Европейско кино и световен джаз с дъх на липи в Стара Загора

  • 20 май 2019, 13:44
  • Автор Цвети Василева
  • ФЕСТИВАЛИ

Medium img 2426

През юни Стара Загора става столица на европейското кино и на световния джаз. За поредна година се превръща в град, завладян от стойностни филми, уникална музика, нови приятелства и аромат на липи. 

Кинофестивалът „Златната липа“, който се организира с подкрепата на Община Стара Загора, ще се проведе за седми пореден път от 1 до 5 юни и ще събере в Стара Загора творци от цяла Европа. Почитателите на киното ще имат възможност да участват в истински маратон от общо 54 игрални, документални и късометражни

филми от 25 европейски страни

Входът за прожекциите, както винаги досега, ще бъде напълно свободен и безплатен. Фестивалните събития и прожекции на филмите ще се случват в голямата зала на Държавна опера Стара Загора и в залата на библиотека „Захарий Княжески“, които ще се превърнат в киносалони.

„Надявам се, че и през 2019 г. ще изненадаме приятно нашите зрители с нови и качествени европейски ленти. Почти сме към края на нашата подготовка. Ясен е съставът на журито, което ще оценява филмите от конкурсната програма“, каза създателят на фестивала Магдалена Ралчева. Организаторите са изгледали повече от 200 филма. В програмата са включени 54 филма, 9 от тях ще участват в конкурсната програма и ще се състезават за статуетка в категориите „Най-добър филм“, „Най-добра актриса“, „Най-добър актьор“, „Най-добър режисьор“, както и за специалното отличие на Съюза на българските филмови дейци.

Дебют в „Златната липа“ ще направи Исландия с  много силно заглавие в извънконкурсната програма.

Екзистенциалните теми и битието на съвременния човек отново са водещи в творчеството на европейските кинотворци. И ако миналата година акцентът падна върху образа на жената, то

тази година фокусът е върху мъжете и техния опит да се справят с живота

в този толкова объркан и забързан свят. Къде успешно, къде не, те търсят начин да излязат победители в ежедневна битка за правото да бъдат себе си. Киноманите ще видят филми, в които мъже се опитват сами да отглеждат децата си, защото майката се е отказала да го прави, както и мъже, които зарязват семействата си и заминават да търсят щастието си зад граница. Трети пък се опитват да се върнат в семейното гнездо и да бъдат добри съпрузи, въпреки икономическата безпътица. Повечето от филмите в седмото издание на „Златната липа“ рисуват сложен психологически портрет на съвременния мъж, който изумява с решителността си,  предизвиква възхищение или съчувствие със смиреността си.

„Златната липа 2019“ ще покаже и богата селекция от български филми. Страната ни ще бъде представена в конкурсната програма с филма на Милко Лазаров „Ага“ - един от най-необичайните, красиви и изящно направени филми в последно време. Сред българските заглавия са и „Далеч от брега“ на Костадин Бонев, дебютният филм „Безкрайната градина“ на театралния режисьор Галин Стоев, който дълги години работи във Франция, провокиращият „Ирина“ на талантливата режисьорка Надежда Косева, който прави интересен портрет на българското общество чрез историята на млада жена от провинциален град, която става сурогатна майка.

Българската програма включва и още много заглавия, сред които и няколко изключително любопитни документални и късометражни филма.

Петима утвърдени европейски кинотворци ще оценяват филмите от конкурсната програма. Председател на журито ще бъде българският кинематографист Илиян Джевелеков, който с последните си 2 филма, „Love.net“ и „Вездесъщият“, се представя като една от най-ярките фигури в съвременното българско кино. Дамското присъствие в журито отново е от Русия – една от големите звезди на съвременното руско кино и театър – Анна Попова, позната

с ролята си на Лера в телевизионната сага „Бригада, Наследникът“ (2012)

