Габрово с нов мост до края на годината

  • 05 април 2017, 19:37
  • Автор Константин Костов
  • На Фокус

Medium tanya hristova

Таня Христова е кмет на Габрово от 2011 г. до момента. Завършила е магистратура по английска филология и финанси във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“. Освен това има множество специализации в чужбина. Кметът на Габрово е семейна, с една дъщеря.

 

- Г-жо Христова, на 20 май ще се проведе Карнавалът на Габрово, какви изненади сте подготвили за габровци и гостите на града?

- Тази година нашето мото е: „Да изкукуригаме от смях!“. Това, което възнамеряваме да направим, е да дадем наистина много поводи на габровци и гостите на града да се смеят до сълзи. Отдавна не се налага ние като организатори да полагаме усилия, за да се маскират повечето зрители и да привличаме участници в шествието. Габровци носят карнавалните традиции в себе си, предават ги на децата си и увличат близки и приятели в идеята за свободата на преобразяването. Най-мащабното ни културно събитие се отличава с много политическа сатира и с неповторимата способност на габровци да се надсмиват над собствените си проблеми и недостатъци.

- Кога ще започне пролетното почистване в Габрово?

- Пролетното почистване в Габрово започва в седмицата след Великден. Стартираме на 18 април, като специален фокус ще поставим на 22 април, когато се отбелязва Международният ден на Земята. С колегите от администрацията и, разбира се, с граждани ще се насочим към онези територии, в които за съжаление са се оформили нерегламентирани сметища. Ще организираме извозване на събраните отпадъци и ще провокираме активността на хората с една инициатива, вдъхновена от народното творчество, а именно популярната за габровци приказка „Сливи за смет“, чийто нов прочит се състои в това - срещу предадени биоразградими отпадъци хората да получат пакет компост. Компостът е произведен на нашето Регионално депо за отпадъци и е с изключително високи показатели, които го правят чудесен почвен подобрител.

- Кога се очаква да бъде открит новият мост на града, който се строи в момента?

- Габрово е град, който е построен и се е развил по поречието на няколко реки. Именно това обуславя изграждането на многото мостове, повечето от които са паметници на културата и впечатляват с архитектурата си. Новият пешеходен мост над река Янтра ще свързва други две крайречни зони, които бяха изградени през последните пет години и в момента предлагат освен места за отдих и разходка, спортни, детски площадки, велоалеи и кът за фитнес на открито. Очакваме новият мост да бъде завършен в края на годината. В момента тече благоустрояването на парк „Колелото“ и прилежащите му квартални пространства. Предвижда се околовръстната алея в парка да бъде изградена така, че да е подходяща за каране на велосипед и ролкови спортове. Съществуващата зелена поляна за игри на открито и пикник ще бъде запазена и подобрена. Там ще има и площадка с фитнес уреди, тенис на маса и др.

- Кои са целите, които сте си поставили за изпълнение през 2017 г.?

- Стратегическа цел за община Габрово е провеждането на активни политики за превръщане на града в модерна европейска община. Сред основните ни приоритети е привличането и инвестирането на европейски ресурс за решаване на проблеми в базисната и екологичната инфраструктура, за повишаване качеството на образователната, социалната, културната, туристическата и градската среда.

Част от приоритетните ни проекти са заложени в Инвестиционната програма за устойчиво и интегрирано градско развитие на общината, за която в началото на 2016 г. сключихме споразумение с МРРБ. Програмата е на обща стойност 31 528 804,73 лв., като безвъзмездната финансова помощ, която Габрово ще получи по ОП „Региони в растеж“ 2014 - 2020, е 25 739 640,08 лв. Включени са пет основни и пет резервни проектни предложения, които е предвидено да бъдат реализирани до 2023 г.

През тази година ще стартира проектът за интегриран градски транспорт. Това е мащабна инвестиция, чрез която автопаркът на общинския превозвач ще бъде обновен с 14 нови автобуса. Ще изградим система за информационно обезпечаване на автобусните спирки, ще се оптимизира работата на светофарните уредби на пет кръстовища. Предвиден е ремонт на два пешеходни подлеза, изграждане на кръгово кръстовище на предгаровия площад, както и зона за почасово платено паркиране.

Ще започнат ремонтите в основните училища „Св. св. Кирил и Методий“ и „Цанко Дюстабанов“, които ще бъдат енергийно обновени. До края на годината трябва да стартира и строителството на социални жилища за хора в неравностойно положение.

Предвиждаме и изграждане на кръгово кръстовище на изхода на Велико Търново – Габрово в партньорство с Агенция Пътна инфраструктура, което тази година ще проектираме. Сред плановете ни за 2017-а са изграждане на „Синя зона“ в центъра на града и видеонаблюдение на два от изходите на Габрово, с което целим да се подобри организацията на движение, редът и сигурността за пешеходци и водачи.

- Вие победихте в конкурса „Кмет на месеца“ организиран от Kmeta.bg на тема „Стожер на българщината“ за февруари в категорията „Голяма община“. Кои са символите на българщината в Габрово и какво правите, за да ги популяризирате у нас и по света?

- Когато чуете името Габрово за какво се сещате? Предполагам първо за автентичния габровски хумор, но веднага след това за Етъра, за Априловото школо, за Музея на образованието, за Ран Босилек и Емануил Манолов. Може би си спомняте и Боженци и се усмихвате при спомена за последното си посещение там. Габрово е град, целунат от Бога – с география – тук е центърът на България и пътят, който ни отвежда до Шипка.

Габрово е изключителен град, но не е град изключение. Истински важното, което правим тук, е това, че не позволяваме паметта за миналото да изчезне. Възпитаваме в децата си обичта към България и българското с десетките уроци по родолюбие, провеждани в училища и детски градини. Поддържаме стотици паметници, организираме национални чествания за бележити дати, национални инициативи, свързани с Априлов и неговото дело, с Ран Босилек и неговото творчество, с Лазар Донков и неговите завети.