Лудогорец със стадион 4 звезди

  • 05 март 2017, 15:30
  • Автор Станка Христова, Даниела Стоянова, Цвети Василева, Петя Валентинова, Александра Петрова
  • Спорт

Medium lud sector a night

Клубът ускорено инвестира и в собствената си тренировъчна база „Гнездо на орли“

Стадион „Лудогорец Арена“ в Разград ще бъде напълно преобразен и модернизиран, така че да отговаря на стандарта на УЕФА за 4 звезди. Строителството на градското игрище ще започне тази пролет, след като в края на миналата година общинският съвет даде спортното съоръжение на концесия на клуба на Кирил Домусчиев. Над 18 милиона лева ще инвестират собствениците на „Лудогорец“ в стадиона, който само допреди пет години тънеше в разруха. От клубната управа не се ангажират с окончателни срокове за края на мащабния проект, но договорът предвижда всички вложения в модерния спортен комплекс да бъдат факт в следващите 10 години. „Това ще е постоянен процес на строеж и подобряване на условията на стадиона. От началото на 2017-а клубът започва много сериозно да инвестира в игрището, за да отговаря и то на изискванията за приемане на мачове дори от елиминационната фаза на Шампионска лига“, заяви още при подписването на концесионния договор изпълнителният директор на  клуба шампион Ангел Петричев. По думите му „Лудогорец“ има намерения това да се случи възможно най-скоро. „Имаме интерес мачовете, които играем в евротурнирите, да се играят на нашия модернизиран стадион, най-заинтересовани сме това да се случи максимално бързо и жителите на Лудогорието да имат възможно най-добрите условия да гледат футбол“, категоричен е Петричев. Паралелно с модернизацията на градския стадион, клубът ускорено инвестира и в собствената си тренировъчна база „Гнездо на орли“. Това ще стане тази пролет, като събитието ще съвпадне с организирането на международен детско-юношески турнир. В него ще се включат кадетските отбори на европейските грандове, с които „Лудогорец“ премери сили по време на второто си участие в турнира на богатите Шампионска лига. Модерните футболни съоръжения в Разград, които нямат аналог у нас и ще превъзхождат с класи и условията на националния стадион „Васил Левски“, няма да станат повод за увеличаването цената на билетите, обещаха от управата на „Лудогорец“. Изпълнителният директор Петричев призна, че не се планира поскъпване на пропуските, защото таксите и сега не са малки за условията, в които се живее и работи в лудогорския град.

В Шумен строят игрища върху бивша казарма

5600 кв.м ще е разгънатата площ, на която ще бъде разположена многофункционалната зала „Арена Шумен“. Максималният капацитет на местата в нея ще е 2300 седалки, като 1500 от тях ще са стационарни, постоянни. Съоръжението ще е с едно полуподземно ниво и две надземни. То ще струва 8 млн.лв. - средства, отпуснати от правителството през миналата година. Символичната първа копка на строежа на залата бе направена на 22 февруари от кмета на града Любомир Христов. Залата трябва да бъде завършена за по-малко от година. В нея ще се провеждат както спортни прояви, така и изложби, концерти, конференции и други мероприятия. „Арена Шумен“ е проектирана за почти всички видове спортни състезания, с изключение на спортна гимнастика, за която изискванията са за много по-големи мащаби. Габаритът на игралното поле е минимум 30.00 м /45.00 м. Над игралното поле светлата височина е минимум 12.50 м до най-ниската част на металната покривна конструкция.

Игрището ще е с постоянен паркет, което ще се покрива с друг вид настилка, според нуждите на провеждащото се мероприятие. „Арена Шумен“ ще е на две нива и половина. На полуподземен етаж ще са разположени зала за загряване, фитнес, спортно-технически кабинети и складови помещения. На нивото, където е теренът, е предвиден лекарски кабинет, допинг контрол. На второ ниво са оформени зони за ВИП гости и за медии със зала за пресконференции и самостоятелни входове от полуподземното ниво. Основният автомобилен и пешеходен подход към залата ще е от ул. „Марица“ на югозапад. В североизточната част на имота е обособена зона за разполагане на наземен автомобилен паркинг за минимум 285 автомобила. „Арена Шумен“ ще е част от по-голям комплекс, който ще бъде изграден. След строежа на залата се предвижда втори етап за благоустрояване на района – ще бъдат построени жилищни сгради, хотел, ново кръстовище и др.

Децата в Стара Загора тренират в Мини-Арена

Общинската спортна зала „Иван Вазов“ е едно от най-модерните съоръжения в Стара Загора. В Града на липите теренът е известен като Мини-Арена. Тя бе тържествено открита на 25 октомври 2013 година в присъствието на много млади хора, дошли да видят най-новото място за спорт.

