Гримът в „Капките“ отнема поне 3 часа

  • 05 април 2017, 19:44
  • Автор Михаела Благоева
  • Зад кулисите

Medium 06 03 2017  61

Факирите на грима са сред основните действащи лица зад кулисите на хитовото шоу по Нова тв „Като две капки вода“. Освен актьорски умения и талант, за да пресъздадат по най-добрия начин образите на родни и световни звезди, главните герои в предаването се нуждаят и от перфектния грим. В него ги „обличат“ професионалните гримьори Стилияна Узунова и Даниела Аврамова.

Някои от образите в „Като две капки вода“ изискват не само грим, а скулптуриране на специални маски. За целта в началото на всеки нов сезон се прави отливка на лицето и раменете на участниците, на които им предстои да се превъплатят в много образи по време на шоуто. Това е нелека задача за част от звездите, които месеци наред забавляват народа от сцената за „капките“. „Докато взимаме отливката, усещането е неприятно, защото „затваряме“ всичките сетива на участниците за около час-два и те дишат само през носа“, издава Даниела. След това от взетия отпечатък се прави 3D образ на звездите, върху който се моделират превъплъщенията им. За някои се изпичат специални маски, на други се коригират лицата с пластири. А финалният щрих на образа слагат гримьорите, които рисуват лицата на звездите в шоуто.

Преди всяко живо понеделнишко предаване музикантите, актьорите, футболистите стоически издържат нелекия грим. За да „влязат“ в образа, остават при гримьорите между 3 и 5 часа, издава професионалният гримьор Стилияна Узунова.

Маските обаче не могат да се използват повторно. Оказва се, че атрибутът не е никак тежък. Дори маската, с която фолк певицата Десислава изигра образа на естрадната икона Ваня Костова, тежи едва 17 грама. „Предизвикателството пред участниците е огромно, защото само за седмица те трябва да научат хореографията си, да издържат с маската, да пеят и да изпълняват режисьорски задачи. Малко или много маските пречат на мимиките им, което усложнява задачата им“, разказва Стилияна. По думите й актьорите помагат на гримьорите и обратно. Успешната имитация е плод на общи усилия и труд.

Стилияна и Даниела са единодушни, че е по-лесно жена да имитира жена, отколкото дама да се въплъти в образа на младеж. Един от най-сложните образи например е този на тийн идола Джъстин Тимбърлейк, пресъздаден от Михаела Маринова, разказва Даниела. „Правим всеки образ на живо, без репетиция и няма гаранция, че ще успеем. Много обречени според нас образи са ставали супер като този на Джо Кокър, изигран от актьора Башар Рахал“, допълва Стилияна. Двете професионални гримьорки признават, че не си водят статистика за изразходваните по време на шоуто количества сенки, фон дьо тен, пудри, спирали. Но обясняват с усмивка, че козметиката доста се харчи.

Сред участниците има изключително търпеливи звезди, но и такива образи, които не могат да стоят дълго на едно място, докато трае преобразяването им. „Самото гримиране наистина е неприятно. Трябва да стоиш на един стол 4 часа. За образа на Ваня Костова Десислава например стоя неподвижно 5 часа“, разказват гримьорите. Те обаче удовлетворявали молбите на участниците за минутка за безалкохолно или цигарка. „Зрителите виждат само забавната страна на шоуто, но зад него стои тежък труд“, посочва Стилияна. Подготовката за лайфа в понеделник вечерта започва още от обяд.

Всички участници и в тазгодишния сезон са големи шегаджии, а черният хумор е на почит в гримьорните. Последните шегички били на тема „Кой каква почерпка иска да има на помена за смъртта си“. Звездите една след друга изброявали интересни идеи, а Миро с усмивка заявил, че държи на 40-ия ден от смъртта му познати и роднини да бъдат почерпени с шоколад „Линд“.

След поредния лайф всички участници бързат да се отдадат на заслужена почивка. Гримът се сваля за отрицателно време, но част от звездите си тръгват с части от него. Така например Къци Вапцаров след образа на Лили Иванова не можал да се отърве от ноктите си. „Жена му ги киснала във вода, за да паднат, но те не мръднали. На следващия ден Къци разказа, че цяла сутрин е бил с маникюра, направил е закуска на хлапетата, а после ги е завел и на детска градина“, разказват за неволите на звездите в „Като две капки вода“ гримьорите. Избавление от дългите нокти Къци намерил чак следобед, като потърсил помощ от специалистите в киноцентъра в Бояна. Други звезди пък редовно ходели с лепило зад ушите, което оставало и въпреки всекидневния душ.

От старта на първия сезон на шоуто до ден днешен се пазят отливките от главите с бюстовете на всички участници, а с тях според гримьорите може да се сътвори цяла арт инсталация.