Несебър качва влюбените двойки „на педали“

  • 12 февруари 2019, 14:45
  • Автор Михаела Благоева
  • АФИШ

Medium nessebar 2648435 1920

Несебър става столица на любовта и виното от 14-и до 16 февруари. Десетки двойки от цялата страна се включват във фестивала на сватбения туризъм, който се организира в морския град. Несебър ги посреща с много любов и щури забавления. Седмото издание на най-романтичния български фестивал доказа, че традицията на летните курорти може да бъде разчупена и да превърне един полуостров в атрактивна дестинация през цялата година. Има специален сватбен маршрут за решилите да се врекат във вярност тук след брачен ритуал по стихове на Омир. И трите фестивални дни са изпъстрени с много романтика. Традиционно се изгражда фестивалната шатра на пл. „Месамбрия“ в Стария град, като младоженците участват в забавни състезания. Запазената марка на феста е състезанието по двойки „Любов на педали“.  „Любовта е отборен спорт, изисква синхрон, концентрация и отдаденост. Е, понякога изисква само влюбеност, но е хубаво да знаеш, че с любимия човек можете да се справите с малките изпитания в живота. Затова ще подложим екипната ви работа на забавен тест – състезание с велосипед тандем! Ще успеете ли да го подкарате, а колко бързо ще се движите, дали ще паднете тандемно, или ще се задържите геройски на две колела? Елате и ще видим!“, канят организаторите на забавната надпревара за влюбени. Още интересни съревнования, като играта на ориентиране и „селфита“ очакват двойките във фестивала. Те ще мерят уменията си и в направата на торти. Не липсва и богата културна програма. Романтичният древен град е предпочитан от влюбените. Много от тях го избират за място на своята сватба, а общината полага специални усилия, за да направи тяхното преживяване още по-запомнящо се. Несебър добива все по-голяма популярност като място за сватбен туризъм.

Зимен киномаратон в Банско

В края на февруари – от 21-ви до 23-и, Банско е домакин на 6-ото издание на Зимна киномания „Snow Cinema“. В рамките на фестивала се представят филми за ски и сноуборд в киносалона на Посетителския информационен център в курортния град. Целта на събитието е да се представят едни от най-добрите филми за ски и сноуборд от последните години.

Програмата отразява многообразието на човешкото общуване с природата чрез ските и сноуборда. Традиционната кинопанорама е емблематично събитие от зимния културен календар на Банско и региона.

„Трифониада“ на мегдана в Златоград

И тази година в Етнографски комплекс Златоград ще посрещнат подобаващо най-романтичния двоен празник – на виното и любовта.  На 16 февруари (събота) в родопския град ще се проведе традиционната вече „Трифониада“. Тя ще стартира на мегдана в Стария град.  По време на „Трифониада“ се провежда конкурс на местни производители на вино, представят се винарски изби, има и народно веселие. Освен дегустация на вълшебната напитка, ви очакват безплатни отбрани мезета и много веселие с участието на местните фолклорни групи.

Априлци кани на празник на сланината и греяната ракия

Много греяно вино и печена сланинка ще стоплят душите на жителите и гостите на Априлци в първата мартенска събота. На втори март красивият град ще е трибуна на неповторима народна веселба. Площадът ще оживее под звуците на фолклорна музика, събирайки над 10 000 посетители. Атракция на празника е приготвянето в „големия чорбаджийски тиган“ на т.нар. „Бабина гозба“ – ястие с 30 кг сланина, 500 яйца и 30 кг праз лук. Посетителите ще имат възможност да дегустират не само от чудната гозба, но и да се насладят и на други кулинарни специалитети – „Шишчета с печена сланинка“, „Шарен боб в гърне“ и др. Любимата на всички балканджии греяна ракия пък ще внесе топлота в душите, а благодарение на лечебните й свойства всички гости ще се радват и на крепко здраве през цялата година. Организатор на вкусния празник е  НЧ „Светлина – 1895 г.“  със съдействието на община Априлци.