Деца по стъпките на големия Парцалев

  • 09 юни 2017, 12:43
  • Автор Мария Димитрова, Любка Христова
  • ПАМЕТ

Medium %d0%9f%d0%b0%d1%80%d1%86%d0%b0%d0%bb%d0%b5%d0%b2

Деца тръгват по стъпките на големия Георги Парцалев. През юни се навършват 92 години от рождението на любимия на поколения българи актьор. По традиция от 2004 г. ежегодно в родния му град - Левски, се провеждат Дни на изкуствата, посветени на легендарния комик. Хиляди гости от Белене, Свищов, Павликени, Велико Търново идват, за да бъдат част от тържествените прояви в чест на незабравимата звезда от „С деца на море“. Тази година „Парцалевите празници“, както местните ги наричат, ще са с ново име - „Фестивал на комедийните самодейни състави“ - Георги Парцалев 2017.

„Поканили сме само самодейни театри, народни читалища в близките области, тъй като искаме да дадем началото на един такъв театрален фестивал, който да се превърне в традиция“, заяви председателят на Народно читалище „Георги Парцалев“ в Левски Силвия Йорданова.

Тази година от 12-и до 16-и юни, всяка вечер ще има постановки на самодейните театри от училища в Левски и Белене.

„Залагаме на това младите хора да научат повече за Георги Парцалев. Затова и в тези самодейни постановки ще присъстват голям процент ученици и младежи“, обясни Йорданова.

В началото на фестивалните дни пък ще има представена уникална изложба от снимки, посветени на живота и творчеството на великия артист.

В град Левски живее духът на Парцалев. Местните не допускат той да бъде забравен и затова са наименували редица обекти на неподражаемия „любимец 13“. След 1964 г. читалището „Просвета“ вече носи името „Георги Парцалев“. В него се развива активна творческа дейност - певчески и вокални състави, танцови групи, школа по изкуства и театрален състав. В центъра на града се намира и къщата-музей, наречена на името на комика. По негово желание след смъртта му всички негови вещи са дарени там. Сред тях са икони, уникални мебели – маса, столове, огледало и канапе със седеф, сценични костюми. Тук място намира и царският халат на Парцалев, с който играе емблематичната си роля на цар в „Тринайстата годеница на принца“. В музейната колекция е и уникален грамофон от апартамента на актьора в София, изящен старинен часовник и още множество дребни принадлежности. В момента къщата музей е затворена за посетители, тъй като се извършва ремонт.

В Левски има и улица, кръстена „Георги Парцалев“. А жителите на градът Левски обичат и се гордеят с големия актьор. Отвъд границите на родното място на артиста хората също не са забравили блестящите образи на комика и вечните филми с него - „С деца на море“, „Любимец 13“, „Сиромашко лято“, „Два диоптъра далекогледство“. Освен блестящо изиграните роли на сцената, той е създал и безценни спомени с редица известни личности, които с възхищение и умиление се сещат за Георги Парцалев. 

Бате Жоро винаги е

впечатлявал с човещината си

Мариус Донкин

Много вълнуващо e за мене, защото Левски е родният град на бате Жоро. За мене той беше изключителен, първо човек с огромна обич към младите. Моят голям спомен с него е от 1969 г., когато съм снимал първия си филм заедно с него - „Петимата от Моби Дик“. Незабравими дни и вечери, интересни случаи колкото щете, но това, което най-много ме впечатли, е изключителната лекота и изобретателност, с която работеше по време на снимките и изключителното човешко отношение към всички хора. Той ни остави огромното си човешко сърце и огромната си дарба.

 

Той ме създаде, той ме научи да играя

Стоянка Мутафова

С Жоро бяхме неразделни, той ме научи да играя, той ме създаде. Него отдавна вече го няма и аз се чудя как продължих. Просто не можех да си представя живота без него. Когато си отиде, много тежко го преживях. Винаги, когато идвам в Левски или минавам около Левски, дълбоко се вълнувам от вашия голям, голям съгражданин, който беше толкова ценен артист. Нямаше човек да не го обича, нямаше човек да не иска да го гледа. Той имаше някакъв магнетизъм.

 

Възхищавах му се като зрител

Христо Гърбов

Парцалев е един от най-любимите актьори, от които и аз като зрител съм се възхищавал. За съжаление, имах удоволствието да се срещна с него в Сатиричния театър само за една година. Изключителен комедиен талант, който предизвиква чист и неподправен хумор със своето лично отношение. Радвам се, че ги има тези празници, защото знам, че е много трудно днес една община да си позволи да направи празници на хората. Аз, като актьор, се възхищавам на усилията на общината.