Маруся Русева – момичето, което води театралните звезди в Бургас

  • 09 юни 2017, 14:01
  • Автор Александра Петрова
  • МУЗА

Medium %d0%9c%d0%b0%d1%80%d1%83%d1%81%d1%8f1

Тя е усмихната, позитивна и почти винаги забързана. Името й е Маруся Русева, но мнозина я познават като „фурията, която води големите театрални звезди в Бургас“.

Морското момиче е зодия Скорпион и може би това е една от причините никога да не се предава. Не че в живота й няма трудности – напротив, има ги, и то в доволно количество. Но Маруся предпочита да не говори за това. Бързо забравя тежките моменти и „ножовете в гърба“, тъй като предпочита да помни само хубавото. Самата тя се определя като щастливка, защото е успяла да превърне хобито си в професия. Благодарение на нея и нейното „Арт Ателие“ на бургаска сцена всеки месец излизат големи артисти, които иначе публиката в черноморския град вижда само от малкия екран. За шест години тя е успяла да доведе в региона 140 от най-хитовите постановки и да привлече в залата над 65 000 зрители.

И това не е случайно, защото Маруся Русева има таланта да заразява със своя ентусиазъм и любовта си към театъра. С лекота бургазлийката успява да влезе „под кожите“ и на самите актьори. Нейни близки приятели са Стефка Янорова, Красимир Ранков, Антоанета Добрева – Нети, Мариан Бачев, Виктор Калев и много други. Изненада за последния й рожден ден направиха лично Стефан Рядков, Ернестина Шинова, Румен Угрински, Петьо Петков – Шайбата, Даниела Любенова, Станимир Гъмов, Жанина Дончева и целият екип на Театър „Мелпомена“, който гостува с постановката „Жена ми се казва Борис“.

Впечатлен от любовта, с която върши работата си, е и големият Васил Михайлов. Самият той признава, че е преоткрил бургаската сцена и публика благодарение на усмихнатото момиче.

А иначе любовта на Маруся към театъра се заражда още в най-ранна детска възраст, когато посещава Амфитеатъра в Созопол. „Там за първи път гледах театър. Майка ми казва, че ме е водила много често и на куклен театър, но от тази възраст нямам спомени. За мен беше удоволствие познатите актьори от екрана да „оживяват“ на една ръка разстояние пред мен. Любовта към театъра вървеше заедно с тази към киното и книгите. Това беше любов към вълшебни светове, където човек може да излезе от ежедневието и да се потопи в света на измислените герои“, спомня си Маруся Русева.

В тийнейджърските си години тя успява да събере около себе си група от почитатели на театъра, която с течение на времето става все по-голяма. „Струваше ми се, че не се канят достатъчно интересни постановки в Бургас. Мислех си, че е много сложно да поканиш държавен театър с мащабна постановка. Години по-късно разбрах, че всъщност не е толкова сложно, стига да имаш желание... и да обезпечиш финансово постановката“, казва с усмивка морското момиче.

Всичко започва, когато Невена Господинова, с която тя се запознава по-късно, решава да покани в Бургас хитовата постановка „Ножица – трепач“ на Театър „Българска армия“. Тогава Маруся се включва в организацията. „Билетите за пиесата се продадоха за 10 дни, почти половин месец преди датата на представлението“, разказва бургазлийката. Този успех я мотивира да създаде фирма и да започне да се занимава официално с организирането на представления.

„В началото не гледах на това занимание много сериозно. Може би защото две години и половина съчетавах две работи – бях управител на франчайз магазин на наш мобилен оператор и паралелно с това се занимавах с организирането на постановки. В един момент се разочаровах от работата си с оператора и много лесно взех решението да се отдам изцяло на театъра“, разказва чаровната дама, която сега е управител на „Арт Ателие“.

Но и в новата „професия“ не всичко е гладко за Маруся. Бургаската публика е театрална, но риск залата да остане наполовина празна за някое представление винаги има.

„Лесно е, когато поканя хитова постановка. Смело мога да заявя,че аз съм единственият организатор в страната, който обикаля и гледа предварително пиесите, които кани. За мен това е много важно и голяма част от публиката го знае и ми се доверява. Така че, когато си свърша работата добре, театърът е доволен и аз съм доволна“, споделя Маруся.

По думите й тайната на успеха в тази работа е да общуваш нонстоп с публиката, да познаваш вкуса на хората, манталитета на зрителите. „Бургаската публика е много театрална, но трябва да внимаваш какво й предлагаш. Научих се да се вслушвам в мнението на хората. Обикновено отделям по няколко часа на ден и стоя на касата, където се продават билетите. Интересно ми е да си общувам с хората, които си купуват билети“, разкрива Маруся Русева.

И допълва, че зрителите предпочитат да гледат комедии. „Трагедиите и драмите не са за предпочитане. Може би всеки иска да избяга за малко от битовизмите, които ни заобикалят. Има и изключения, разбира се. „Железният светилник“ например е абсолютен феномен. Девет пъти на бургаска сцена и винаги пред пълна зала“, казва още тя.