Е-билети заменят кондукторите в Стара Загора

  • 05 април 2017, 19:08
  • Автор Цвети Василева
  • Конференцията

Medium  d0 96 d0 b8 d0 b2 d0 ba d0 be  d0 a2 d0 be d0 b4 d0 be d1 80 d0 be d0 b2

Услугата „УЕБ родител“ информира за менюто на децата, плащат таксите онлайн, казва кметът на Стара Загора Живко Тодоров пред Kmeta.bg.

- Г-н Тодоров, какви електронни услуги предлага на гражданите община Стара Загора?

- В нашата община има най-добра връзка между гражданите и администрацията посредством електронна платформа. Там всеки гражданин може да зададе своя въпрос до всеки служител. И има обратна връзка с отдели и служители на общината.

Въвели сме електронно плащане на местни данъци и такси, електронен прием в детските градини и училищата. От ноември 2013 г. работи и системата за електронно класиране на децата в детските ясли. Тя позволява равномерно разпределение на децата в 10-те детски ясли и дава възможност за прозрачност при извършване на всяко класиране. От август 2015 г. е на разположение и услугата УЕБ родител, която дава възможност за заплащане на таксите за детските заведения по електронен път. В реално време родителите могат да се информират за дневното меню, както и за отсъствията на детето.

Има въведена телематика в градския транспорт. Всеки пътуващ старозагорец може да провери маршрути и разписания на автобусни и тролейбусни линии.

Направихме и приложение Гарга за смартфони, което обединява на едно място полезна информация и инструменти, използвани от всеки старозагорец. То съдържа новини и събития, актуална информация за всички интересни нощни партита, актуална информация за опера, театър, кино, концерти, фестивали, за настоящи аварии и планирани профилактики. В него има и каталози на хотели, ресторанти, клубове, салони за красота, спортни клубове, паркове, аптеки и други. В него има и модул с „умно“ разписание на градския транспорт в Стара Загора, модул за изпращане на SMS за паркиране.

- А какво предстои да направите, за да улесните още повече живота на хората в Стара Загора?

- По Транспортния проект предстои въвеждане на интелигентни светофари, които ще регулират трафика в областния град. Ще има и автоматична система за таксуване, при която ще отпадне ръчната продажба на билети с кондуктори. Ще има автомати за билети и за чекиране на карти. Ще бъде въведено и видеонаблюдение.