Гоце Делчев ремонтира пътища заради бум на фирми

  • 05 април 2017, 19:30
  • Автор Владимир Симеонов
  • Проекти

Medium  d0 93 d0 be d1 86 d0 b5  d0 94 d0 b5 d0 bb d1 87 d0 b5 d0 b23

По-хубави пътища – повече инвеститори. Това знае много добре ръководството на община Гоце Делчев. И взема необходимите мерки, за да гарантира удобни и безопасни шосета на своята територия. Разбира се, че тази стратегия е от огромна полза и за местното население, което ще пътува по-комфортно и по-бързо и ще пести време.

Приоритет в бъдещата дейност на общината са ремонтите на три много важни шосета в района. Става въпрос за два околовръстни пътя, които се нуждаят от спешно обновяване, за да се облекчи трафикът на автомобили в град Гоце Делчев. Те ще помогнат за улеснението на бизнеса, тъй като ще се избегнат задръстванията, нервите и губенето на време по сегашните пътни артерии. Често те не могат да поемат целия поток от моторни превозни средства.

Общината чака одобрението на своите проекти, които са подготвени от експерти, и очакванията са, че ще бъдат одобрени и финансирани. Първият проект е за пътя, който минава през местността Текето, кандидатстването е по Програмата за развитие на селските райони. Отсечката е с дължина 1,7 километра, а стойността на ремонтните дейности е 1 337 000 лева. Най-важно е да се направи обходен път край бизнес зоната на града, за да не се налага колите да влизат в населеното място и да се губи много време.

Този околовръстен път ще свързва града директно с международния път за Драма, без да се налага движение из центъра и натоварената улица „Дунав“. „В нашия град развива бизнеса си германският предприемач Бертрам Ролман вече 24 години, има най-голямата шивашка фирма в Югозападна България. Никак не е случайно, че е избрал това място. Затова сме длъжни да се развиваме и да предлагаме все по-добри условия за инвеститорите“, категорични са от кметството в Гоце Делчев.

По-сложна е ситуацията с другия околовръстен път, който в миналото е използван за движение на танкове и друга бойна техника от бившето военно поделение в града. Това е довело до неговото амортизиране и е необходимо да се хвърли доста работа, за да се превърне в пътна артерия, която да поеме част от трафика на автомобилите в района. Много пъти въпросът е поставян пред Агенция „Пътна инфраструктура“, но засега без резултат. Ако и този път бъде обновен, той ще е удобен за автомобили и тежкотоварен транспорт, които пътуват към и от Македония, Петрич и Сандански през прохода Папаз чаир, като няма да се налага влизане в града. Засега този път, който се отбива на входа на града при сградата на КАТ и излиза на пътя за най-новото село в България - Попови ливади, е проходим само за пешеходци. Крайно време е да се намери решение и да се осигурят нужните финансови средства за рехабилитацията на тази пътна отсечка в района на бившата казарма.

По програмата за развитие на селските райони община Гоце Делчев кандидатства и с проект за цялостна рехабилитация на пътя от село Баничан до селата Лъжница, Корница и Брезница. Това е шосето от международния път за ГКПП-Илинден-Ексохи до трите населени места. Предвижда се да се постави нова пътна настилка, хоризонтална и вертикална пътна маркировка, да се направят отводнителни канавки и шахти, да се монтират по протежението на целия път мантинели. Стойността на проекта е 3 513 000 лева, общината чака одобрението му, за да стартира процедура за избор на изпълнител.

Гърци с интерес да правят бизнес в региона

Гръцки инвеститори са готови да развиват бизнеса си в община Гоце Делчев. Не спира интересът на бизнесмените от южната ни съседка към региона. Това стана ясно преди няколко месеца по време на работна среща на кмета на общината Владимир Москов с председателя на Търговско-промишлената палата в гръцкия град Драма - Стефанос Георгиадис, и с директора по международните контакти на палатата - Алкис Пападимитриу. Гостите декларираха желанието на местния бизнес да си партнира и сътрудничи с община Гоце Делчев за реализирането на различни проекти, които да гарантират развитието на региона. Гърците са впечатлени от темповете, с които градът и околните селища променят своя облик по отношение на инфраструктурата, социалната и културната политика. „Обсъдихме възможностите за съвместна работа между община Гоце Делчев и Търговско-промишлената палата в Драма. Целта е подкрепа на бизнеса от двете страни на границата, както и съвместно участие в подготовката, кандидатстването и реализирането на проекти по европейските оперативни програми“, каза общинският кмет Владимир Москов. Бизнесмени от Гърция проявяват голям интерес към развитието на най-новото ни село Попови ливади, където предстои осъществяването на европейски проекти за неговото облагородяване.