята е всеки желаещ да може не само да се разходи, но и да поспортува.

 От 2015 г. в града работи атракционен аквапарк „Копривщица“, разполагащ с басейн с плувен тракт, водни атракции, водна пързалка и детски басейни, затревено плажно пространство, обслужваща сграда, душове и паркинг.