Компании на бъдещето показаха „умните“ градове

  • 05 април 2017, 18:16
  • Автор Васил Шушков
  • Конференция

Medium 15 1 1

Компаниите, които с помощта на модерните технологии създават бъдещето днес, очертаха своята визия за „умните градове“ по време на конференцията „Tech City – Поглед в бъдещето“, организирана от Портала на българските общини КМЕТА.bg. Тя срещна местната власт и технологичния бизнес, като в зала „Джон Атанасов“ на „София Тех парк“ присъстваха над 100 кметове и техните заместници, главни архитекти, шефове на общински съвети и бизнесмени. По време на форума бяха представени добри практики от реализирани международни проекти и иновативни решения в българските общини, чуждестранен опит, както и компании с интерес да инвестират в градовете. Бъдещето на София бе очертано от столичния кмет Йорданка Фандъкова, а посланикът на Холандия у нас Том ван Оорсхот също сподели от ценния опит на Амстердам.

„Публичната сигурност е първата стъпка за изграждането на иновативни решения в градовете“, заяви Едуин Диндер, вицепрезидент в Huawei. Той разказа за реализирани проекти в Нигерия и Кения, където е била изградена интелигентна електрическа мрежа, която е свързана и с мобилния телефон. Системата позволява складирането на енергия, която е вече произведена и възможността да се използва за различни цели. Тези и други „умни“ проекти са успели да повишат с 50% чуждестранните туристи в Кения и са подобрили значително сигурността на средата. Диндер представи и софтуер, който да дава цялостна информация за градовете като население, инциденти, трафик, БВП, работещ вече в Пекин.

Директорът „Корпоративни продажби“ във Vivacom Никола Гечев пък посочи, че компанията е основен партньор в шест проекта за интегриран градски транспорт, а в седми участва с около 40%. Фирмата помага с преноса на информация при интелигентните светофари, свободния интернет по спирките на градския транспорт, както и реализира възможността за видеонаблюдение. Първата община, където ще бъде реализиран такъв проект, е Благоевград.

Mastercard поставиха своя акцент върху детайлите, като възможностите за разплащане в автобуса, таксито или за паркинг например. „Ако дадем решение на малките проблеми, с които всеки един от нас се сблъсква всеки ден, вярваме, че ще помогнем с много“, каза Силвия Хаджиянева, мениджър Публична политика в Mastercard за България и Западните Балкани. И посочи решението: дигитализиране на плащанията.

За улесняване на пътуването ни в градския транспорт работи и TICKEY – български start-up. Компанията, обясни управителят Димитър Димитров, ни позволява да платим в градския транспорт лесно и бързо – благодарение на смартфона ни. И посочи, че в момента, в цяла Европа, методите за разплащане са неефективни и чрез остарели технологии от миналия век. Компанията вече е стъпила в София, а скоро започва работа по внедряването на системата в Бургас и Пловдив.

По време на форума Kmeta.bg отличи с почетни грамоти седем градоначалници заради усилията им по въвеждането на иновативни услуги. Порталът на българските общини следи развитието на общините и затова реши да поощри в отличия тези, които се развиват най-бързо със съвременните технологии. Заради много и различни иновации с почетните грамоти „Tech City“ бяха наградени общините София, Стара Загора, Бургас, Плевен, Благоевград, Велико Търново и Варна.

Фонд „Tech City“ дава рамо на иновациите в училищата

 

Порталът на българските общини КМЕТА.bg създава специален фонд, който всяка година да подкрепя разнородни проекти в областта на образованието, обяви основателят на медията Боян Томов по време на конференцията „Tech City – Поглед в бъдещето“.

Няколко големи компании вече проявиха интерес да дадат средства за него. Идеята е всяка година фондът да финансира проекти на общини, насочени към създаването на „умни“ класни стаи и внедряване на последни технологии в образованието на децата ни.

„Това ще даде възможност да направим нашето училище по-технологично, да направим неща в областта на технологиите, които нашите деца заслужават“, каза Боян Томов. Той изрази специална благодарност към бизнеса, който подкрепя фонда и го прави възможен.

Фондът ще финансира на 100% проекта на дадена община. „Надявам се да наберем достатъчно средства, за да направим повече проекти“, каза Томов. И подчерта, че живеем в един изключително технологичен свят и заслужаваме да бъдем част от него. „Затова инициативата „Tech City“ е толкова важна“, каза още Томов.

Образователната инициатива бе подкрепена и от столичния кмет Йорданка Фандъкова и нейни колеги от страната. Градоначалникът заяви, че се надява софийските училища и детски градини да се възползват от тази възможност и отбеляза, че прилагането на технологични решения в учебните заведения е от изключителна важност.

От Mastercard също заявиха, че с радост ще участват във фонда.

Кметове, които присъстваха на конференцията, изразиха одобрението си за идеята. И бяха категорични, че ще подготвят проекти веднага щом фондът заработи. Представители на местната власт поясниха, че бюджетите на общините не стигат за осъществяването на всички идеи, които имат. А именно инвестицията в образованието е тази с най-добра възвръщаемост.