Габрово, Ловеч и Сопот са „Стожери на българщината“

  • 05 март 2017, 12:50
  • Автор Кмета.бг
  • Конкурс

Medium tanqhristova

Хиляди в столицата на хумора през май и на честванията за годишнините на Левски и Вазов

кметовете на Габрово, Ловеч и Сопот са победителите в конкурса „Кмет на месеца“ за февруари. Темата бе „Стожер на българщината“.

В общините с население над 50 000 души битката бе оспорвана, но все пак с 47% от гласовете победи кметът на Габрово Таня Христова. На второ място с близък резултат от 42% бе кметът на Плевен Георг Спартански.

Няколко са символите на българщината в община Габрово. Архитектурно-етнографският комплекс „Етъра“ е от малкото места, където всеки може да се докосне до бита на старите българи. Всяка година през май градът става столица на хумора. В Габрово е и емблематичната Априловска гимназия, която е първото българско светско училище и е основана през далечната 1835 г.

Организационен комитет за честването на 140 години от Плевенската епопея бе създаден в община Плевен. Освен 140 години от своето Освобождение през 2017 г. Плевен ще отбележи по достойнство и 110 години от създаването на първата мемориална структура в Следосвобожденска България – „Военноисторически музеи“ – Плевен, 40 години от построяването на Панорама „Плевенска епопея 1877.“, 135 години от смъртта на ген. М. Д. Скобелев и 10 години от откриването на неговия паметник в Плевен.

Победител в битката между общините с население между 20 и 50 000 души стана друга дама – кметът на Ловеч Корнелия Маринова. Тази година Ловеч е един от трите центъра на честванията за 180-ата годишнина от рождението на Васил Левски, организирано от Общобългарския комитет „Васил Левски“. Общината е подготвила 5-дневни чествания на паметта на Апостола. Викторина, есе, рецитал и туристически поход са сред начините, по които Ловеч ще си припомни Васил Левски. Общината е поканила и ансамбъл „Българе“, които ще изнесат спектакъла „Последната нощ на Апостола“.

В общините с население под 20 000 души призът отива при кмета на Сопот Деян Дойнов, който печели с внушителните 81% от гласовете. Над 3000 души от цялата страна събира Сопот на Старопланински събор през февруари месец всяка година. Местността Манастирска поляна край града се оказва тясна за празника, който се провежда в уикенда преди 14 февруари. Съборът е наречен на виното и любовта, а фолклорни групи от няколко съседни области мерят сили в хора и надпяване. Всяка година от края на юни до 9 юли в Сопот тържествено честват Вазовите дни. В родния град на Иван Вазов се връчва и престижната Вазова награда.