Лувърът хареса огърлица на наша царица

  • 05 април 2017, 19:50
  • Автор Даниела Стоянова
  • Наследство

Medium %d0%be%d1%80%d0%b3%d1%8a%d1%80%d0%bb%d0%b8%d1%86%d0%b0

Най-красивите накити и украшения от Преславското златно съкровище ще бъдат изложени в един от най-големите музеи в света - френския Лувър. Темата на изложбата е свързана с Първото и Второто българско царство и е под надслов „Епохата на българските царе“. Тя е организирана по повод председателството на Европейския съюз от България през 2018 г.

От Велики Преслав към Франция ще пътуват огърлицата, диадемата, пропиндулите и висулките, златни пръстени, които са част от едно от най-богатите златни съкровища, намирани в България. Специалисти смятат, че разкошното колие е част от зестрата на младата византийка Мария-Ирина, съпруга на цар Петър.

За да подберат експонати за изложбата, на посещение в Археологическия музей във Велики Преслав беше делегация от Лувъра.

„Историята ви е толкова богата, че е трудно да покажем всичко. Затова искаме да акцентираме върху старата столица, която е тук, във Велики Преслав, и да представим находки от IX и X век“, каза кураторът на изложбата Жаник Дюран, който е и директор на Департамента за средновековни изкуства.

„Музеят в Преслав е много богат. Той говори за един

много важен момент в изкуството на цяла Европа

Не само съкровището е ценно, целият този музей е едно съкровище“, категоричен бе Дюран, след като разгледа експонатите в музея и хранилищата му.

„Посещението на делегацията от Лувъра е първият преглед на предложените от нас експонати за участие в изложбата. Акцентира се върху златното съкровище, но покрай него видяха други неща, които вероятно също ще попаднат в списъка с исканите от тях експонати. Това са предмети, свързани с преславската декоративна керамика, керамичният иконостас.

Харесаха кръстове, част от каменната пластика, която е с орнамети и е открита в района на Кръглата църква и Владетелската базилика. Заснеха ги, описаха ги. Концепцията е да обхванат възможно по-голям период от развитието на България през Първото българско царство“, обясни за интереса на делегацията кметът на Велики Преслав Александър Горчев. Той допълни, че е имало интерес и към

керамичната икона на Теодор Стратилат, но французите са получили отказ

от страна на Министерството на културата.

„Аз не съм разговарял лично с министъра и заместник-министрите, но французите обясниха, че засега са им отказали иконата да пътува за Франция с аргументите, че е крехка, на много години, независимо че е коренно реставрирана“, обясни Горчев.

Той каза още, че в зависимост от основния договор между България, Франция и Лувъра ще бъде определена площта, на която ще се разположат експонатите, и тогава ще се каже точно кои елементи ще вземат.

„Набелязани са основните елементи, най-значимите от съкровището – огърлицата, диадемата, пропиндулите и висулките и др. Това е въпрос на индивидуални договори. За тази изложба има петгодишен договор, сключен между България и Франция, които също са страни в този договор и от българска страна ще присъстват и други експонати от други музеи“, каза още кметът на старата българска столица. След първоначалните разговори е станало ясно, че Преславското златно съкровище ще е изложено в отделна зала. „На един образ ще се представят короната, огърлицата. Вероятно двустранната огърлица ще се постави във витрина, в която към накита ще има поглед от всички страни.

Наушниците ще се поставят така, за да изглеждат като сложени на ухо. Това е въпрос на детайли, които ще се уточняват между експертите от Археологическия музей и наши представители“, допълни Александър Горчев.

Кметът заяви, че на този етап има само принципна договореност между страните, без все още всичко да е конкретизирано в договор. „Ако България постигне споразумение с Франция, ние - с Лувъра, то след март месец следващата година, в продължение на три месеца, Преславското съкровище ще бъде изложено във френския музей“, каза още Горчев.

Предварително определените месеци за изложбата на съкровището в Лувъра са април, май и юни. По думите на кмета на Велики Преслав е възможно изложбата да се измести с един месец. „Колегите от Франция подходиха с разбиране по въпроса за това, че предметите от съкровището са ни необходими и на нас в активния туристически сезон и обещаха да се съобразят с това нещо“, обясни кметът.

Колието - ненадминат до днес шедьовър с Богородица и птици

Огърлицата от Преславското съкровище е ненадминат днес шедьовър на средновековното златарство. Тя представлява низ от 7 двулицеви плочки, свързани на шарнир посредством къси ленти, фино изплетени от златна тел. От плочките на нежни верижки висят 7 капковидни медальона, обрамчени с бисери. Върху плочките и медальоните с разноцветен емайл са изобразени светци, птици, растителни орнаменти и др. На средния медальон е образът на Богородица Оранта (молещата се) с вдигнати нагоре ръце.

