Нов живот за три от символите на Плевен

  • 09 юни 2017, 12:36
  • Автор
  • ПРОЕКТИ

Medium grad gradina2

Емблематични за Плевен обекти ще бъдат ремонтирани и ще получат модерен облик. Водната каскада, Градската градина и пл. „Ст. Стамболов“ ще станат по-красиви и удобни, планира екипът на кмета Георг Спартански.

Община Плевен вече сключи споразумение по ОП „Региони в растеж 2014-2020“ за реализация на инвестиционната си програма. Така местната администрация получава 49 347 190,84 лева, от които безвъзмездната финансова помощ е в размер на 47 462 582,32 лева.

Благодарение на разработените и одобрени проекти преди дни започнаха ремонтите на знакови обекти в Плевен - Водната каскада, Градската градина, площад „Стефан Стамболов“ пред Драматичния театър. Обновяването става по проекта „Осигуряване на устойчива градска среда на Плевен“, като стойността му е 13 844 761,73 лв., а общата му продължителност - 30 месеца.

Така уникалната Водна каскада ще радва жителите и гостите на града с ново ефектно съчетание на водни струи и светлини още до края на тази година. По време на ремонта се планира хидроизолиране на стените и дъната на водните басейни, рехабилитация на 370 от съществуващите струйници и доставка и монтаж на нови 378, нови над 200 подводни прожектора, както и модерно ефектно осветление. Освен това в парка около възродената водна атракция ще бъде поставено ново осветление, пейки, автоматизирана поливна система. Предвижда се и засаждането на нови дървета и храсти, както и реконструкцията на 3,5 дка тревни площи. Сегашната настилка от керамични плочки ще бъде подменена изцяло с клинкерни и гранитни плочи.

Друга от емблемите на града - Градската градина, ще стане още по-уютно място за отдих и детски игри също след месеци, планират от общината. Там ще бъде поставена нова настилка от вибробетонови павета с различни размери, сегментен паваж, тактилни ивици, настилка от мит бетон и ударопоглъщаща настилка. Освен това паркът ще бъде пременен с пейки, кошчета за боклук, спортни и детски площадки, беседки. За любителите на скейтборд ще има специална зона. Предвижда се Градската градина да има и ново осветление. Зеленината пък ще се обогати с новозасадени широколистни и иглолистни дървета, храсти и рози.

По време на ремонта на площад „Стефан Стамболов“ пък ще бъде поставена нова настилка от вибробетонови павета с различни размери и цветове и тактилни ивици върху площ от 4571 кв.м. Ще бъдат монтирани 20 нови пейки и още толкова кошчета за отпадъци, ще се пусне ново енергоспестяващо осветление, ще се засадят широколистни и иглолистни дървета, храсти и сезонни цветя.

Освен трите знакови обекта, проектът включва основен ремонт на 15 улици, един булевард, един пътен надлез, пет пешеходни моста, изграждане и реконструкция на пет детски и спортни площадки в различни райони на града.

Така Плевен ще стане по-приветлив и удобен за жителите си. А и по-атрактивен за гостите на града. От общината са убедени, че с развитието на града младите хора ще изберат да останат да работят в него, ще се подобри качеството на живот на гражданите от всички възрасти и ще се привличат туристи. Бизнесът ще има предпоставки за развитие, а общината продължава да привлича инвеститори.

Още 14 тролейбуса тръгват по улиците

14 нови тролейбуса тръгват по плевенските улици редом с вече закупените 40 по проекта „Интегриран транспорт на град Плевен“. Ековозилата, както и две сервизни машини, ще бъдат доставени по проект „Развитие на интегриран градски транспорт - гр. Плевен“, който се осъществява по ОП „Региони в растеж 2014-2020“. По него ще бъде въведена и електронна система за таксуване на пътниците в градския транспорт, както и система за видеонаблюдение на ключови градски кръстовища.

С този проект градският транспорт на Плевен става изцяло екологичен, безшумен и икономичен. Ще се гарантират качествени транспортни услуги, достъпност за хората с увреждания, ефективно и адекватно управление на трафика.

 

Изграждат воден цикъл

между две общини

Интегриран воден цикъл на Плевен и Долна Митрополия е друг мащабен проект, който се реализира по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“. Общият размер на инвестицията по проекта е 117 150 300 лв., от които безвъзмездна финансова помощ - 87 911 636,37 лв., а от страна на бенефициента - 29 238 664 лв.

С реконструкцията и модернизацията на Пречиствателната станция за отпадни води - Плевен, която вече ще обслужва и градовете Долна Митрополия и Тръстеник, ще се осигури по-добро пречистване на отпадъчните води. Те ще са с показатели, отговарящи на съвременната нормативна уредба и стандарти. Ще се подобри водният цикъл на селата Ясен и Буковлък от община Плевен, както и ВиК мрежата на Долна Митрополия и Тръстеник. С разширяване на канализационната мрежа ще се намалят рисковете за околната среда от преливащи септични ями и заустване на отпадъчни води в р. Вит. Реализацията на проекта ще подобри условията на живот на близо 130 хил. души в двете общини.

Това е първият по рода си проект за воден цикъл, в който си партнират общини.

Градът все по-често е сред

първите в престижни класации

След приза „Инвестиции в здраве“ за 2015 и 2016 г. в надпреварата „Кмет на годината“ на Портала на българските общини Kmeta.bg община Плевен стана носител и на отличието „Евроград“ в конкурса на Дарик радио „Най-добър град за живеене`2016“. Наградата се връчва за успешно усвояване на средства по европейски програми. Плевен е и сред общините отличници по най-стабилно състояние на публичните финанси за първото тримесечие на 2017 г. според оценка на Министерството на финансите.

„Полученото признание не е повод за фанфари, а предизвикателство. Не е важно колко пари ще получиш, а доколко качествено и в срок ще ги усвоиш. България - това са общините. Те са един кораб, чийто товар трябва да бъде равномерно разпределен, защото дисбалансът води до потъване. Пример е видимото изоставане на Северна България и най-вече на Северозападния регион“, коментира кметът на Плевен Георг Спартански.