Бум на хлапета в Бургас за здравословен обяд

  • 05 април 2017, 19:41
  • Автор Kmeta.bg
  • Промени

Medium dsc 0851  1

Градът с модерни линии на самообслужване с топла, студена витрина, модул за хляб и прибори, на учениците от I и II клас се сервира

Три пъти се е увеличил броят на децата в Бургас, които се хранят в училищните столове след цялостната им модернизация и реконструкция. Броят на децата, които ползват услугата, продължава да расте, като същевременно няма нито едно дете, което да се е отписало, обясниха от Дирекция „Образование“ в община Бургас.

От началото на учебната година 18 от общо 24-те училищни стола на територията на общината са с променена визия и обновено меню. Останалите 6 не са ремонтирани, тъй като има обжалване на избора на наемател. След приключване на законовите процедури те също ще бъдат обновени съгласно изискванията. До този момент инвестицията на фирмите наематели само в трапезариите на 18 училища възлиза на 1 900 000 лв.

Оборудването в трапезариите е изцяло ново, модерно, функционално, съобразено с възрастта на учениците. Всички обекти са с монтирани модерни линии на самообслужване с топла, студена витрина, модул за хляб и прибори, а на учениците от I и II клас се сервира.

По идея на кмета Димитър Николов от миналата година започна да се въвежда изцяло здравословно меню за свободна консумация на учениците.

Цялостната реконструкция на училищните столове е част от Програмата за здравословно хранене на община Бургас. Ремонтът на амортизираната и остаряла база в столовете на всички училища е втората сериозна крачка, заложена в концепцията на програмата, след въвеждането на здравословно и пълноценно хранене в детските градини преди 2 години.

Програмата за здравословно хранене на община Бургас бе разработена по инициатива на кмета Димитър Николов от водещия специалист по хранене, диетика и токсикология проф. Стефка Петрова и експерти от администрацията. Първият й етап обхвана детските храни. Променени бяха изцяло менюта в детските заведения и стартира модернизацията на кухненските блокове. Общината започна поетапно закупуване на последно поколение готварски конвектомати за кухните в детските градини. До момента са закупени конвектомати за 8 детски градини. Поетапно ще бъдат оборудвани с нови уреди и останалите ЦДГ и ОДЗ.

В рамките на програмата ще бъдат подменени, където е необходимо, готварски печки, фурни на няколко нива и професионални котлони. Община Бургас осигури такива уреди на част от детските си заведения през 2010 г.

Тогава бяха закупени още тестобъркачки, миксери, картофобелачки, зеленчукорезачки. Част от тях се подменят през няколко години със средства на общината или от бюджета на детските заведения.

Деца и родители обикаляха мандри, пекарни и кравеферми

Всички детски градини и училища се включиха в мартенската инициатива на община Бургас, посветена на здравословното хранене, чието мото е „Храни се разумно, живей здравословно“. Детските и учебни заведения организираха в рамките на месец март различни прояви - кулинарни изложби и състезания, спортни надпревари, посещаваха кравеферми, хлебопекарни и мандри.

Целта на програмата на община Бургас за здравословно хранене и физическа активност е промяна на хранителните навици и повишаване културата на хранене на децата, като идеята е това да повиши здравословния и физически статус на подрастващите.

За да е максимално ефективна, община Бургас включва в различните инициативи и родителите. По този начин децата по-лесно привикват към балансиран хранителен режим, който ще им осигурява повече енергия и ще подпомага физическото им и ментално развитие.