Небесни гмуркачи се реят над Радомир

  • 12 февруари 2019, 14:27
  • Автор Михаела Благоева
  • СТРАСТ

Medium cff853c5 bbdb 4e63 8b09 1d50649cdcd1

Парашутизмът, или скайдайвингът, печели все повече фенове у нас. Непрекъснато расте броят  на желаещите да полетят като птиците. Докато някои го правят еднократно заради адреналина, за други този тип екстремно изживяване се е превърнало в хоби и дори начин на живот. Най-запалените фенове на скайдайвинга у нас завършват курс за парашутисти, който им позволява да скачат сами. Така прави и Виктор Недялков, който още от дете се увлича по въздушните спортове. Той е ученик и член на Skydive Sofia - единствената дропзона (летище за парашутни скокове) в България, където се обучават парашутисти по световните изисквания.

 „Скокът с парашут е усещане за свобода! Несравнимо преживяване! Никакъв друг екстремен спорт на земята не може да ти даде това усещане и адреналин, което ти дава парашутният скок, и това е научно доказано“, казва Виктор Недялков, завършил курса за парашутисти в Skydive Sofia и вече с над 100 скока от 4200 метра с парашут зад гърба си. Въпреки завидния си стаж в парашутизма, той признава, че все още изпитва страх. „Винаги, когато се отвори вратата на самолета, има доза страх, но се бориш с това нещо и излизаш от зоната си на комфорт. Ако спрем да се страхуваме и да изпитваме емоции, няма защо да го правим, интересът ще се изгуби“, разказва Виктор.

Първият си скок той прави преди 5 г. И оттогава парашутизмът се превръща в негова страст. Винаги когато времето позволява, той се отдава на екстремното си хоби. Най-често Виктор практикува хобито си на летище „София Уест Еърпорт“ край Радомир. Първите си уроци в парашутизма научава от собственика и инструктор Христо Киликчиев на Skydive Sofia, който е направил над 14 хиляди скока с парашут досега. Клубът предлага AFF (Accelerated Free Fall - ускорено свободно падане) - най-бързият метод за обучение на парашутисти. След теоретична подготовка и упражнения на земята, ученикът скача на първия си скок с двама инструктори, които са до него, но той трябва сам да отвори и управлява парашута си, като за приземяването получава помощ по радиостанция. В рамките на 40-50 секунди свободно падане инструкторът подава на ученика сигнали с ръце за отработване на правилната стойка и изчистване на техниката при свободното падане. Скоковете се извършват от височина 3500 м. Курсът на обучение включва 7 нива (7 скока), всичките с висококвалифицирани инструктори, лицензирани от USPA /Американската парашутна асоциация/. Първите нива са с двама инструктори, а следващите - с един. Всеки завършил курса придобива правото за самостоятелни парашутни скокове.

Хобито на Виктор става част от благородна кауза преди 3 г. Тогава фотографът Велислава Каймаканова – Ножарова го кани да участва в проекта „Да оставим следи“. Виктор откликва веднага и застава пред обектива й за впечатляваща фотография, на която позира с малко момиченце в ръце, тъкмо приземил се на земята след скок с любимия парашут. Фотосът участва в благотворителен търг и е един от най-желаните в аукциона. Сдружение „Кауза“ и тяхната кампания „Да оставим следи“ събира около 140 000 лева, с които е закупена първата у нас педиатрична линейка с транспортен кувьоз, която даряват на УМБАЛСМ „Пирогов“. На търга са предложени 39 уникални фотографии на Каймаканова, която освен Виктор, заснема и известни личности като: Лили Иванова, Христо Стоичков, Васко Василев, Жана Бергендорф, Графа, Кубрат Пулев, Мартина Вачкова, Орлин Горанов, Орлин Павлов.