Наш еврошампион по бойно самбо гони световна титла

  • 09 май 2017, 18:28
  • Автор Мария Димитрова, Константин Костов
  • ТЕПИХ

Medium %d0%92%d0%b0%d0%bb%d0%b5%d0%bd%d1%82%d0%b8%d0%bd %d0%91%d0%b5%d0%bd%d0%b8%d1%88%d0%b5%d0%b21

Изгряващата звезда в бойното самбо и ММА Валентин Бенишев мечтае за мач със световноизвестния шампион на UFC в лека категория Конър Макгрегър. „Бих искал да играя с ирландеца Конър Макгрегър. Последните години доста нашумя и бих казал, че е един от най-добрите. Той е и най-известният в леката категория. Искам да видя с какво толкова е по-известен и добър от нас. Мисля си, че ще стане хубав мач с него“, разказва Бенишев.

Нашето момче се занимава от близо година със самбо, но успехите не закъсняват. Първото му състезание е през 2016 г. в Панагюрище, където става републикански шампион в категория до 74 кг. След това на европейското в Казан, Русия, става европейски шампион. А в София, в „Арена Армеец“ през ноември, когато се състоя световното първенство, се класира втори.

„Отидох с цел да стана първи, въпреки че не съм практикувал този спорт преди. Приятели ме насочиха към него“, разказва плановете си спортистът.

За участието си на световното първенство Бенишев „обвинява“ приятели и треньора си, които са му помогнали и оказали подкрепа. „Много е важно да имаш добър треньор и спаринг партньори, които да ти помагат“, категоричен е той. Валентин Бенишев е тренирал

12 години борба в спортното училище „Васил Левски“ и след това в НСА, но се отказва да се състезава професионално, защото се запалва по ММА. С този спорт се занимава вече 5 години. По самбото го запалили момчетата, с които тренира смесени бойни изкуства. Единият от тях, треньор на националния отбор по самбо, му предлага да се състезава и така започва кариерата му в този спорт.

Идол на родния шампион в ММА е руснакът Хабиб Нурмагомедов, който няма загуба в UFC и идва от бойното самбо, също като него.

За бойното самбо и ММА Бенишев казва, че двата спорта се добилижават, разликата е, че в ММА срещите имат 3 рунда по 5 минути с 1 минута почивка, а в самбото 1 рунд, който е 5 минути. Също така, за да се класираш сред най-добрите в самбото, трябва да изиграеш по три-четири срещи на ден, а в ММА е само една. Освен това в ММА мачовете нямат специална екипировка, а в самбото са с протектори - каска, куртка и самбовки.

„И в двата спорта всичко е много професионално, има рефери, които преценяват дали играта става опасна и дали да я спрат. Забранено е, когато някой е паднал долу, другият да го рита в главата. Също така не се разрешават ударите в слабините“, разказват спецификите Бенишев.

По думите му, условията в България за трениране на самбо не са добри, най-вече от финансова гледна точка.

Лагери се правят трудно заради ограничения бюджет.

Причината според него е, че бойните спортове у нас не са толкова популярни като футбола или волейбола. „А ние също прославяме България. Всеки един спортист дава максимума от себе си и очаква да бъде възнаграден след това“, казва Бенишев.

Категоричен е, че ММА и самбото му дават спокойствие и увереност в себе си. „Изкарвам си яростта в залата, не по улиците. Това е начин на живот. Тренирам около 2 часа сутрин и около 2 часа следобед“, разказва спортистът.