Направиха карта на болниците за съвременна помощ при инсулт

  • 05 март 2017, 14:30
  • Автор Clinica.bg
  • Здраве

Medium clinikabg

Eдва 34 са лечебните заведения, които използват модерното лечение, от общо 134

Всички болници, в които се лекуват инсулти, вече са вкарани в карта в интернет. Целта е само с един клик всеки човек в нужда бързо да се ориентира къде може да намери медицинска помощ. Картата е част от съвместния електронен проект на Българското дружество по неврология и clinica.bg „Всичко за инсулта“. Той е достъпен на следния адрес https://clinica.bg/insult. На този сайт всеки човек може да намери не само пълния списък с клиниките, които лекуват инсулти, но и полезна информация за рисковите фактори, симптомите, начините на лечение, както и да прочетете съветите на специалистите в страната. Също така на сайта има и ориентир кои болници прилагат съвременни методи на терапия като тромболизата, отбелязват от специализираното здравно електронно издание Clinica.bg. Според данни на НЗОК до момента едва 34 са лечебните заведения, които използват модерното лечение, от общо 134. Това е една от причините, поради които през миналата година от всички 51 042 пациенти, които са потърсили помощ с инсулт, само 330 са получили реално терапия. Късното стигане до болница на пациентите – след третия час от настъпването на инсулта, също е виновно за малкия брой на хората, които са били лекувани максимално адекватно.

10 правила за здраво сърце

1. Контролирайте високото артериално налягане и го дръжте в границите на нормата. Ако кръвното ви налягане е в границите до 120/80, значи е нормално. Ако е по-високо, сте в състояние на предхипертония, а ако е над 140/90, значи е високо.

2. Пациентите с исхемична болест на сърцето трябва да приемат медикаменти, които намаляват холестерола и стабилизират плаките.

3. Хората с диабет или затлъстяване трябва да контролират тези рискови фактори, да поддържат нормална кръвна захар и да редуцират теглото си. Основен показател за наличието на диабет е кръвната захар. Нейните нормални стойности на гладно са между 3.5 ÷ 6.1 mmol/L (милимол на литър).

4. Движете се. Физическата активност трябва да е умерена - половин до един час дневно 5 пъти седмично. Това може да включва разходка или умерено бягане, плуване.

5. Не пушете. Тютюнопушенето повишава риска от инфаркт и инсулт.

6. Употребявайте алкохол в умерени количества.

7. Не яжте много сол, нито я лимитирайте до съвсем ниска стойност. Максимумът за ден при нормално хранене е 6 грама. Избягвайте консервирани и готови храни, в които има прекалено много сол.

8. Приемайте нормално количество течности – около 1-2 литра на ден.

9. Внимавайте с медикаментите, които приемате. Има лекарства, които в комбинация с терапия за сърдечносъдови заболявания, могат да доведат до влошаване на сърдечната дейност. Това обикновено са медикаментите за болка.

10. Ако приемате лекарства, при пътуване не забравяйте да се уверите, че сте ги взели и ще ви стигнат за цялото време на престоя.

Как да разпознаем симптомите?

Остро главоболие

Гадене

Повръщане

Парализа на ръка,

крак или друга

част на тялото

Изтръпване на

крайниците от

едната страна

на тялото или

на лицето

Внезапна загуба на говор

Внезапна слабост