Матера – възкръсналото „грозно патенце“ на Италия

  • 12 февруари 2019, 14:41
  • Автор Мария Димитрова
  • СВЯТ

Medium matera 2777181 1920  1

Град с дух, абстрактност и автентичност... с маслинови дръвчета и една наистина невероятна архитектура - това е Матера! Заедно с нашия Пловдив италианският Скален град е избран за Европейска столица на културата за 2019 г.

Панорамната гледка на Матера много напомня на величествения Йерусалим. За това усещане допринасят уникалните каменни къщи „саси“, издълбани в ронливите скали на стръмните склонове. Автентичната атмосфера ни напомня за едно отминало, далечно време, когато преди повече от 8000 години тук са се заселили най-старите жители на днешната територия на Италия. Техните първи домове представлявали пещери, изградени в релефните форми на каньона. И до днес се смята, че някои от тези къщи-пещери продължават да се ползват.

Матера е община в Южна Италия, административен център на провинция Матера, разположен в регион Базиликата. Името на града означава „Моя земя“ и има древен произход. В миналото е принадлежал към териториите на Древна Гърция, а после става римска колония. Старият град е съставен от две части – Сасо и Сасо Кавеозо. Именно там се намират прословутите скални жилища. Всички те са свързани така, че покривът на една къща може да бъде път, стълбище, градина или под на друга. Този метод на строителство навлязъл в целия живот на тогавашното население и затова едно от най-забележителните неща, които може да видите и сега, са изумителните издълбани манастири и църкви във византийски стил - като „Сан Пиетро Кавеозо“.

Местните не забравят и прозвището Мъртвия град, което древна Матера носи над четири десетилетия, оставайки напълно обезлюдена. Поради развитието на модерните европейски градове през 50-те години на XX в., примитивният живот в сасите станал невъзможен. Ето защо италианското правителство принудително изселило над 20 000 потомци на древните хора от старинните къщи на уникалния град. Властите дори били принудени да  евакуират част от населението заради епидемия от малария. Възраждането на Матера започва през 1993 г., когато ЮHECKO oбявявa Скалния град зa част от Cвeтoвнoто иcтopичecкo нacлeдcтвo. Тогава Итaлия се заема да реставрира уникалната днес туристическа дестинация, която тази година отбелязва рекорден ръст на посетителите от 176% от 2010 г. насам и сега си е поставила за цел да успее да привлече поне 5 милиона туристи. „Отворено бъдеще“ е девизът на Матера за Европейска столица на културата за 2019 г. Признание, съвсем заслужено - уникален град с уникална архитектура, който постоянно е под светлините на прожекторите. Режисьорите на 26 филма са използвали естествения декор на италианския град, за да пресъздадат по най-добрия начин своите истории. Сред най-известните продукции, заснети около каменните релефи, е емблематичната холивудска лента „Страстите Христови“ (2003 г.) на Мел Гибсън, пpecъздaващ пocлeднaтa ceдмицa oт зeмния път нa Бoжия cин.  Освен Моника Белучи в хитовия филм участват и двамата родни актьори - Xpиcтo Шoпoв и Xpиcтo Живкoв.

Матера е град за семейството, близките приятели и влюбените. Тук няма шумни дискотеки и заведения, безкрайни купони и разкрепостеност. Въпреки това животът не спи. Независимо дали е 16 ч. следобед или 3 ч. през нощта улиците са пълни с хора. Но е някак тихо, смирено и интимно. От ресторантите се чува  мелодия от струни на китара, носи се аромат на вино и гевречета  с босилек, а извън тях самоук музикант събира погледите на минувачите. Със своето библейско очарование италианската столица на културата приветства милионите посетители. Местните хора са много общителни и отворени и свободно разговарят с туристите, решили да присъстват на някои от тематичните културни мероприятия или просто отдали се на приятна почивка.

Изсечени църкви в скалите приютявали гръцки монаси

Град Матера е богат на изключително красиви католически и православни храмове, някои от които са изсечени в скалите. Някога те приютявали латински и гръцки монаси, прогонени от Изтока. На един от хълмовете се издига величествената катедрала „Санта Мария дела Бруна“ – патрон на града. Тя впечатлява с пищния си бароков интериор, а на площадката пред нея може да се насладите на спираща дъха панорама към сасите. Впечатляващ е и „Ил Дуомо“ от XIII в., изграден в романски стил. Изцяло реставрираната катедрала се извисява върху хълма на Чивита, където за пръв път навремето са се заселили хора. Заслужава да се видят и други църкви в историческия център като „Сан Джовани Батиста“ и „Сан Доменико“, „Сан Пиетро Кавеозо“. Красиви са и тези в бароков стил - „Сан Франческо д’Асизи“ и „Санта Киара“, както и „Палацо Ланфранки“, изградена в края на XVII век. Задължително не бива да пропускате да посетите и типичното пещерно жилище - „Каса Грота“. То представлява издълбана скала, в която някога живяло цялото семейство, редом с магарето или прасето. Майката и бащата спели на високи легла с метална рамка, а децата – в някое чекмедже или на скрина.

Останки от древен замък се крият под скалите на Матера

Освен уникалните каменни жилища, в Скалния град могат да се видят останките от недовършен дворец. Замъкът Трамонтано, строен през XVI век от граф Джак Карло Трамонтано. Владетелят обаче е убит по време на бунт през 1514 г. и строежът спира с вдигането на 3 кули при предварително предвидените 12. Доста по-късно при възстановителни работи на централния площад работници се натъкват на останките на древния замък, а впоследствие са открити големи римски цистерни. Огромният подземен резервоар е със сводест таван и е пълен с колони.

Резервоар от Римската империя събира вода за целия град

Едно от най-впечатляващите неща, които може да видите в Матера, е огромният резервоар от времето на Римската империя, в който се събира водата на града. Бистрата течност си проправя път през ронливите скали, изчезва под тях и после отново избликва. А където и да се завъртиш, виждаш 60-метрови стени на уникална каменна кариера. Самото място е галерия на открито.

Майстори пекат ароматен хляб пред очите на туристите

От няколко години местното население засажда един много интересен сорт пшеница, като по този начин се опитва да възстанови растението, което във времето е било напълно унищожено.

Сега туристите могат да вкусят ароматен хляб от него, направен в стара пекарна в историческия център на Матера. Освен това всеки желаещ може с очите си да види майсторството на хлебарите, които зад специална стъклена стена пекат самуните. Влизаш в някое от характерните малки заведения по улицата - отново вдълбани в скалата, поръчваш си чаша вино, а те те отрупват с различни кулинарни изкушения - вкусни хапки, гевречета с ароматни подправки като розмарин и босилек.

Пиленцето „куку“ буди хората в пещерите

Един от най-популярните и характерни сувенири на Матера е малко пиленце, познато с името „куку“.

Пернатото е избрано, защото според тамошната традиция петелът сутрин буди слънцето, което от своя страна разсънва хората в пещерите. Голяма атракция за туристите е и изработването на къщи от каменни кубчета пред очите им. Това става само за няколко секунди и винаги буди голямо любопитство.