Кметове на един клик разстояние

  • 05 март 2017, 12:30
  • Автор Цвети Василева, Павел Стаменов, Галя Тодорова, Нина Димитрова
  • Мрежата

Medium %d0%96%d0%b8%d0%b2%d0%ba%d0%be %d0%a2%d0%be%d0%b4%d0%be%d1%80%d0%be%d0%b2

Кои са последните отличници, гордост на градовете. Кои са най-новите проекти за детски градини, паркове, пристанища. Кои са последните карнавали и празници, които привличат хиляди хора. Отговорите на тези въпроси са във фейсбук страниците на кметовете. Именно от тях много хора научават за последните новости в даден град. Страниците на кметовете в социалната мрежа понякога са по-бързи от информационни агенции. Често управниците избират именно там да споделят информации, които касаят хиляди хора, за да стигнат максимално бързо до съгражданите им. Граждани пък също

избират да пишат там на кмета, вместо да записват час за приемното му време

Така хората пестят време, а кметовете имат директна обратна връзка за проблемите на хората.

Логично най-активни са градоначалниците на големите градове. Столичният кмет Йорданка Фандъкова споделя снимки и кратки постове за повечето си срещи, инспекции и откривания на нови обекти в София. Под постовете й има много лайкове и коментари. Екипът й качва в страницата какво се прави по града – от работата на къртицата на метрото, през проекти за нови детски градини, временно затворени участъци заради аварии и инциденти, график за почистване на улиците, до откриване на изложби. Десетки хора пишат на стената на кметицата и се жалват публично от даден проблем. Не е ясно колко изпращат лични съобщения на Фандъкова с казусите си, по които търсят решение.

Колегата й от Варна Иван Портних също е много активен в социалната мрежа. Освен градските събития, страницата му е пълна и с много фотографии на красиви места

от Варна.

Кметът цитира авторите на снимките, а прекрасните места се споделят от хора от цялата страна. Така например Портних не пропуска да сложи снимки на морската столица в коледна премяна, кратки видеа от феерията от светлини, разкошни снимки с изпъстрено в разкошна заря небе над ветроходи. За разлика от Фандъкова, чийто профил е изцяло „служебен“, Портних от време на време показва и семейните си радости като пуска снимки с половинката си за годишнина от сватбата им и благодарност към жена му, както и снимки как растат децата.

Кметът на Бургас Димитър Николов също има хиляди последователи в социалната мрежа. В страницата си той залага освен на най-важното от града, на рамо за талантливи младежи и нуждаещи се от помощ деца. Николов споделя и красиви клипове за родния си град. И не пропуска да честити големите празници на съгражданите си включително и Димитровден на адашите си. Преди година повдигна завесата кой какво му пише, като публикува пост, след като хлапета го бяха залели със съобщения с изобретателни аргументи за удължаване на дървена ваканция.

Старозагорският кмет Живко Тодоров също е сред най-активните участници в социалните мрежи. Граждани на Стара Загора редовно му пишат за проблеми в града. Кметът ги решава възможно най-бързо, доколкото това е възможно. Мирослав Иванов например му пише: „Господин кмете,

занимавам Вас с този проблем, защото спешният номер 112 прехвърли топката

на сметопочистващата фирма, а те се оправдаха с общината, че тя им указвала къде и по колко контейнера да поставят. Искам да питам откога Наредбите на общината са над законите в държавата. И нормално ли е, при човекопоток около 4000 души на ден да има 4 броя контейнери на тротоара и всички (майки с деца, ученици, трудно подвижни и възрастни хора) да се движат по уличното платно. Става въпрос за контейнерите пред блока на ул. „Ген.Гурко“ 98“. Малко по-късно той пише: „Кметът ни е ГОЛЯМ, няма и четири часа откак му писах и проблемът вече е решен. Едно голямо БЛАГОДАРЯ за бързата Ви реакция по проблема, за който ви информирах преди обяд“. „Редовно чета какво вълнува съгражданите ми. Там, където мога, помагам веднага. За съжаление обаче има много хора, които са само негативни, слагат разни снимки как се чисти в Германия например“, разказва Живко Тодоров. „Там обаче плащат сериозни данъци. Ако тук чистим така, таксата смет ще скочи неимоверно. Ако имаме бюджет от 1 млрд. лв., можем да сложим персонални чистачи на по 10-15 кооперации“, обяснява кметът. Макар и понякога разочарован от отношението на съгражданите си, той се старае да „чува“ проблемите и да ги решава.

Близо 16 000 фейсбук потребители следват кмета на Велико Търново Даниел Панов в най-популярната социална мрежа. Толкова е броят на хората, харесали страницата на градоначалника на болярския град. Тя е като същинска информационна агенция – на момента там се споделят актуални новини, свързани с Панов, Община Велико Търново, Националното сдружение на общините в България и пр. Хиляди лайкове имат и живописните фотографии, разкриващи красотите на старата българска столица.

Даниел Панов лично следи страницата, сигналите, които се подават там

и коментарите на великотърновци. Всяко от мненията, стига да представя реално съществуващ въпрос, както и всяко мнение биват предавани на съответните експерти в общината - по градоустройство, екология и околна среда, социални дейности, образование, спорт, култура, туризъм.

Редовно великотърновският кмет лично отговаря на хорските въпроси и мнения – както на страницата си, така и чрез личния си профил във Фейсбук, където приятелите му също са хиляди.

Кметът на Русе Пламен Стоилов също от години активно използва социалната мрежа Фейсбук за комуникация със своите съграждани. Ежедневно на страницата и профила на Стоилов се публикува информация за градски събития, за предстоящи инициативи в областта на културата, спорта и др. Все по-често социалната мрежа служи и за изразяване на личната позиция на градоначалника по обществено значими теми, установи Kmeta.bg. „За мен това е бърз и лесен начин за комуникация с моите съграждани, които са важна част от моя екип. Ежедневно получавам сигнали от тях във Фейсбук, както и по телефона, на които реагираме незабавно“, заяви кметът Пламен Стоилов. Все по-често се случвало той да получава не само оплаквания, но и добри идеи или благодарност от своите съграждани в социалната мрежа.

Страницата на Георги Мараджиев се чете от хора по целия свят

Страницата на кмета на Стамболийски Георги Мараджиев във Фейсбук има последователи от целия свят. Съграждани на кмета, които отдавна живеят в чужбина, но се интересуват от развитието на родното си място, редовно четат постовете на градоначалника. А причината е, че за първи път от 20 години Община Стамболийски има открито и прозрачно управление, за което ежедневно кметът Мараджиев информира чрез интернет. Хиляди са и хората от цялата община, които четат страницата на кмета. Всяка нова инициатива, успех или проблем, пред които се изправя градската управа, се публикуват първо в страницата на градоначалника, в която жителите могат да изразяват мнението си чрез своите коментари. Многобройни са и личните съобщения до кмета, на които той отговаря. Неведнъж, сигнализиран чрез Фейсбук, кметът е решавал лично градски проблем. Така например спря преминаването на тежкотоварни камиони през един от кварталите на града, реши проблем с отводняването на 50 къщи в Ново село, купи климатици, печки и въглища за пенсионерските клубове в цялата община. С лични средства пък закупи количка за тризнаците, които се родиха в село Йоаким Груево.