Даровитите деца на Карнобат станаха звезди

  • 09 май 2017, 17:00
  • Автор Kmeta.bg
  • ПРОГРАМА

Medium %d0%9a%d0%b0%d1%80%d0%bd%d0%be%d0%b1%d0%b0%d1%821

Десетки деца с различни таланти от Карнобат показаха уменията си и се превърнаха в звезди. За петнадесета поредна година общината даде сцена за изява на даровитите деца. По традиция, в последните дни на април в града се проведе Общинският фестивал на изкуствата „Празник на таланта“. На едно място, на сцената на читалище „Д. Полянов – 1862 г.“, деца от различни учебни заведения представиха своите умения в областта на изобразителното, музикалното, театралното и танцовото изкуство. Авторитетно жури от местни и външни експерти оценява представянето на участниците и присъдиха наградата „Талант на годината“. По време на пъстрия празник хлапетата се забавляваха, а възрастните се дивиха на изкуството и ентусиазма им.

За пореден път децата на Карнобат показаха, че притежават невероятни заложби в областта на различните изкуства. Те са добри певци, танцьори, художници и театрали. Журито бе изключително затруднено да определи най-добрите в отделните раздели, защото конкуренцията бе голяма, а талантът на децата - неоспорим.

Общинският фестивал на изкуствата е истински празник на младостта и красотата, категорични са местните хора. Наградите на победителите връчиха зам.-кметът Мария Генова и кметът Георги Димитров. Градоначалникът благодари на участниците за ентусиазма и им пожела много творчески успехи. Присъдени бяха 4 отличия, от които два приза „Талант на годината“ и една специална награда, учредена от Демократичен съюз на жените „Женско сърце“.

Празникът на таланта за пореден път показа, че децата в община Карнобат са талантливи, а техните преподаватели и творчески ръководители са на изключително високо ниво. 

Концерти и шествия на 24 май и 1 юни

„Слава вам, творци велики“ – това е мотото на тържествения концерт, с който на 24 май в Карнобат ще се чества Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост. С празнично шествие ученици от всички учебни заведения от града ще се съберат на централния площад, за да отбележат заедно най-българската дата. В празничния концерт ще участват изпълнители от Карнобат и Танцов ансамбъл „Браво“ от гр. Сливен.

В навечерието на 24 май община Карнобат ще награди отличниците и талантите си, както и преподавателите, които тази година са носители на „Наградата на Карнобат“.

Майските празници на културата в града започват още на 8 май с концерт, посветен на 155 години читалище в Карнобат. В него ще участват Духов оркестър „Възрожденци“, Мажоретен състав, Детски барабанен оркестър и Школа по латино и модерен танц.

В афиша са включени интересни и разнообразни прояви. Сред тях има изложба живопис, изложба „Нестинарството – българската магия с огнената жарава“, Общински турнир по шахмат, празнични концерти на учебните заведения, „Нощ на музеите“ в Археологическия музей и редица други събития.

Традиционно празниците на културата продължават и през първите дни на месец юни. В Деня на детето за най-малките жители на града ще има весел празник. С юбилеен концерт на 1 юни едно от средните училища в града ще отбележи 90 години от своето създаване, а на 2 юни карнобатлии ще сведат глави пред подвига на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България. 

67 години ансамбъл „Карнота“ разнася славата на града

Вече 67 години Танцов ансамбъл „Карнота“ при НЧ „Д. Полянов – 1862 г.“ разнася славата на Карнобат в страната и чужбина. Съставът е носител на множество призове и първи награди от национални конкурси. Създаден е в далечната 1950 г. от пионерите хореографи Здравка Димова и Георги Кински. През годините над 3000 самодейци са усвоили тънкостите на фолклорното танцово изкуство. Те са изнесли безброй самостоятелни концерти, спектакли, участия в програми и турнета зад граница. Днес в „Карнота“ танцуват 60 момичета и момчета, водени от хореографа Стефка Бинева. Към ансамбъла има изградена школа с три възрастови групи, както и Клуб за български народни хора за възрастни самодейци. Репертоарът на състава е завиден, тъй като поддържа танци от всички етнографски области: „Варненски танц“, „Родопски легенди“, „Шопи на мегдана“, „Клетва“- северняшки танц, „Нестинарка“, „Като феникс от жарава“, „Моминско настроение“ – камерен танц, „Трифонзарезанци“, „Тракийска сюита“, „Калушари“, „На мегдана“ и мн. други постановки. С богатия си репертоар, със солистите си, носители на множество награди, с професионален оркестър, Танцовият ансамбъл „Карнота“ е своеобразна културна визитка на град Карнобат.