Kmeta 23
Брой

Брой 23, Май 2017

Обратно Новина Предишна

Хасково – Градът на Богородица

  • 09 май 2017, 19:14
  • Автор Мария Димитрова
  • ЛЕГЕНДИ

Medium %d0%a5%d0%b0%d1%81%d0%ba%d0%be%d0%b2%d0%be1

Хасково е град с повече от хилядагодишна история. Над 10 века той е мост между Европа и Ориента. Както повечето вековни градове във времето той е носил различни имена - Хаскьой, Хаскени, Хаскиви. През него минава стратегическият международен път от Виена през Белград, София и Пловдив, до Истанбул и Южна Азия. Той е най-бързият и пряк път, свързващ Европа с Азия и Близкия изток. Известен като Града на Богородица с много почит и любов към Божията майка е издигната най-високата в света статуя на Пресвета Дева Мария с Младенеца. Със своите 32,8 метра височина тя е включена в Книгата с рекордите на Гинес. В основата й е изграден малък параклис. Издигната е през 2003 г. и вече повече от десетилетие е част от маршрутите на поклонници от цял свят. От 2009 г. е и в листата на Стоте национални туристически обекта на България.

Днес Хасково е модерен град, център на развита инфраструктура и лека промишленост. В него се намират забележителни монументи, възрожденски паметници и съвременни архитектури.

Камбанарията

На метри от монумента на Богородица се извисява една от най-високите камбанарии в страната. Висока е цели 30 метра, а вътрешно стълбище позволява да се изкачите до върха, точно под осемте й камбани, и да се полюбувате на неповторимата панорама към Хасково.

Паметник на завистта

Тук се издига паметник без аналог в света - посветен на човешката завист. „Българският Икар“ представлява 3-метрова статуя от бронз, изобразяваща стремежа на човешкия дух към извисяване и силата, с която завистта го приземява и не му позволява да полети.

Александровска гробница

Копие на Александровската гробница, която се намира в с. Александрово, е разположена в Хасково. Гробницата от IV в. пр. Хр. е един от най-ярките паметници на тракийската култура. Открита е през 2000 г. от прочутия археолог Георги Китов. Внушителните й размери я нареждат сред най-монументалните гробници по българските земи. Изключително добре запазените стенописи обогатяват с нови данни представите ни за тракийските религиозни обреди, култове, въоръжение, бит и облекло.

Узунджовската църква

Недалеч от Хасково, в село Узунджово, се намира най-голямата селска църква в България „Успение на Пресвета Богородица“. Освен с размера си храмът впечатлява с многовековната си история, с факта, че сградата е изпълнявала през вековете функцията и на джамия, и на църква, и с невероятното преплитане на християнски и мюсюлмански символи в украсата й.

Григор Димитров

Славата на Хасково се разпростира из целия свят, тъй като тук е роден Григор Димитров - българската тенис звезда. Едва 3-годишен, той за първи път хваща ракета, а две години по-късно започва да играе редовно в родния си град. Изстрелва се на върха на тениса преди десетина години, след като става носител на шампионските титли на Уимбълдън и Откритото първенство на САЩ през 2008 г. за юноши.