Лъжница с детска градина с 1,5 млн. лв. кредит

  • 07 февруари 2017, 13:50
  • Автор Владимир Симеонов
  • СБЪДНАТА МЕЧТА

Medium %d0%9b%d1%8a%d0%b6%d0%bd%d0%b8%d1%86%d0%b0 %d0%b7%d0%b0%d0%b1%d0%b0%d0%b2%d0%b0%d1%87%d0%ba%d0%b0 %d1%81%d1%82%d1%80%d0%be%d0%b5%d0%b6

Няма лъжа, няма шега. Село Лъжница сбъдва своя десетилетна мечта. На 31 октомври миналата година бе дадено началото на надеждата и вярата на местните хора, че ще имат най-сетне модерна детска градина. Първата копка направи кметът на община Гоце Делчев Владимир Москов. „Цялото ни село се събра тогава за тази церемония. Всички искаха да видят с очите си, че се дава старт на сбъдването на мечтата на поколения местни жители да имаме собствена забавачка. Това бе един от най-големите ни празници“, каза кметът на Лъжница Заафер Койнаров. Управникът е втори пореден мандат начело на селището. При влизането си в кметството през 2011 година веднага се заел с решаването на този проблем. Трябвало да се намери подходяща земя, върху която да се вдигне детското заведение. Не било лесно, но все пак местен човек продал на община Гоце Делчев парцела си от 4 декара. Проектът за новата забавачка пък изготвили още преди повече от 2 години. „Някои наши жители всеки ден са на строителната площадка, макар времето сега да не позволява да се работи. Но следят как се наливат фундаментите, как се излива бетонът, как се връзва с железата арматурата. Част от по-старите хора не могат да скрият сълзите си, младите също много се вълнуват, но това е разбираемо, защото засяга всички близо 1600 души в селото ни. Преди бяхме загубили вяра и надежда, но сега повярвахме, че това ще се случи“, казва кметският управник.

В момента 2 от групите с деца до предучилищна възраст провеждат занимания и се обучават в сградата на училището, а другите две групи се извозват всеки ден до детското заведение в съседното село Корница. Общата численост на хлапетата е почти 100. Ако всичко със строителните работи върви в срок, то до пролетта на 2018 година модерната забавачка ще отвори врати и ще приеме всички малчугани. Сградата ще е на три етажа. На първия ще са котелното, постройката ще се отоплява с парна инсталация на пелети, както и кухнята, където ще се готви храната за децата. На другите два етажа ще има по две групи, които ще се обучават и забавляват в комфортна и уютна обстановка. Във всички помещения ще има ламинат, ще се направи изолация за постигане на енергийна ефективност. Сградата ще е сред най-модерните в целия регион. Малките жители на Лъжница ще се радват и на голям двор с много детски кътове. На тях ще се монтират различни съоръжения за забавление и отдих на хлапетата, които ще отговарят на всички изисквания за безопасност. Селото се гордее с естествения си прираст, макар че и тук има напуснали гурбетчии в посока Западна Европа. В последните години се раждат по над 20 деца, а допреди 5-6 години новородените били между 30 и 35. „Сключват се и доста бракове. С новата забавачка очаквам истински бейби бум, това споделят с мен младите семейства. Те са на ход, а и тези на средна възраст да не се отпускат. Защото наистина е голям проблем за тези семейства липсата на адекватна детска градина в селото ни. С пускането й в действие ще могат родителите спокойно да работят, докато децата им са на забавачка. Затова са готови да имат още деца, тъй като ще има къде да се обучават хлапетата“, убеден е кметът Заафер Койнаров.

Думите му потвърждава и младата Сибуша Койнар, която е майка на 4-годишния Байрям. Момченцето е във втора група и всеки ден от понеделник до петък пътува с автобус до съседното село Корница. „Притесняваме се сега, защото всеки път гоним точен час. В 07,30 часа трябва да сме на спирката. Изпуснем ли рейса, трябва да се молим на някой, който с кола да закара детето до детската градина в другото селище. Ако му стане лошо, се чудим как да напуснем работа, за да си го вземем у дома от забавачката. А с новата детска градина тук тези проблеми няма да ги имаме“, казва жената, която се труди в шивашки цех в Лъжница. Няма търпение, както и другите родители, да отвори врати детското заведение, което се строи в момента. И се моли да е колкото се може по-скоро. Защото по-големите деца тръгват за Корница още в 7 часа сутринта. Малките ги връщат в 16,30 часа, а по-големите – в 17 часа. „Ние със съпруга ми вече мислим за второ дете, а не е изключено и трето да имаме. Защото ще може да ги дадем в забавачка в нашето село, много по-лесно ще ни е. Много други родители мислят като нас. Затова и всички бяхме на първата копка. Обща мечта ни е да си имаме наша детска градина“, категорична е Сибуша Койнар. Жителите на Лъжница са благодарни на кмета на община Гоце Делчев Владимир Москов, на общинските съветници, за подкрепата. Защото общината изтегли банков кредит от 1,5 милиона лева, за да сбъдне мечтата им. „Много пъти ни обещаваха средства от държавата за забавачка, накрая решихме сами да си помогнем. Ще връщаме парите в продължение на 10 години. Но важното е да решим проблема на тези 1600 жители на селото“, твърди градоначалникът на Гоце Делчев.