Kmeta 20
Брой

Брой 20, Февруари 2017

Обратно Новина Предишна

Канада в захлас от торта „Българска шевица“

  • 07 февруари 2017, 14:55
  • Автор Мария Димитрова
  • ТАЛАНТИ

Medium torta4

Четириетажна торта, облечена в българска народна носия, прецизно декорирана с национални мотиви е истински хит в Канада. Авторът на „Българска шевица“ е Албена Петрова - българка, която от години работи като сладкар в Монреал.

За много кратко време кулинарното изкушение привлече вниманието на хиляди хора в България. Снимките на „Българска шевица“ получиха хиляди лайкове и споделяния, след като Албена сподели своето творение във фейсбук. „Получих много положителни коментари и поздравления от България, за което съм изключително щастлива. Имам и множество запитвания за поръчки от българи, живеещи тук. Тортата се хареса изключително много и тук в Канада, и беше отличена в специалното издание на канадското списание „DIY Weddings Magazine“, разказа пред Кmеtа.bg талантливата българка.

За направата на „Българска шевица“ Албена се вдъхновила от старите родни носии, които впечатляват с многообразието на детайли, невероятните комбинации от цветове, сложната бродерия и преплетените украски.

Българката се занимава с декорация на торти от близо 5 години. Започнала, след като завършила сладкарство в Монреал. Признава, че декорацията на една торта понякога отнема 18-20 часа. Твори торти по поръчка и идея на клиента, а най-любимата й тема са сладкишите стил Рококо и дантелите. На празници с приятели обикновено тя приготвя десерта. Прави мусове, тартлети, пайове, миниторти и петифури, изкушава гостите си и с тиквеник и млечна баница.Зелените сладкиши – хит на 2017

Както в модата, така и в декорирането на торти всяка година тенденциите се променят. „Например сватбените торти са тясно свързани с тенденциите в сватбената индустрия. Цветът на 2017 е зелен. Представете си свежо зелено, комбинация между кората на лайм, свежо окосена морава и поток от слънчева светлина, проникваща между клоните на дърветата“, обяснява тенденциите декораторката Албена петрова. Тя допълва, че през 2017-а ще продължават да са актуални винтидж тортите. Албена не изключва възможността да пренесе бизнеса си и в България. „Винаги съм отворена към нови възможности. Българите сме хора, които обичаме вкусното да бъде и красиво. Мисля, че моите торти биха доставили удоволствие на българския потребител. Така че при добра оферта, защо не“, казва сладкарката.