Каварна посреща гости с обновен плаж

  • 09 май 2017, 17:31
  • Автор Михаела Благоева
  • ИНТЕРВЮ

Medium nina kavarna

Кметът на община Каварна Нина Ставрева е магистър по аграрна икономика и педагогика. Била е общински съветник в мандат 2011-2015, председател на Постоянната комисия „Духовни дейности - образование, култура и проблеми на младежта“.

- Г-жо Ставрева, как се подготвя община Каварна за летния туристически сезон?

- Активната подготовка за него е през зимния сезон. Така че ние сме почти готови. През февруари взехме участие в международното туристическо изложение „Ваканция спа експо“, както и на изложение в Букурещ, където участвахме и миналата година. Усилията, които полагаме чрез участието в такива туристически изложения, се възнаграждават и не са напразни. Осъществяват се контакти с много хора, с туроператорски фирми. Каварна е прекрасно място за отдих и именно на такива изложения отправяме покана за избор на община Каварна като дестинация за почивка. В момента се довършва пешеходната алея на плажа в Каварна по протежението на цялата плажна ивица. Прави се дървена пешеходна алея, на която ще има 13 обособени места със сенници, пейки, озеленяване, осветление и ще направи плажа още по-приветлив. Той беше хит през изминалия туристически сезон. Ние заявихме, че основен приоритет през настоящия ни мандат ще е връщането на Каварна в желаните туристически дестинации. Голяма част от усилията ни са насочени към развитието на туризма в района – приветлив плаж, работещи и подготвени вече хотелски и ресторантьорски бази. Очакваме гостите на Каварна!

- Плажът в Каварна ще посрещне с обновен облик туристите това лято, така ли?

- Да. Поставихме началото през 2016 г. и продължаваме усилията през тази година. Обликът му ще е различен. Работим по подмяна на подпорната стена на плажа в Каварна. Заложили сме в капиталовата програма за 2017 г. реконструиране на това съоръжение, работим по него, за да може през 2018 г. да е готово.

- Какви са очакванията ви за летния туристически сезон?

- През изминалата 2016 г. отбелязахме сериозен ръст на туристите. Най-ясно това пролича от събрания туристически данък. През 2015 г. той беше 80 хил. лв., а през 2016 г. – почти 120 хил. лв., което прави почти 50% ръст от събран туристически данък. Тази година сме заложили в бюджета приходи от него в размер на 140 хил. лв. Очакванията ни са за още по-успешен от 2016 г. сезон.

- Туристи от кои държави посещават традиционно Каварна?

- Традиционно ни посещават румънци и руснаци. Много се радвам, че много българи избират Каварна за своята почивка. Но през изминалата година чухме и полска, и чешка, и немска реч. Надявам се туристите от тези държави да се увеличат.

- А как се стремите да привлечете повече туристи?

- Имайки предвид, че сме на брега на морето, основният туризъм, който развиваме, е морският. Разчитаме преди всичко на летния сезон. Но Каварна има изключително богато културно-историческо наследство. Забележителности, които всеки гост на общината трябва да види, като крепостта Калиакра, нос Чиракман, Етнографския комплекс, който представя бита на каварненци от XIX век, Историческия музей в града, Художествената галерия. Имаме прекрасни условия и вече развит селски туризъм в най-голямото село в общината Българево, село Камен бряг. Каварна е известна и с богатия си културен календар и се стремим към развитието на културния туризъм. Обмисляме варианти за създаването на екопътеки на територията на общината. В Каварна има възможности за развитие на всеки вид туризъм и работим в тази посока.

- Развит е и фестивалният туризъм, какво да очакваме от тазгодишното издание на Джулай морнинг фест?

- Тази година ще спазим традицията и ще посрещнем първоюлското слънце на Камен бряг, защото гледката и атмосферата на това забележително място я няма никъде другаде в България. Много общини посрещат слънцето на 1 юли, но усещането, което дава каменбряшкият бряг го няма никъде другаде. Разбира се, че ще посрещнем събитието с музика, но засега ще запазим в тайна името на изпълнителите.

- Какви други фестивали ще има в общината?

- Сложихме началото на културния календар още по време на великденските празници. Лазаровден съвпадна с Международния ден на ромите, отбелязахме подобаващо и двата празника. За празника на Каварна – 6 май, имаше богата празнична програма за жителите и гостите на общината. После ще отдадем заслуженото внимание на абитуриентите и учителите около 24 май. Ще отбележим празника на детето на 1 юни. Междувременно ще бъдат организирани няколко концерта в общината. Празникът на фойерверките ще бъде през август. През септември е Миденият и рибен фест. Джаз концерт на братя Владигерови е част от лятната програма на Камен бряг. Фото академията за деца също се превърна в традиция. Предвидили сме организирането и провеждането на множество разнообразни събития, за да удовлетворим вкусовете на всеки.

- Какви дейности планирате за подобряването на градската среда?

- Да, подобряването й е изключително важно, защото добрата градска среда води до повече гости. Най-важното е обаче жителите на общината да се чувстват комфортно и уютно и да усещат Каварна като свой дом. Заложили сме доста средства в капиталовата програма, която е 1,2 млн. лв. за 2017 г. Разработили сме проекти по Програмата за развитие на селските райони, свързани с изграждането на водопроводна мрежа в 4 от населените места в Каварна, общински пътища и улици. Продължава организирането на запушването на дупките по улиците в селата и града.

- Преди време беше модерно панелките в града да се изрисуват с лика на известни рок легенди, отмина ли обаче тази мода?

- Да, всички панелки в града наистина са изрисувани с лика на класически рок изпълнители. Но не сме правили това през последната година и половина и нямаме такива намерения.