Фирми разкриват нови производства край София

  • 12 февруари 2019, 14:00
  • Автор Интервю пред TheMayor.eu, Моника Димитрова
  • РАЗВИТИЕ

Medium  u5i7261 1

- Г-н Димов, вие сте млад и активен кмет. Към края на първия ви мандат кои са най-значимите предизвикателства с които се справихте през изминаващите 4 години? 

- Моята гордост е изграждането на централната градска част, която до момента липсваше. Мисля, че осъществихме мечтата на повечето ни съграждани да имат център, площад с концертна естрада. Място, на което да се събираме и да празнуваме заедно. Изградихме място, подобаващо за един европейски град, в какъвто постепенно се превръщаме. Ако трябва да съм честен, всяко започнато дело беше предизвикателство пред мен и екипа ми. Пътят по изпълнението беше изпълнен с трудности и препятствия.

Другата ми гордост е създаденият в гр. Божурище Спешен център, толкова жизненоважен за общината ни. Важно събитие за града ни и за част от живущите беше санирането на един от големите блокове в града ни, което дава възможност на живущите там  да намалят битовите си сметки и да имат комфорта, който смятам, че заслужават.

От голяма важност бе привеждането на всички общински сгради във вид, уеднаквяващ ги, като например кметствата и читалищата. През изминалите години успяхме да направим детските площадки в двете детски градини изцяло съобразени по всички стандарти, удобни, безопасни и красиви за дечицата. Раздадохме безплатни карти за ползването на фитнес залата в гр. Божурище на всички ученици с успех много добър 5 и над 5, съвместно с управителя. Осъществихме още много други дейности. Всичко изброено за мен беше значимо, важно и много нужно на съгражданите ми!

- В последните години общината се развива с бързи темпове и изпълнява редица европейски проекти. С какво се подобри животът на жителите на Божурище?

- Най-ценният проект за нас е от социален тип. Предложихме на хората в неравностойно положение и тези с тежки заболявания с нужда от лична грижа проект „Подкрепа за независим и достоен живот в община Божурище“. В проекта влязоха много нуждаещи се личности както от лична грижа (пазаруване, почистване, асистенция), така от рехабилитация, психологическа работа и медицинска грижа. Съответно техните асистенти имаха възможност да работят на трудов договор или допълнителен към този, който имат, грижейки се за своите поверени, получаваха осигуровки и съответните парични средства. Придобихме бус за превозването на болни хора или хора в неравностойно положение, който впоследствие ще служи на жителите в тежко физическо състояние за превоз до различни медицински звена. Програмата беше важна и много ценна за нуждаещите се. Удовлетворен съм, че стана факт.

- Какви инвестиции са насочени към община Божурище, предстоят ли нови, както и разкриване на нови работни места?

- Гордеем се много с развитието на Индустриална зона София - Божурище, на нейна територия се установяват редица инвеститори, естествено чакаме и много бъдещи, които вече дадоха своята заявка за подходяща локация. Разбира се, както досега, така и занапред, всеки нов инвеститор прави подбор и избор на персонала си, първо и главно сред хората от общината ни. Оттам, който има подходящото образование и е счетено, че отговаря на условията по дадена позиция - бива назначен. Много горд ме прави фактът, че сме с една от най-ниските безработици, 1,5%, както виждате по-малко от 2%. На територията на общината има и много други фирми, които предлагат своята дейност, разкриват работни места. Интересът към Божурище расте с всеки изминал ден.

- Значителни средства от общинския бюджет се инвестират в поддържането на културата и здравеопазването. Кои са другите приоритетни сфери, които общината финансира?

- Дофинансираме читалищата, за да могат да развиват своята дейност в пълния си обем. Като цяло всички културни дейци да се чувстват добре и да творят с душа и сърце, да показват своите таланти. Много голяма гордост за мен са вече възстановените стенописи на големия българин Димитър Казаков, намиращи се върху сградата на Полицейския участък в града.  Гордея се много точно с тази реставрация, беше належаща от години. Срамно беше да се гледа, сега очите ни се пълнят отново с красота. Тази година предстои санирането на сградата на Поликлиниката. Трябва да бъде уютно за посещаващите я и за тези, които работят в нея. Приоритет пред мен е инфраструктурата, сега следва да наблегнем на парковете, пътищата, улиците. Следва да подновим целия облик на парк „Божура“, ще предоставим съвсем нови атракции за малки и големи. Ще подновим водопровода на село Пролеша. Ще направим излаз към Е80, с което ще избегнем всички задръствания, ще направим няколко улици в общината. Започваме поетапна подмяна на осветителните тела в общината. Предстои да открием и столово хранене в старата сграда на училището в града за децата от пети до дванадесети клас.

- Близостта на Божурище до София какви предимства дава за развитието на икономиката на региона?

- На територията на общината са позиционирани различни видове фирми по дейност и изисквания за работна ръка. Предимство е това, че хора от общината могат да работят на своя територия, съответно живущи в региона работят в желаните от тях отрасли. Предимство е позиционирането на Индустриална зона София - Божурище, даваща възможност за работа на хора, работещи в различни бизнес сфери. Близостта до столицата е от изключително предимство, бих казал, че има само плюсове.

- Какво се случва с летище Божурище, което бе обявено за паметник на културата? Как може да се развива то, преди години имаше инвеститорски интерес от Германия и Дубай?

- Това, което знаем до момента, е следното: Водят се дела, собствениците в момента оспорват решението на министъра на културата за това, че летището е обявено като паметник на културата. Към момента чакаме решението да бъде постановено. В зависимост от решението ще се види и съдбата на летището.

- В района имате конни бази. Какъв е интересът за езда от малки и големи?

- Към момента има засилен интерес и конната база работи. Домакин е на различни първенства и състезания. Обичащите конния спорт го практикуват, а дечицата, които желаят да започнат да яздят, се свързват с базата и съответно посещават курсове или уроци. Може да се доразвие в пъти, теренът го позволява и това ще благоприятства цялата община, разбира се.

- През октомври 2019 предстоят местни избори, ще се кандидатирате ли отново?

- Разбира се. Смятам, че всичко, което постигнахме до момента, дава  устойчивост. Това ме кара да изисквам постоянство, което можем да дадем. Разбира се, на предстоящите местни избори ще се боря с всички сили, за да мога да продължа онова, което започнах и смятам, че ще бъде цветущо за общината ни. Ще се боря за всичко онова, което трябва да съградя и надградя във времето.