Градовете пускат занимални за децата

  • 09 юни 2017, 12:18
  • Автор Венелина Ангелова, Жулиета Цветкова, Александра Петрова, Владимир Симеонов
  • ВАКАНЦИЯ

Medium aimg 4018

Лятната ваканция на децата е истинско предизвикателство за работещите родители, особено за тези, които не разполагат с баба и дядо на село. Местните власти реагират все повече и непрекъснато разширяват и разнообразяват подкрепата си – малчуганите, а и малко по-големите ученици, вече имат сериозен избор от занимания за лятото, осигурени изцяло или с подкрепата на общините, често напълно безплатно или на символични цени. Изборът е между летни занимални, които включват изучаване на чужд език, спорт, арт ателиета, екскурзии и др. Предлагат се дори занимания по мода и дизайн, готварство, рисуване. Все по-популярни стават програмите „Ваканция в музея“. Така общините все по-успешно конкурират частните занимални, където разнообразието е по-голямо, но пък и цените са в пъти по-високи.

В запазена марка на София се превърна лятното зооучилище, където срещу скромните 60 лв. децата цяла седмица се забавляват в зоопарка. Те се запознават с животните, рисуват, творят, играят. Интересът е голям, а местата се запълват за часове. Традиционно в столицата училищата често предлагат занимания, които са подкрепени от общината, като например „Забавна ваканция“ в 132 СУ „Ваня Войнова“ или „Лятно приключение в училище“ на 1-во СУ „Пенчо Славейков“, където децата спортуват и участват в творчески работилници. От „Московска“ 33 подкрепят финансово и инициативи на районните администрации и на неправителствени организации. Така 30 деца от район Студентски ще имат ваканция в Националната спортна академия, а в район Слатина безплатно ще спортуват, като се предвижда да посетят конната и гребната база в Панчарево. Ваканцията в Регионалния исторически музей предвижда децата не просто да се запознаят с историята и археологическите находки в центъра на столицата, но и да разберат как се прави праисторическа къща, както и дизайн на екоторбичка.

С цел да бъдат улеснени родителите в Бургас, осем училища са заявили желание да разкрият летни занимални за малчуганите в черноморския град. Те ще бъдат достъпни само за ученици от начален етап, съобщи зам.-кметът по образование и култура Йорданка Ананиева. „Идеята е по този начин децата да продължат да се обучават, но под формата на приятни занимания и игри дори през лятната ваканция“, уточни Ананиева. Тя е провела среща с директорите на всички учебни заведения, които имат паралелки от 1 до 4 клас, за да разбере кои училища имат капацитет да разкрият подобни занимални. До момента училищата, които са потвърдили, че имат готовност да отворят вратите си и през лятото, са ОУ „Антон Страшимиров“, СУ „Константин Петканов“, СУ „Кирил и Методий“, ОУ „Княз Борис I“, СУ „Епископ Константин Преславски“, СУ „Йордан Йовков“, ОУ „Св. Климент Охридски“ и Начално базово училище „Михаил Лъкатник“. Приоритетно ще се приемат ученици от училището, което посещават, а при свободни места в групите ще се приемат и ученици от други училища. В програмата на занималните е включено чуждоезиково обучение, опознавателни игри, спортни занимания, пикници на открито и тематични екскурзии.

Таксите за целодневен престой в лятната занималня са както следват: за целодневно обучение - за седмица 45 лв. и 150 лв. за месец. За полудневен престой съответно за седмица 25 лв. и за месец 80 лв.

В ОУ „Княз Борис“ занималнята ще бъде само в полудневна форма, а в СУ „Йордан Йовков“ занималнята ще бъде безплатна и организирана само за ученици от същото училище ( I и II клас). И в двете училища занималнята ще бъде само през месец юни.

От началото на този месец всеки работен ден децата в Благоевград имат занимания по приложно изкуство, танци, занимания по рисуване, керамика, готварство, мода и дизайн. Те са безплатни и са осигурени от общинския Център за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград в кв. „Вароша“. На открито се предвиждат уроци по танци. Ще бъдат организирани конкурси и състезания за всички, както и подреждани изложби с рисунки и картини от участниците в дейностите. Целта на проекта е да забавлява децата, да развива интереса им към различните изкуства. Идеята е учениците да участват в извънкласни занимания, да научават нови неща, същевременно с това да създават нови приятелства и усъвършенстват уменията си, уточняват от общината.

Между 70 и 120 лв. седмично трябва да приготвят работещите родители на варненчетата, ако не искат децата им да останат без надзор през ваканцията. Почти всички частни занимални в града предлагат лятна програма с разходки, спорт, игри сред природата, организирани посещения на плаж и запознаване с градски забележителности. Осмисляне на свободното време с полза за здравето и почти без пари предлага инициативата на Община Варна за начални месечни обучения по различни видове спорт – лека атлетика, хандбал, баскетбол, борба, спортна и художествена гимнастика, бокс, източни бойни изкуства, гребане и още много други. Тя се реализира съвместно с клубовете, които ползват общинската база безплатно. Не всички обаче ще работят през цялото лято, а тъй като записванията започнаха още през април, предвидливите родители вече са запълнили повечето групи. От началните обучения по общинската програма заплащане се предвижда само за курсовете по плуване – 12 лв. за вход в комплекс „Приморски“ и 20 лв. - в басейн „Делфините“. Обучението от опитни треньори е безплатно за децата.

От 13 юни до 3 август продължава програмата „Ваканция в музея“, която традиционно предлага Регионалният исторически музей във Варна. Тя е подходяща за деца от 8 до 13 г., които в рамките на два астрономически часа всеки ден могат да се запознаят с тайните на Варненския халколитен некропол, с оръжията и накитите през вековете, да усвоят древни грънчарски техники, рисуване на икони и др. Входът за всеки ден е по 5 лева, но за някои от темите се доплащат по още 3 лева за материали.

 

Внучета „назаем“ набира скорост в Габровско

Интересна алтернатива, която все повече набира скорост, е инициативата „Приеми ме на село - създаване на мрежа от приемни села в България“, която си търси „внучета назаем“. Проектът има за цел да привлича млади хора в селата, за да бъдат съхранени традициите, ценностите и обичаите. Той е на читалище „Просвета-1931“ в габровското село Новаковци. Екипът, зает с реализирането на идеята за мрежа от приемни села, предлага на младежи от 15 до 29 години да прекарат 5 дни на село. Тези, които решат да се превърнат във „внуче назаем“, ще прекарат 5 дни на село, където ще се запознаят с други млади хора, ще се научат на традиционни кулинарни специалитети и ще се запознаят с местния бит и фолклор. „Внучетата“, разбира се, ще имат свои баба и дядо „под наем“, които ще играят ролята на техни учители.