Мадарският конник обедини хиляди българи в „Арена Армеец“

  • 09 юни 2017, 12:47
  • Автор Димка Атанасова
  • КАМПАНИЯ

Medium img 9667

Близо 8000 българи изпълниха „Арена Армеец“ за грандиозния благотворителен концерт „Ние обичаме България“ в помощ на Мадарския конник. Спектакълът е част от кампанията на BILLA България за набиране на средства за запазването на средновековния релеф край едноименното шуменско село. Събитието бе кулминацията на националната кампания „Ние обичаме България“, която се организира за втора поредна година от компанията и има за цел да подпомага паметници на културата и природни забележителности, които се нуждаят от ремонт и поддръжка.

100 каба гайди огласиха залата в началото на шоуто. Появата на музикантите предизвика буря от емоции в публиката. Най-младият сред гайдарите беше 8-годишно момче, което още от детската градина се е „сприятелило“ с родопския музикален инструмент. След изпълнението на 100 каба гайди, сцената завладя Силвия Кацарова, а залата й припяваше на „Обещай ми любов“ и „Големият кораб минава“. Концертът мина под мотото на българския фолклор. Спектакълът беше закрит с космическото изпълнение на Валя Балканска и гайдаря Петър Янев на „Излел е Дельо хайдутин“, което очаквано изправи цялата зала на крака. Но всеки един от артистите, пели между легендите на българската музика, заслужиха нестихващите аплодисменти на публиката. Теди Кацарова, D2, 100 кила, Орлин Павлов, Панайот Панайотов, 100 каба гайди, ансамбъл „Българе“, Преслава, Десислава, Славка Калчева и Ивелина Колева се раздадоха с изпълненията си за каузата. Стилът на артистите бе различен, но тематиката една – любовта към родината и запазването на българските ценности. Особено силно прокънтяха финалните думи на големия български гайдар Петър Янев, който призова всички млади хора да останат в България и въпреки трудностите в момента, да се опитат да помогнат за подреждането на държавата.

Силни думи каза и управителят на BILLA България Бойко Сачански, който сподели радостта си от препълнената зала и големия интерес към кампанията. „Миналата година стартирахме кампанията с голям ентусиазъм и амбиция да направим нещо голямо. Събрахме 75 хил. лв. за паметника „Шипка“, а сега искаме да помогнем на Мадарския конник. В момента той се посещава от 60 хил. души годишно, което е малко.

Надяваме се с промените, които ще направим в района на паметника, да увеличим броя на посетителите в пъти“, каза Сачански. Управителят на BILLA България обясни, че вече в началото на май е стартирала работата по ремонта на паметника „Шипка“. „Взети са проби и са изпратени в лабораториите за изследване. След това ще започне същинската работа по паметника“, добави той.

С парите от тазгодишната кампания ще бъде облагороден районът около Мадарския конник, ще бъде оборудван информационен център и ще бъдат въведени иновативни технологии, така че Националният историко-археологически резерват „Мадара“, където е разположен и релефът, да се превърне в атрактивна туристическа дестинация.

„Горд съм, че нашата фирма инвестира не само в икономиката на страната, но и в нещо, което остава след нас. Моето разбиране е, че това е нашият дълг към предците, децата ни и много по-важно от това да подкрепим конкретен паметник, е да запазим българския дух“, каза още Бойко Сачански.

Основните партньори на благотворителния концерт „Ние обичаме България“ бяха министерствата на културата, на туризма, на спорта, както и Столична община.

Мадарският конник е уникален не само за България, но и за Европа. През 1979 г. обектът е включен в списъка на ЮНЕСКО като културна ценност със световно значение. През 2008 г. той е определен за Глобален символ на България. Уникалният скален релеф е изсечен между 705 и 801 г. Той изобразява триумфиращ владетел – символ на мощта на Първата българска държава. В естествена големина в скалата са изсечени конник, куче, което го следва, и прободен с копие лъв, повален под предните крака на коня. Около триумфалната сцена са врязани надписи на гръцки език, свързващи я с трима български ханове – Тервел, Крумесис и Омуртаг, и поставящи началото на писаната българска история.