Каварна става сцена на българската музика

  • 09 юни 2017, 12:26
  • Автор
  • ЛЯТО

Medium maxresdefault

Каварна ще се превърне в лятната сцена на българската музика. Големи имена и млади талантливи групи ще забавляват с поредица от концерти жителите на града и хилядите туристи в следващите седмици и месеци. Така гостите ще се насладят на красивите и романтични места по каварненския бряг, морето и любима българска музика. Цяла канонада от звезди ще купонясват с летовниците. Звезди с „Ахат“, „Акага“, D2, Калин Вельов, Орлин Горанов, Кристина Димитрова и млади обичани родни певци ще забавляват хората през цялото лято.

Туристите ще останат приятно изненадани и от обновения плаж на Каварна. Вече е готова новата дървена пешеходна алея по цялото протежение на плажната ивица. По нея на 13 места са обособени зони за почивка и отдих с пейки със сенници и кошчета за отпадъци. Пешеходната алея вече активно се използва от жителите на Каварна и гостите, тъй като вече има туристи в града. Там ще бъдат поставени красиви палми, които ще придадат уют и допълнително настроение на туристите. 26 палми ще бъдат поставени от двете страни на алеята до средата на юни. Кметската администрация ще прецени дали и по сенниците да се поставят цъфтящи растения. „Въпросът е хората на плажа да се чувстват уютно, удобно и да се наслаждават на красотите край тях. На плажа вече са разположени чадъри и шезлонги. Миналата година Каварна беше известна с най-евтината си сянка. Тази година

3 лева ще струва чадър и 3 лева шезлонг

Подозирам, че пак ще бъде най-евтино при нас“, каза за Kmeta.bg кметът на Каварна Нина Ставрева. Двете странични части на пясъчната ивица се стопанисват от концесионер, а средната - от общинското дружество „Каварна“ ЕООД. По цялата ивица сянката и шезлонгът ще са по 3 лева.

Освен за уюта на летовниците, община Каварна се е погрижила и за организацията на десетки регати, състезания и фестивали, с които да забавлява гостите от страната и чужбина. На 10 и 11 юни градът беше домакин на 15-ата Ветроходна регата „Русалка“ - Купа България. Състезанието можеше да се наблюдава от градския плаж. Морските вълци направиха 4 гонки и се превърнаха в атракция за първите летовници.

На 1 юли хиляди българи ще се стекат към Каварна за традиционното посрещане на първоюлското слънце на Камен бряг. По традиция там ще звучи рок. „Залагаме на

три млади български рок банди

които взеха участие във формата „Голямо рок междучасие“ по БНТ през миналата година. На сцената ще излязат LEFTIES от Шумен, АНЕКДОТ от Русе, PLEASURE от Добрич, както и румънската банда SCARLET AURA. В минутите на изгрева ще можем да слушаме Звезди и „Ахат“, разказа Нина Ставрева. И допълни: „Ще използвам случая чрез вестника „Kmeta.bg“ да поканя всички любители на рока на брега на Камен бряг, където усещането няма аналог в цяла България“.

На 22 юли през деня в морето край Каварна ще е вторият турнир по подводен риболов, а вечерта ще бъде направена за втори път възстановката на Каварненското въстание. Тази година се навършват 140 години от него и затова общината заедно с Национално дружество „Традиция“ и д-р Добрин Добрев от Варна ще направят още по-мащабна и по-дълга във времето възстановка. „Подготвили са достатъчно изненади, за да е различно и да не повтаряме мероприятието от миналата година. Имат какво да ни покажат, повече участници ще дойдат и ще бъдат гости на града ни“, издават под сурдинка каварненци.

За форума „Джаз на село в Камен бряг“ пък отново се очакват братя Владигерови и Стунджи. „Поехме ангажимент да осигурим за всеки вкус по нещо. Така че трябва да има музика във всичките й проявления. Имаше интерес към концерта на братя Владигерови. Сигурна съм, че тази година ще има повече публика. И там има едно романтично усещане – джаз под звездите, тишината и спокойствието на Каварна, които са известни. Който има нужда да се наслади на тази музика, е добре дошъл“, казва още Нина Ставрева. Кметът допълва, че в началото на август ще е и фестивалът на старинната музика „Страваганца“.

На 19 август пък предстои Огнената фиеста Чиракман 2017 – фестивалът на фойерверките. Освен канонада от заря в небето и изстрелване на фойерверки от морето, тази година общината е подготвила и нова изненада - нестинарски танци на плажа. Калин Вельов ще е една от звездите, които ще се грижат за лятното добро настроение на туристите. Ще има много музика, още звезди и видеоекрани, за да се вижда отвсякъде това, което ще се случва на сцената, казват от екипа на Нина Ставрева.

