Кметът на „Дондуков“ 2

  • 07 февруари 2017, 10:20
  • Автор Нина Димитрова
  • ВЛАСТ

Medium %d0%9d%d0%b8%d0%ba%d0%be%d0%bb%d0%b0%d0%b9 %d0%9a%d0%be%d0%bf%d1%80%d0%b8%d0%bd%d0%ba%d0%be%d0%b2

От стола на селски кмет до кресло в президентството. Този път извървя 38-годишния Николай Копринков, който вече е част от екипа на новоизбрания президент Румен Радев.

Копринков започва активна обществена дейност на 24-годишна възраст, когато става най-младият съветник в историята на Общинския съвет на община Марица. Влиза от листата на БСП, на която остава верен през всичките години след това. Кара втори мандат като общински съветник, а на 32 години е избран за кмет на село Труд и управлява до изборите през есента на 2015 година.

Не успява да се пребори за поста на общински кмет в „Марица“, но пък отново попада в местния парламент. Дейността му като кмет и общински съветник е много активна, а резултатите от нея го правят популярен в цялата Пловдивска област.

Едно екстремно пътешествие

преди три години му носи и национална слава. Николай Копринков се присъединява към 17-та полярна експедиция до Антарктида, където прави научно изследване за физическата издръжливост на човешкото тяло по време на екстремни преживявания и силни натоварвания в минусови температури. Оттогава започват да го наричат

градоначалника Полярник

След като стана ясно, че заминава да работи в президентството, в село Труд вече започнаха да го наричат Кмета на „Дондуков“ 2.

В едно са категорични и колегите, и приятелите му - в ресора, който поема, Копринков ще плува в свои води, защото има достатъчно опит в регионалната политика. Само за 4 години успява да промени видимо облика на село Труд, където ремонтира и асфалтира улици, изгражда тротоари, монтира ново осветление и поставя видеонаблюдение на входно-изходните артерии на селото.

По време на кметския мандат на Николай Копринков Труд се сдобива с нова сграда за детска ясла, в детската градина е направен основен ремонт, изградени са детски площадки и десетки алеи с рози. По отношение на опита му с гражданското общество хората от селото веднага припомнят как успя да осуети опитите на Цар Киро и фамилията му да купят имоти в Труд и да се преселят там от Катуница.

В биографията си Николай Копринков има и друг интересен момент, когато след като стана кмет, медиите го обявиха за

двойник на настоящия лидер на ПЕС

Сергей Станишев. С времето приликата се стопи, а пък и разликата във възрастта на двамата от 12 години си каза думата, но тогава всички бяха единодушни, че двамата са като две капки вода. Копринков е роден на 27 декември 1978 г. в Пловдив, но живее със съпругата си Теодора и двете си дъщери Диана и Стелияна в село Труд.

Той е бивш състезател по хандбал и първото му образование е свързано със спорта - бакалавър по физическо възпитание. Завършил е още магистратура по публична администрация, защита на информацията и социални дейности в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. Николай Копринков е посланик на добра воля към фондация „Помогни на нуждаещите се“. Той стана част от екипа на ген. Радев още по време на предизборната кампания, като успя да привлече почти всички населени места на територията на „Марица“ да гласуват за Румен Радев и Илияна Йотова и направи така, че общината да „почервенее“ още на първия тур. 

Радев вече посети Брюксел и в Германия

Първото официално посещение на държавния глава Румен Радев бе в сърцето на Европа - Брюксел. Именно първата визита се смята и за знакова за всеки избран политик. Там президентът призова за повече подкрепа от страна на ЕС за държавите, формиращи външните граници на Съюза. Той посети и главната щабквартира на НАТО в столицата на Белгия.

На 6 февруари президентът бе в Германия придружен от първата дама - Десислава Радева. Той разговаря с немския си колега Йоахим Гаук и посети Икономически форум за България.

Румен Радев вече взе и участие в неформалното заседание на Европейския съвет в Малта.

Във вътрешнополитически план едно от първите действия на Радев бе да наложи вето на Закона за концесиите, приет в края на 43-ото Народно събрание. И остави избора на еврокомисар от България на следващото законно избрано от парламента правителство. 

Военен и журналисти в кабинета на президента

С 9 съветници, които да му помагат в работата през следващите пет години, се обгради новоизбраният президент Румен Радев. За главен секретар на президентството държавният глава пък избра свой колега от армията - полк. Димитър Стоянов, доскорошен зам.-началник на щаб в Командване на ВВС. Началник на кабинета му пък ще бъде известният журналист Иво Христов, последно основен автор на лявото политическо списание A-specto. Кабинетът на вицепрезидента Илияна Йотова пък ще оглави друг журналист - Надя Младенова.

Известният конституционалист проф. Емилия Друмева пък ще е секретар по правни въпроси. За външната политика ще помага Атанас Кръстин. Деница Златева, международничката на БСП, пък ще отговаря за тежкия ресор, свързан с председателството на Съвета на ЕС на България през 2018 г., което Радев определи като един от приоритетите си. С други свои укази държавният глава назначи Илия Христозов за съветник по икономика и инвестиции, Невянка Кънева за съветник по правни въпроси, Николай Копринков за съветник по вътрешна политика и гражданско общество.