Залата бе построена до едноименното училище. Разполага с 520 места и в нея се упражняват  различни видове спорт - баскетбол, волейбол, футбол, хандбал и др. Стойността на проекта е 2,5 млн. лв., от които  1 млн. лв. отпусна правителството, а останалите даде община Стара Загора. В залата се провеждат различни турнири, ученически спортни игри и градски мероприятия.

Враца вдига модерни терени за спорт

Проект за „Мултифункционални площадки в спортен комплекс „Христо Ботев“ е подготвила общината във Враца. Спортните терени са разположени в комплекс „Христо Ботев“. Стойността на проекта е 660 хил. лв. Новите спортни терени ще се ползват както от ученици, така и от жителите на града. За изграждането им е необходимо да се извърши предварителна подготовка на терена, изграждане на основа и ограда, монтиране на осветление, доставка и полагане на изкуствена трева и монтаж на спортни съоръжения. Целта е да се изгради тренировъчен стадион с изкуствено тревно покритие за ежедневна употреба.

За проекта местната управа ще търси финансиране от Министерството на младежта и спорта, откъдето подпомагат строителство и ремонт на спортни обекти и съоръжения. При одобрение и сключване на договор общината във Враца ще трябва да учреди банкова гаранция за изпълнение в полза на министерството в размер на 3 % от стойността на финансирането.

На идното си заседание Общинският съвет в града ще трябва да реши дали да даде зелена светлина за кандидатстване по проекта за модерните спортни терени.

Наскоро кметският екип декларира, че ще търси инвеститор за построяване на многофункционална зала близо до стадиона в града. За целта общинската администрация иска от местния парламент разрешение за изработка на подробен устройствен план на терена, където се планира да се построи спортното бижу. Предвижда се бъдещата сграда да отговаря на изискванията на спортните федерации, като се обособят няколко основни функционални зони – за зрители, специални гости и хора с увреждания, спортно-тренировъчен блок, зона за журналисти и коментатори, както и за техническо обслужване.

Зрителната част на съоръжението ще бъде проектирана като мултифункционално пространство за осъществяване спортни събития, конференции, концерти, изложби и други, уточни кметът Калин Каменов. Игралното поле пък ще отговаря на изискванията за провеждане на състезания по баскетбол, волейбол, хандбал, тежка атлетика, тенис, борба, бокс и художествена гимнастика.

Според предварителното проучване имотът ще бъде с площ от около 32 000 кв. м. Върху него ще се предвидят и няколко отделни паркинги – за зрители, журналисти, гости, състезатели и хора с увреждания. Залата ще бъде на три етажа и ще е с капацитет от 2000 места.

„Строежът ще струва между 5 и 8 млн. лв., но спортът в града ни заслужава да има подобно съоръжение. За построяването му ще търсим финансиране по всички европейски програми, но се надяваме и на държавна и инвеститорска помощ, каквато бе оказана на Русе“, каза още кметът Каменов.

Междувременно във Враца продължава обновлението на покритата писта за лека атлетика. След като съоръжението претърпя цялостен енергоефективен ремонт, сега подлежи на вътрешно освежаване. Преди броени дни местната управа пусна обществена поръчка за смяна на компрометираната тартанова настилка. Предвидените дейности са в размер на 83 хил. лв. без ДДС.

И Бургас ще е домакин на европейски първенства

Модерна многофункционална спортна зала трябва да бъде изградена в Бургас. В момента тече грубият строеж на обекта, като се очаква съоръжението да бъде напълно завършено през пролетта на 2019 г. Строителството на „Арена Бургас“ обаче среща значителни трудности, някои от които са сложни за разрешение, обясни служебният министър на спорта Даниела Дашева. Тя уточни, че става въпрос за казуси, които са свързани с изграждането на обекта. Не се знае дали това няма да забави допълнително реализирането на проекта.  Инвестицията, осигурена от държавата, е на стойност 35 млн. лв., които бяха пренасочени от спрения проект за реконструкция на Зимния дворец в София. Възложител е Община Бургас, а собствеността на терена беше прехвърлена върху „Академика 2011“ ЕАД, чийто принципал е Министерството на младежта и спорта. Бъдещата „Арена Бургас“ ще е съобразена с изискванията на световните спортни федерации, като целта е тя да бъде подходяща за домакинство на европейски състезания. В момента е реализирана една от най-тежките фази – до кота 0. Направени са поднивата, подземният паркинг, както и три зали за загрявка и тренировка. По план съоръжението ще се простира на 54 000 кв.м и условно ще бъде разделено на три подобекта – Блок А (основна зала), Блок B (открит етажен паркинг и тренировъчен блок), Блок C (открит етажен паркинг). Предвидени са и търговски площи.