В следващата седмица пък Каварна е подготвила

БГ парти на плажа в курортната зона

В през вечерите на почивните дни каварненци и гостите на града ще могат да слушат българска музика от утвърдени имена и млади талантливи български изпълнители. На 25 август ще е концертът на група „Акага“, а на 26 – на D2. Общината преговаря и с цяла плеяда родни звезди за двете плажни партита.

На традиционния в края на сезона Миден и рибен фест пък големи български певци ще гостуват в града. Орлин Горанов и Кристина Димитрова ще са част от звездите, които ще забавляват гостите. Но от община Каварна издават, че ще има още много изненади.

„Жителите и гостите на града имат нужда да слушат българска музика. Ние заявихме, че ще подкрепяме българското изкуство – музика, театър, художници, и го правим. Хубавите неща предстоят този сезон. През 2016 г. отбелязахме 50% ръст от туристическия данък в сравнение с 2015 г. Миналата година събрахме 120 000 лева от туристически данък. В тазгодишния бюджет сме заложили 150 000 лева, което само по себе си говори, че очакваме още по-успешен туристически сезон. Полагаме усилия това да ни се случи“, казва Нина Ставрева.

 

Детски празник в дните на руската култура

В края на юни предстоят дните на руската култура в Каварна, които се проведоха за първи път през миналото лято. Жители и туристи ще могат да се наслаждават на изявите на българските и руските деца. В празника ще се включат деца от града, изучаващи руски език, танцовият ансамбъл „Бизоне“ от Варна. На сцената на централния площад ще има много песни, танци, ревюта на носии и костюми от български и руски деца.

 

Морски вълци дават лодките си за турнир по подводен риболов

На 22 юли предстои вторият турнир по подводен риболов в Каварна. Миналата година в надпреварата взеха участие 85 любители водолази от цялата страна. Те превърнаха турнира в истински морски празник. Община Каварна и тази година е осигурила наградите за най-добрите. „Имаме много рибари при нас, имаме и рибарско сдружение. Мъжете любезно предоставят своите лодки на състезателите. Получава се един морски празник в слънчев юлски ден. Смятаме да го превърнем в традиция“, каза кметът на Каварна Нина Ставрева. Тя планира да възстанови традицията и на ветроходството в района. „Имаше навремето такъв клуб в Каварна, за съжаление от доста години го няма. Това е малко трудно, но не е невъзможно. Поставили сме си го за цел. Въпросът е да събудим любопитството в децата на Каварна. И да го превърнем в тяхно хоби“, каза градоначалникът. Иначе в града има утвърден клуб по корабомоделизъм, чиито членове печелят първи места из цяла България. Тази година Каварна получи покана от Федерацията по корабомоделизъм да бъде домакин на европейското първенство през лятото.

Нашенци и чужденци в Българево за празника на пъпеша

Празникът на пъпеша в най-голямото село в община Каварна – Българево, и тази година ще привлече много гости от страната и чужбина. Местните хора са известни с трудолюбието си и с най-вкусните пъпеши, които произвеждат. Плодовете са изключително сладки и ароматни. Казват, че те се получават от доброто съчетание на слънцето, уникалната почва и усърдния труд на българевци. По време на празника ще се избере най-големият и най-сладкият пъпеши. Майстори ще покажат и различни кулинарни лакомства от плода.

 

Инвеститори довършват замразени от 2008 г. хотели

Нина Ставрева, кмет на община Каварна

В Каварна започнаха довършителните дейности по някои от недостроените сгради, което е добра новина. Това означава, че има раздвижване и потенциал за развитие на региона. Отдавам това на успешния сезон през 2016 г. Сега замразени строежи, започнати от 2008 – 2009 г., се довършват. Имаме уверението на инвеститорите, че за следващия туристически сезон обектите ще бъдат завършени и ще влязат в експлоатация.

Морският туризъм има много посоки, измерения и проявления и е добре да сме активни във всичките му такива. Каварна е един уютен, спокоен, прекрасен залив. Каварненци са известни със своята гостоприемност, сърдечни усмивки. Очакваме всички гости, имаме какво да им предложим.

Аз и екипът ми заявихме, че усилията и енергията ни ще бъдат изцяло ангажирани в сектор туризъм, тъй като потенциалът на община Каварна е огромен. Едно от първите неща трябва да бъде промяна на облика на курортна зона. Още миналата година направихме първите стъпки, сега последователно продължаваме с подобряването на облика, догодина няма да спрем. Така че да накараме всеки гост на Каварна да очаква с нетърпение следващия сезон, за да гостува отново при нас.