Интерактивна система за паркиране готвят във Велико Търново

  • 05 април 2017, 19:24
  • Автор Павел Стаменов
  • Конференцията

Medium daniel paanov

Интерактивна информационна система за градския транспорт и паркирането ще бъде въведена във Велико Търново по подобие на София, Бургас, Стара Загора и други по-големи градове, заяви пред Kmeta.bg кметът Даниел Панов.

"За целта общината вече разработва проект, за който има гарантирано финансиране по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020. Инвестиционното намерение за интегриран градски транспорт предвижда също закупуване на няколко електрически автобуса, както и зелена БУС-вълна на светофарите.

Проектът предвижда изграждането на най-малко два буферни паркинга, където гостите на града ще могат да оставят автомобилите си и срещу заплатената такса да ползват безплатно градския транспорт. Електрическите автобуси ще ги отвеждат до центъра на града, до основните забележителности в старата част, ще осъществяват връзка с другите градски линии, както и между самите буферни зони. Информационната система ще дава подробни данни както за маршрутите, така и за точните минути и секунди, които остават до пристигането на всяко превозно средство от обществения транспорт. Специални информационни табла пък ще указват колко свободни паркоместа има на всеки обществен паркинг.

Контролът чрез GPS ще позволи стриктно следене на изпълнението на транспортната услуга от страна на превозвачите", обясни Панов.

В момента 13 са административните услуги, доставяни изцяло по дигитален път от кметството. Една от най-ценните и ползвани сред тях е онлайн проверката и плащането на местните данъци и такси от всяко място с достъп до интернет. За пет години над 20 000 жители и юридически лица са се възползвали от платформата eCity. От общината изчисляват, че всеки от тях е спестил поне по 30 лева, колкото струва закупуването на електронен подпис – необходимите проверки могат да се правят и с персоналния идентификационен код от НАП.