Мобилно приложение показва маршрути в „Мадара“

  • 05 март 2017, 09:55
  • Автор Даниела СТОЯНОВА
  • ИНВАЦИИ

Medium smartphone

Мобилно приложение – трекинг маршрут за територията на Национален историко-археологически резерват „Мадара“ позволява на посетителите сами да бъдат свои гидове. Приложението е качено на официалната интернет страница на Регионален исторически музей – Шумен и е достъпно от средата на миналата година. То позволява чрез достъп през интернет с мобилни устройства като смартфони, GPS, таблети, да се следва определен маршрут, водещ през основните забележителности на резервата и дава възможност на гостите сами да бъдат свои гидове. Маршрутът в Национален историко-археологически резерват „Мадара“ е доста по-кратък като разстояние и времетраене, като средно подготвен турист може да го премине и разгледа в рамките на 2 до 4 часа. В приложението са оказани по-голямата част от забележителностите със своите названия – скалните феномени „Самотницата“, „Процепа“ и „Сухия водопад“, няколко пещери-светилища от времето на траки, римляни и прабългари, средновековни скални гробници и църкви, монашески килии, Мадарската крепост и, разбира се, самият барелеф „Мадарски конник“. Придвижването става както по алейната мрежа в обекта, така и по поддържана и маркирана екопътека в горската и планинска част на маршрута.

Предстои и изготвянето на няколко допълнителни маршрута

чиято цел е да обхванат напълно територията на резервата и всички негови забележителности. През миналата година Шуменският музей въведе и още една иновация, с която даде нови възможности за разглеждане на експонатите в него. Чрез онлайн платформата „Добавена реалност“, която включва богат набор от филмчета и презентации, посетителите чрез мобилни устройства могат да получат достъп до допълнителна информация, свързана с даден експонат. Например виждайки един глинен съд, може да се разгледа и видеоклип, в който грънчар прави подобен. При интерес как се е правело градското облекло от минали векове, любопитните ще видят експоната във витрината, а след това ще могат да пуснат клипче, на което дрехата е облечена на истински човек. Платформата е достъпна за всички мобилни устройства – телефон, таблет или лаптоп, и позволява непрестанен обмен на информация. Системата обаче не е качена в интернет, а само в локалната мрежа на музея. За целта

посетителят трябва да избере Wi-Fi мрежа GID

След това в зависимост от устройството и браузъра се зарежда главната страница на „Добавена реалност“ или в търсачката да се изпише „гид“ на кирилица или латиница. Когато се влезе в платформата, се вижда логото на Шуменския музей и начален екран, където има опции за избор на категория според интересите на посетителя.