По време на фестивала тя ще представи последния филм с нейно участие „Да празнуваме като възрастни“, включен в извънконкурсната програма. За първи път в журито влиза ирански режисьор, който живее и твори в Лондон. Това е Али Джаберансари, който е ученик на световноизвестния ирански режисьор Аббас Киаростами. Четвъртият член на журито – литовският режисьор Донатас Улвидас, е добре познат на българските зрители, в Стара Загора той ще представи най-новия си филм „Всичките им мъже“ (2019). Последният член на журито тази година идва от Кипър. Той се казва Янис Коконис и е един от най-успешните актьори и сценаристи в родината си. Коконис ще представи в извънконкурсната програма филма си „Розмари“ (2017), в който изпълнява главната роля. Както винаги досега, сред критериите, по които журито ще оценява филмите от конкурсната програма, са нивото на сценариите, атмосферата във филмите, актьорската игра, режисьорските идеи.

Все още не се знае кой ще бъде носителят на Специалната награда за цялостен принос в киното. Според Магдалена Ралчева тя ще бъде връчена на известен и обичан от българите актьор.

Звезда с неговото име ще бъде открита в алеята

на липите край сградата на Старозагорската опера и той ще засади своята липова фиданка. Досега носители на приза са: Мария Статулова през 2013 г., Джанкарло Джанини – 2014 г., Васил Михайлов – 2015 г., Татяна Лолова – 2016 г., Гинка Станчева - 2017 г. и Васил Банов – 2018 г.

За осма поредна година Стара Загора е домакин на международния фестивал „Джаз форум Стара Загора“. Той ще се състои от 6 до 8 юни сред античния комплекс „Августа Траяна“. Организатори на проявата са Община Стара Загора и фондация „Джазтет“ с подкрепата на „КонтурГлобал Марица-изток 3“. Мотото на тазгодишния фестивал е „Осем стъпки към безкрая на джаза!“, а програмата е обогатена с майсторски класове на гостуващи артисти и джемсешъни, както и предфестивални прояви.

По традиция форумът започва с детска програма. На 3, 4 и 5 юни от 11 часа в парк „Пети октомври“ ще се провежда „Джаз за деца“ с Венци Благоев - тромпет и водещ, Цветомир Цанков – вокал, Станислав Арабаджиев - пиано, Димитър Благоев – китара, Даниеле Феббо - контрабас, Мартин Хафизи – барабани.  

На 6 юни от  19.30 часа на античния форум ще се представят Пиер Маркюс квартет със специалното участие на Батист Ербан (Франция). Музиката на френския контрабасист и композитор Пиер Маркюс е едновременно енергична и изтънчена. Със своите красиви и модерни цветове тя смесва чистата мелодия и сложната хармония.

На сцената ще излязат и BalK@N Fusion Band -Недялко Недялков – кавал, Владимир Кърпаров – саксофон, Константин Костов – пиано, Игор Спалати (Италия) – контрабас, Борислав Петров – барабани.

По-рано през деня в Регионална библиотека „Захарий Княжески“ ще се проведе майсторски клас на Батист Ербан и Пиер Маркюс Квартет (джаз импровизация и комбо състави).

На 7 юни от 17.30 часа в Регионална библиотека „Захарий Княжески“  ще има лектория на Светослав Николов от Jazz FM Radio. Два часа по-късно

на античния форум излизат италианската джаз пианистка

и певица  Франческа Тандои и Даниеле Кордиско трио (Италия). След това пред старозагорската публика ще се представят Мая Нова квартет със специалното участие на американския тенор саксофон Рик Маргица.

В последния ден ще гостуват  Антони Дончев 6UP със специалното участие на Георг Брайншмид (Австрия).  

На финала Военен биг бенд Стара Загора с диригент капитан Цветомир Василев, със специалното участие на Йерванд Маргарян (Армения), Венцислав Благоев, Милица Гладнишка, Цветомир Цанков, Лиляна Дойчева, Добромир Добрев, отново ще зарадва публиката с виртуозните си изпълнения.  Фестивалните джемсешъни са с „Лайв Зара Джазтет“.