Мария Габриел – от Хаджидимово до Брюксел

  • 09 юни 2017, 12:31
  • Автор Владимир Симеонов
  • НОМИНАЦИЯ

Medium %d0%9c%d0%b0%d1%80%d0%b8%d1%8f %d0%93%d0%b0%d0%b1%d1%80%d0%b8%d0%b5%d0%bb 1

„Не е важно само да ти се доверят, а да успееш да оправдаеш това доверие през годините. Да покажеш, че гориш в работата си в името на каузи, свързани с по-доброто бъдеще на България и Европа“, твърди заместник-председателят на групата на Европейската народна партия в ЕП и бъдещ еврокомисар Мария Габриел. Нейната номинация от страна на правителството ни не бе изненада. Тя е сред депутатите на ГЕРБ с най-дълъг стаж в Европарламента - от 2009 г. насам. Наскоро, през май, навърши 38 години и ще е най-младият еврокомисар. Родена e в Гоце Делчев, израснала в Хаджидимово, завършва бакалавърска степен у нас, а след това отива да учи в

Института по политически науки във френския град Бордо

Дипломира се и остава там като преподавател. Тя е научен асистент в престижното учебно заведение, когато получава доверието на ГЕРБ да е кандидат за евродепутат.

„Много се зарадвах на новината, че Мария Габриел може да е следващият български еврокомисар. Зная, че националният интерес на България ще е максимално защитен, тя би била много по-различен еврокомисар от предшествениците си“. Това са думи не на съпартиец на нашия евродепутат, а на вицепрезидента Илияна Йотова. И са доказателство, че Мария Габриел, нашият бъдещ еврокомисар, е доказала с работата си и инициативите си, че България има достоен евродепутат в Европейския парламент.

Вече е ясен и ресорът й като еврокомисар - „Цифрова икономика и общество“. „Благодаря за доверието на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер да определи толкова важен ресор, с който е свързано бъдещето на нашите общества, бъдещето на нашите икономики, бъдещето на Европа. Независимо дали става дума за сигурност, бизнес, образование или професионална реализация, е необходимо да се възползваме в пълна степен от цифровите инструменти“, коментира Мария Габриел. Тя заяви готовност да работи за един по-свързан, но сигурен ЕС, технологично развит в полза на икономиките, защитаващ правата на гражданите и тяхната лична неприкосновеност. „С мисълта за гражданите приех номинацията на българското правителство и министър-председателя Бойко Борисов за еврокомисар от България. Обединението гради бъдещето – това са думите, които ще продължа да изпълвам със съдържание.

Бъдеще, в което новите технологии са изцяло в услуга на нашите икономики

и общества, на сигурността на европейските граждани. За мен е важно всеки гражданин да се чувства защитен, когато сърфира в интернет, пазарува онлайн, използва мобилния си телефон, изгражда бизнес. Сигурна защита и широко възползване от възможностите на дигиталния свят са ключови думи“, заяви още Мария Габриел. Предстои Европейският парламент да насрочи изслушване в ресорните комисии, след което ще се проведе гласуването в пленарна зала. Следващият етап е решение на Съвета на ЕС за назначаване на Мария Габриел за еврокомисар по цифрова икономика и общество. В момента тя участва в ключови комисии, като акцент в работата й са миграцията, сигурността, борбата с тероризма, външната политика на Евросъюза и правата на жените. В политическата си кариера е награждавана многократно, избирана е и за „Евродепутат на годината“ в различни категории. „Не наградите са важни, а работата и ползите за обществото. Европейският съюз е на кръстопът. Но както каза Антонио Таяни - трябва да променим Европа, не да я убием. Това означава всички заедно максимално бързо да променим в Европа това, което хората очакват от нас. А те искат сигурност и работни места. Много е важно да не подценяваме вълната от надигащ се популизъм. Популистите само посочват проблемите, те никога не предлагат работещи решения“, смята Мария Габриел. Тя вече 8 години е в сърцето на Европа, но не забравя нито Хаджидимово, нито родината си. Не е случайно, че роди сина си Жан-Едуард, който сега е на 2 години, в българската столица София. Съпругът й Франсоа пък обожава да идва в България, семейството използва всяка възможност да се прибере в дома си в столицата. „Все така е земна и непринудена, здраво стъпила е на земята. Тя е отдадена на работата си, няма време за хобита, за дълги почивки и разходки“, казват нейни близки. Свободното си време прекарва със сина и съпруга си. Много обича да чете книги. Чете редовно и на малкия Жан-Едуард, най-често

малчуганът слуша български народни приказки

И знае да говори перфектно на български. „Четенето е вълшебство, то е шанс да успееш. Затова инициирах преди време Националната кампания „Читател на годината“, казва Габриел.

Тя приема номинацията си за еврокомисар не само като признание, но и като по-голяма отговорност. Това й дава допълнителен стимул да продължи да работи в името на една по-добра България и на една по-добра Европа.