Особено впечатляваща е диадемата. Изключителната й художествена стойност я нарежда сред паметниците на българското културно наследство със световно значение. На централната плочка на диадемата е изобразено възнесението на Александър Македонски на небето с колесница, теглена от грифони. От останалите четири плочки гледат грифони и сенмурви (кучета-птици), представени в ход наляво и надясно. 

Императорски ювелири изработили бижутата

Скрили ги от византийците в сандък в землянка 

Едно от най-богатите съкровища от злато, намирано по българските земи - Преславското съкровище, е открито през пролетта на 1978 г. в местността Кастана, на 3,5 км от Велики Преслав от земеделци, обработващи лозята. Разказват, че всеки отнесъл намереното у дома си, но мълвата за това се разнесла бързо и археолозите тръгнали по къщите, за да приберат в музея съкровището.

Преславското съкровище включва предимно златни накити с висока художествена стойност, изработени в различни техники – клетъчен емайл, филигран, гранулиране, вграждане на скъпоценни камъни. Допълват го принадлежности към дрехи (златни и позлатени апликации и копчета), сребърни лъжици, части от чаша, обкови от рог и петнайсет византийски сребърни монети. Състои се от 170 златни, сребърни и бронзови предмета.

При направените от терена разкопки учените установили, че съкровището, пъхнато в дървено ковчеже или кожена торбичка, е било укрито в каменната пещ на бедна землянка.

Съкровището съдържа части от диадема и огърлица, цяла огърлица, няколко масивни обеци, пръстени, златни апликации на дрехи, скъпоценни камъни и бисери. Украсата на някои от предметите е изпълнена чрез изключително скъпата и сложна техника на клетъчния емайл. Учените предполагат, че най-вероятно при нашествието на византийците някой придворен е успял да избяга с набързо събраните накити и ги е заровил в земята с надежда да ги прибере по-късно. Но така и не се върнал за тях.

Най-красивите бижута от Преславското златно съкровище са изработени посредством техниката на клетъчен емайл. Това е една от най-сложните ювелирни техники, проникнали в България под влияние на византийското изкуство. През Ранното средновековие вещите от злато с клетъчен емайл били оценявани като изключително луксозни, а притежаването им - като много престижно. Те се изработвали в императорския ергастерион (комплекс от работилници и ателиета) в Константинопол и много рядко - в ателиетата към дворовете на другите владетели. Формата и изработката на някои предмети от Преславското съкровище подсказват, че в българското ателие познавали сложната техника на клетъчния емайл.

Техниката е следната - емайлът се приготвял от стъкло, с добавка на олово и оцветители, разтопени в глинени поти. След изстиването, сместа се стривала на прах и към нея се добавяла вода, до получаването на паста. Върху металната основа на предмета, обикновено златна, с подгънати под прав ъгъл краища, предварително се нанасял с щампа контурът на изображението. Детайлите се нанасяли допълнително с остра игла. След това с пинсета и специално лепило по направените контури се залепвали ребром фини пластинки. В образуваните клетки се сипвал припой и основата на предмета се нагрявала за запояване на пластинките. В заградените от тях пространства се поставяли различно оцветените емайлови пасти и предметът отново се нагрявал, за да се получи остъкляване на емайла. След изстиването, украшението се полирало и при желание се украсявало допълнително с филигран, гранулиране или скъпоценни камъни.

Ловци свалят от планината две мечета през 1957 г., сега заралии се дивят на над 400 животни

Освежават в Майнц 130 предмета от наш музей

В момента 130 предмета от Преславското съкровище са в Германия по друг договор, който музеят във Велики Преслав има с ателието в Майнц, където се реставрират и възстановяват експонати от музеи от голяма част от Европа.

Те ще се реставрират до края на лятото и през септември ще се завърнат във Велики Преслав. През октомври, който е месец по-ненатоварен откъм туристи, останалата част от съкровището, най-бляскавите елементи, ще бъдат пратени в Германия. „Много е вероятно направо от Германия експонатите да заминат за Франция. Така е по-удобно и за нас, и за тях“, коментира още Александър Горчев.

Кметът каза още, че при посещението на делегацията от Франция са поискали Лувърът да гостува с предмети в музея във Велики Преслав.

„Поискахме Лувърът да гостува в Преслав със средновековна рисувана керамика. Те не възразиха и обещаха да представят елемети“, обясни кметът. С гордост Горчев допълни: „След час и половина обиколка в складовете на музея и запознаване с нашата керамика кураторът заяви, че в музея в Преслав има повече рисувана керамика отколкото в Лувъра“.