Хасково става магнит за инвеститори

  • 05 април 2017, 19:36
  • Автор Венелина Ангелова
  • Растеж

Medium haskovo5

Хасково е на път да се превърне в магнит за инвеститори. Мащабните планове на общината ще доведат до разкриването на хиляди нови работни места в следващите години. И това не е просто намерение на местната власт, а реална перспектива за региона.

Най-големият проект е създаването на индустриална зона, която ще се оформи върху част от бившето летище „Узунджово“. Двата терена там – пистите и самото летище бяха прехвърлени на общината от държавата преди около година. Оттогава инвеститорският интерес не секва. Корейска консултантска фирма проучваше мястото за китайски гигант, в който само инженерите, които работят, са 160 000, съобщи кметът на Хасково Добри Беливанов. Интерес проявява и „Луфтханза“, като името на германската авиокомпания се свързва с планове да изгради завод за утилизация на излезли от употреба самолети. Друг от плановете, който излезе в публичното пространство, беше за карго терминал. Инвеститор пък оглежда терените за изграждане на голяма текстилна фабрика. Градоначалникът Добри Беливанов обяви, че яснота за това кой ще прави бизнес в бъдещата индустриална зона ще има до края на тази година.

Паралелно със зоната в града се очаква да бъде създаден и бизнес инкубатор, който ще е съвместен между общината и Изпълнителната агенция за насърчаване на малки и средни предприятия. Инкубаторът ще предоставя възможност за постоянна връзка на бизнеса с държавата на местно и централно ниво. Освен това ще свързва предприемачите с инвеститори и намирането на външни пазари.

Местната власт помисли за бъдещите инвеститори, като осигури благоприятни условия за работата им. Общинарите приеха наредба за насърчаване на инвестициите, в които записа редица облекчения за бизнеса. Като например право на инвеститорите да закупуват земя на пазарни цени, без да участват в търг, както и ред промени, с които се намалява бюрократичната тежест за инвеститорите.

Работните места далеч няма да са само в самите предприятия на инвеститорите. Очаква се стотици фирми да осигурят логистиката за тях, с което допълнително ще се осигури заетост за местните, но и не само.

Наблизо вече тръгнаха два големи проекта, които са в община Димитровград. Японският гигант в областта на кабелните инсталации за автомобилната промишленост „Ядзаки“ строи там третия си завод в България. Той се очаква да заработи до три години и да осигури над 3000 работни места в региона. Турската „Са-Ба“ пък вече направи първа копка и до 2 години ще отвори фабрика за автомобилни фарове, стопове и мигачи.

В Хасково ще е и единственият изцяло частен проект от 6-те одобрени в България за финансиране по Плана „Юнкер“. Инвеститорът е фирма, собственост на местния бизнесмен Димитър Димитров.

Теренът от 3600 дка - на кръстопътя Изток-Запад

Мястото на бъдещата индустриална зона на Хасково е стратегическо за инвеститорите по няколко критерия. Парцелът е 3600 декара. Намира се на около 4 километра от Хасково, на около 8 от Димитровград и на 3 км от село Узунджово. Теренът е равнинен с отлична инженерна инфраструктура. В непосредствена близост до имота преминава газопровод. Само на 5 километра от него е магистрала „Марица“, както и жп линия. Парцелът е на 1 километър от пътя Русе-Кърджали, който е част от трасето на транспортен коридор № 9, и на 4 километра от първокласния път София-Свиленград, част от трасето на коридор 4.

От друга страна, теренът попада в област, гранична за ЕС, на няколкостотин километра от едно от най-големите летища – Истанбул, а също така близо до морските пристанища Бургас и Варна.