Младежи в Кърджали 6 години трупат капачки

  • 12 февруари 2019, 13:41
  • Автор Ирина Ангелова, Цвети Василева
  • ТЕМАТА

Medium %d0%9a%d1%8a%d1%80%d0%b4%d0%b6%d0%b0%d0%bb%d0%b8   %d0%9a%d0%b0%d0%bf%d0%b0%d1%87%d0%ba%d0%b8 %d0%b7%d0%b0 %d0%b1%d1%8a%d0%b4%d0%b5%d1%89%d0%b5

Вече 6 години младежи в Кърджали събират пластмасови капачки за каузи. До момента момчетата и момичетата са предали близо 3 тона.

„Участваме в събирането на пластмасови капачки  вече няколко години от месец април 2014 г. Младежите от Детски и младежки парламент към ОДК Кърджали  подкрепят каузата, защото е в името на доброто. Първоначално се включихме в инициативата на фондация „Идея в действие“ - „Капачки в действие“,  каза Нели Карабашева, ръководител на ДМП. Така с  помощта на ученици, граждани и фирми от град Кърджали,  Детски и младежки парламент предават тогава над 1,5 тона пластмасови  капачки  и събраните от тази инициатива над 750 лв. са предоставени за закупуване на електроуреди за домове за деца, лишени от родителска грижа в страната.

Кърджалийските деца и младежи продължават да подкрепят благородната кауза и през 2018 г. На 18 април м. г. предават 840 кг  пластмасови капачки за кампанията „Капачки за усмивки“. Средствата, набрани от рециклирането на капачки,  са дарени на СБАЛ по детски болести „Проф. д-р Иван Митев“ ЕАД в София за закупуване на специализирана медицинска апаратура, съобразно нуждите на лечебното заведение.

„На 18 януари 2019 г. се включихме в кампанията „Капачки за бъдеще“ и  вече предадохме над 600 кг капачки. Идеята този  път е със средствата да бъдат закупени кувьози за недоносени бебета, за болници в малките населени места“, допълва Нели Карабашева. Тя  уточнява, че до момента младежите от Детски и младежки парламент са събрали и предали общо около 3 тона пластмасови капачки с помощта на всички училища, много фирми, БГ Пощи - пощенските клонове от областта, служителите на 112  и всички добри съграждани.

От няколко месеца Делчо Димитров  и съпругата му са отворили  временен  пункт за  събиране на  пластмасови  капачки  в Кърджали. „Занимаваме се с малък бизнес  и  използваме офиса си в кв. Възрожденци  в Кърджали за тази цел“, казва младият мъж. Той  транспортира капачките до Пловдив и  София с личния си бус, прави това безвъзмездно, защото смята, че каузата е благородна. Оказва се, че Делчо е сред първите членове на ДМП към ОДК, които стартират преди години в Кърджали набирането на капачки за рециклиране.

46% хвърлят в цветните кофи веднъж в седмицата

През 2018 г. „Екопак България“ събра и рециклира 100 959 т. отпадъци от опаковки от 83 общини, в които работи. „Промяната на нагласите и навиците е бавен процес. Изисква постоянство, упоритост и участие на цялото общество, като започнем от институциите, образованието, контролните органи, общините, организациите като Екопак и включим и семейството. Последното  социологическо проучване показа, че сравнително висок дял на анкетирани, които събират разделно отпадъците си – 46%, правят това поне един път седмично, а още 20% 1-3 пъти месечно. Увеличава се броят на изхвърлящите разделно, като 65.9% са заявили, че поне веднъж месечно го правят“, казват от „Екопак България“. И допълват, че основната мотивация за разделно събиране е желанието за опазване на природата, тези продукти да се рециклират, както и убеждението, че така е правилно.

Логично най-големи количества рециклируеми отпадъци като цяло се генерират в населените места с  най-голяма гъстота на  населението.

