Царици на розата от Карлово до Казанлък

  • 09 май 2017, 19:06
  • Автор Мария Димитрова, Анита Чолакова
  • АФИШ

Medium %d0%a6%d0%b0%d1%80%d0%b8%d1%86%d0%b0 %d0%a0%d0%be%d0%b7%d0%b0

 

Два родни града ще се превърнат отново в център на тържествата за царицата на цветята.

Ежегодният Фестивал на розата в Карлово ще привлече по традиция хиляди гости от страната и чужбина. С малки прекъсвания събитието се организира от началото на XX век. На 27 май градът ще се изпълни с песни, танци, настроение и красота, а както повелява традицията, фестивалът започва с ритуала Розобер, където младежи и девойки в народни носии демонстрират беритбата на розовите цветове. С масово шествие, водено от Царицата на Розите, празникът и неговите гости се пренасят в центъра на града. Там всяка година организаторите от община Карлово обособяват специална „Алея на розата“, която е изпълнена с най-различни шатри, на които са представени всякакви местни производства и занаяти, свързани с розите. В Историческия музей ще може да се види розоварене и целият процес, през който преминават розовите цветове за добиването на розово масло. Използват се съдове от XVIII век за демонстрациите. Всеки, който желае, може да опита гюлова ракия, сладко от рози и ликьор.

Празниците в Долината на розите пък тази година започват на 12 май с избора на Царица Роза. Тържественото начало ще бъде последвано от разнообразната традиционна програма на фестивалните дни, за да достигнат те своята кулминация на 2, 3 и 4 юни, 2017 г.

Празникът на розата в Казанлък е първият в България и има над 110-годишна традиция. Първи казанлъчани през 1903 г. организирали празник в чест на розата, цветята и плодородието, на красотата и с благодарност за поминъка на Розовата долина. Днес празникът е съхранил най-съществената част от древните ритуали. Празникът на розата се провежда през първата седмица на месец юни, като по обичай в първия петък е официалният празник на града – Денят на Казанлък, когато се коронясва новоизбраната Царица Роза и започват кулминационните тридневни тържества. В съботния и неделния ден гостите наблюдават с интерес ритуалите Розобер и Розоварене, както и пъстроцветното Карнавално шествие на Казанлък в неделя на обяд, което е най-големият уличен карнавал в България.

 

Валя Балканска с бенефис в НДК

Уникалната Валя Балканска готви концерт-бенефис в зала №1 на НДК. Изявата й заедно с гайдаря Петър Янев и фолклорния ансамбъл „Родопа“ със спектакъла „Невястата“ ще е на 18 май.

Поводите за бенефиса на певицата са три. Първият е, че в началото на годината тя навърши 75 години. Родена е на 8 януари 1942 г. в смолянското село Арда. Вторият – започна 50-ият й сезон пред публика. Третият – 25 години откакто са партньори с Петър Янев на сцената.

Певческата кариера на Валя Балканска започва през 1960 година като солистка в Държавния ансамбъл за народни песни и танци „Родопа“ – Смолян. Тя стана популярна най-вече със своето изпълнение на народната песен „Излел е Делю хайдутин“, което е включено в Златната плоча на Вояджър на американските космически апарати „Вояджър 1“ и „Вояджър 2“. Записът е направен в края на 60-те години на ХХ век от американския изследовател на българския фолклор Мартин Кьонинг и издаден на плоча в САЩ.

В репертоара й, освен „Излел е Делю хайдутин“, влизат още народни песни като „Шар планина“, „Девойко, бално ли ти е“, „Триста са пушки пукнали“, „Хайдутине се молеха“, „А бре, юначе лудо и младо“, „Горо ле, горо зелена“, „Майчинско, стара майчинско“.

Преди 15 години, по повод навършването на кръглата 60-годишнина, тя бе наградена с орден „Стара планина“.

 

Рок операта „Нострадамус“ събира меломани

Шестнадесет години след издаването на студийния запис на рок операта „Нострадамус“ авторът Николо Коцев ще постави творбата си със сценична постановка в Пловдив и София. Под тепетата концертът ще е на 26 май, а на следващия ден – в столицата.

Рок операта в 3 действия, написана от българския музикант Николо Коцев, разказва за живота и времето на Нострадамус. Операта Nikolo Kotzev‘s Nostradamus бе издадена на двоен диск през 2001 г. и пожъна бляскави отзиви в световната преса. Продажбите на албума достигнаха над 50 000 копия.

Гласът на Бен Крос ще разкаже вълнуващата история на публиката. В постановката ще участват Александър Атанасов - Nostradamus, Звезди Керемидчиев - Inquisitor, Амалия Ненова - Anne Gemelle, Bjorn Lodin (Швеция) - Storyteller, Thomas Vikstrom (Швеция) - Soldier / Ghost, Mehmet Kaya (Турция) - King Henry II.

Рок партиите ще бъдат изпълнявани от музикантите от група „Кикимора“.

 

Изкукуригваме от смях на Габровския карнавал

Емблематичният Габровски карнавал тази година ще е на 20 май. Мотото на празничното весело шествие е „Да изкукуригаме от смях!“. Традиционно карнавалът започва с отрязване на опашката на Царицата на карнавала – 6-метрова бутафорна габровска котка.

Заповядайте в „най-веселият град в България“, „малкото Рио де Жанейро“, световната столица на хумора и карнавалната столица на Балканите, казват от общината.

Специална книга за подписи ще бъде разположена в Залата с жирафите на музей „Дом на хумора и сатирата“, а впоследствие и в някои габровски институции. Подписването ще става с пръстов отпечатък с цвят по избор – според мотото на Габровски карнавал 2017.

 

Цацата събира хиляди в Кранево

Фестивалът на цацата ще се проведе от 9 до 11 юни в Кранево тази година. Събитието е нова инициатива, която се провежда за втори път, но амбициите на организаторите са да стане традиционен морски фестивал за Северното Черноморие.

По традиция ще се приготви и раздава кметска чорба. Миналата година кметът Румен Николов приготви 3 казана с рибена чорба, но те не стигнаха да я опитат всички жители.

Тази година той обещава 5 казана от по 100 литра, като остава верен на рецептата и чорбата ще бъде приготвена от 9 вида риба.

През трите фестивални дни в заведенията и капанчетата в Кранево ще се предлага цялото разнообразие морски дарове. Очакват ни и много кулинарни шоу програми, музика, демонстрации и атракции.

 

Фестивал на сиренето в Сливница

Сливница се подготвя за третия фестивал на сиренето. В града ще се представи изложение-базар на производители на националния млечен продукт – сиренето. Фестивалът на сиренето ще се проведе на 13 и 14 май в зала „Арена Сливница“. На двудневното изложение производители на млечния продукт от цялата страна ще могат да покажат продукцията си. Организатори са община Сливница със съдействието на Български арт и фолклорен център „Нестия“.