Процентът чист отпадък при хартиените отпадъци е най-висок в Бургас – около 89%. Следват Пловдив с ок. 86%, София с ок. 80%, Русе с 56% и т.н. Що се касае за процента чистота на пластмаси ситуацията е различна – в Бургас чистотата на отпадъка е около 50%, Пловдив ок. 49%,  Русе  42%, София ок. 25% и др. За стъклените отпадъци от опаковки чистотата на отпадъка варира около 70-75%  в зелените контейнери,  казват още от „Екопак“.

В България се рециклират 6 вида пластмаса, от които се произвеждат най-различни нови продукти - полиестерни влакна за дрехи, пвц тръби, пликове за пазаруване, твърди бутилки, щайги, кошчета за отпадъци и др. От рециклирана пластмаса могат да се произвеждат всякакви предмети, които обаче не се използват в хранително-вкусовата промишленост. При рециклирането на хартия и картон се произвеждат отново хартия и картон, същото се отнася и за стъклените бутилки. На практика стъклото се рециклира 100% безкрайно много пъти.

У  нас са изградени най-големите на Балканския полуостров заводи за рециклиране на стъкло и на картон. Тези предприятия имат капацитети да рециклират всички пуснати на пазара опаковки.

Над 100 тона отпадъци събират разделно в Стара Загора

В Община Стара Загора се работи по специална Програма за разделно събиране на отпадъци, която бе актуализирана в края на м. г. Въведена е организирана система за разделно събиране на отпадъци и  последващото им рециклиране. В града и някои от селата са разположени  жълти контейнери тип „Ракла“ с вместимост 1 100 литра, жълти контейнери тип „Иглу“ с вместимост 1 500 литра и зелени контейнери тип „Иглу“ с вместимост 1 100 и 1 180 литра. Сключен е договор с фирма „Екококолект“ АД, която ги обслужва.

В момента са осигурени общо 340 жълти контейнера и 279 зелени контейнера. Очаква се и доставката на още 21 жълти и 14 зелени за селата Братя Кунчеви, Горно Ботево, Еленино, Загоре, Калитиново, Калояновец, Маджерито, Могила, Оряховица, Хан Аспарухово и Хрищени.

Очакваното количество отпадъци за тази година е 170 тона, от които  120 т стъклени отпадъци от опаковки, 30 тона хартиени и 20 тона пластмасови и метални.

Торби за смет, щайги и закачалки от безалкохолни

Средно около 80% от съдържанието на жълтите контейнери (за опаковки от хартия, пластмаса и метал) e рециклируема суровина, а почти 100% от зелените контейнери са запълнени със стъклени отпадъци от опаковки, казват от „Еко Партнърс България“ АД. Организацията по оползотворяване на отпадъци от опаковки на българския пазар, учредена през 2016 г., е изградила системи за разделно събиране на отпадъци от опаковки в 10 общини на територията на страната.

„След като бъдат сортирани в сепариращите инсталации, опаковките се транспортират до различни заводи за рециклиране, където се преработват и произвеждат нови продукти. От рециклираните хартия и велпапе се произвеждат отново опаковки – картонени кутии, кашони, ролки и др. Приложението на рециклираната пластмаса е по-широко, тъй като видовете пластмаса са повече – РЕТ, HDPE, LDPE, PP и други. Още при сортирането пластмасата се разделя освен по вид, но и по цвят. От рециклираните пластмасови опаковки се произвеждат отново опаковки – бутилки, фолио, каси, торби за смет, но също така и нишки за килими, тръби, индустриални покрития, кофи за боклук, закачалки за дрехи, аксесоари и др. За да бъдат рециклирани стъклените опаковки (бутилки, буркани и др.), те трябва да се сортират по цвят и да се натрошат. От тях се произвеждат нови стъклени буркани и бутилки или други продукти. Стъклото може да бъде рециклирано многократно, като процесът е значително енергоспестяващ“, обясняват още „Еко Партнърс България“.