Новата великолепна осморка грации

  • 05 април 2017, 19:51
  • Автор Мария Димитрова
  • Спорт

Medium 17799080 1488169894526879 8621705851983265230 n

Златните момичета“ от националния ни отбор по художествена гимнастика накараха цяла България да се гордее с тях. Грациите на Ина Ананиева доказаха, че няма невъзможни неща и, че когато искаш нещо с цялото си сърце, то става. А всички изпитания и трудности си заслужават, когато се качиш на почетната стълбичка. След фурора на момичетата, те слязоха от „сцената“ с грандиозен бенефис в „Арена Армеец“, с който предадоха щафетата на наследничките си.

Симона Дянкова, Мадлен Радуканова, Елена Бинева, Теодора Александрова, Стефани Кирякова, Камелия Стоилова, Мадлен Сергиева и Лаура Траатс са новите грации в ансамбъла на националния отбор по художествена гимнастика. Какво правят през свободното си време, какво ги мотивира и какви са техните мечти разказаха пред KMETA.BG младите надежди на художествената ни гимнастика.

Като най-голяма в националния отбор и заради богатия си опит Симона Дянкова единодушно е избрана за капитан на тима. Гимнастичката от Варна е била резерва при „златните момичета“, а през последните 2 - 3 години се е състезавала индивидуално. Сега тя има нелеката задача да ръководи и организира съотборничките си. Симона разказва, че спортният й път започва с премеждие още на първото състезание. Точно преди да излезе на сцената, тя навяхва крака си и отказва да изиграе съчетанието си. Тогава публиката започва да скандира името й и да я окуражава да опита. Това й дава сила, за да стисне зъби, да преодолее себе си и да се справи блестящо. Симона не е от момичетата, които в началото са вярвали, че имат големи шансове за големия спорт. Работи много и упорито и с времето става все по-добра. Сега почти няма състезание, от което да не се прибере със златен медал.

Извън залата, в неделите обича да се излежава в леглото и да гледа филми, сериали или тв предавания. Симона казва, че ако не беше станала гимнастичка, сигурно щеше да се занимава с танци. Слуша всякаква музика според настроението, харесва и българската. В момента учи в Треньорския факултет в НСА.

Пътят на друга от новите надежди в художествената ни гимнастика - Мадлен Радуканова, сякаш е предопределен. По-голямата й сестра тренирала художествена гимнастика. И всеки път, когато с родителите й ходели да я взимат, малката Мадлен ги придружавала и с интерес стояла в залата да си играе. След няколко години я записали в същия клуб „Левски Триадица“. Мадлен разказва, че се възхищава на българската гимнастичка Мария Петрова и на лекоатлета Юсейн Болт. Грацията обича да си хапва шоколад и сладолед, да ходи на пазар и на кино.

Любимата й анимация е „Красавицата и звярът“

Тя си спомня за забавна случка по време на последния лагер на момичетата в Белмекен, когато се „изхранвали“ с мед. Всяка сутрин на закуска им носели от пчелния продукт. На момичетата толкова им се усладило, че медът станал основна част в менюто им през целия ден. Всяка една искала да си хапне повече от него.

Най-малката в отбора - Елена Бинева, разказва, че е започнала да тренира гимнастика още на 3 години. Роденото в София момиче става част от „Левски Триадица“, след като нейните родители я записват в клуба. Ранната възраст, от която започва да спортува, само й помага - прави я по-дисциплинирана и борбена. Освен художествената гимнастика, Елена е тренирала

ски през зимата и конна езда през лятото

Много обича да гледа филми и да ходи на кино, а актьорът, на когото е голям фен, е Джони Деп. Гимнастичката признава, че преди всяко състезание момичетата се събират в кръгче и се надъхват как ще успеят и ще дадат всичко от себе си. И го правят. Въпреки че всекидневните повторения на дадено съчетание е изтощително, Елена не се отказва, а напротив. И съвсем с основание нейното желание е отборът да се класира и да се представи достойно на големи състезания.

Съотборничката й Теодора Александрова също е родена в София. Едва 4-годишна, тя за първи път се докосва до гимнастиката в клуб „Левски“. Теди е категорична, че с момичетата от националния отбор се разбират прекрасно. Почти не се карат и са като едно семейство. И в залата, и извън нея те са постоянно заедно. През свободното си време обича да гледа филми според настроението си, както и да слуша поп музика. В личен план си пожелава семейството й и всички близки и приятели да са живи и здрави, а в професионален - да бъде на почетната стълбичка с ансамбъла на България.

Друга от грациите - Стефани Кирякова, е от спортен клуб „Черноморец“ в Бургас. Всичко при нея започва преди 10 години, когато треньорките от клуба събирали малки момиченца, които желаят да се запишат. Стефани решила да опита, а сега вече е част от националния отбор - нещо, за което винаги е мечтала. Уредът, който най-много харесва, е топката. Въпреки че не е лесно, когато си на 16 години да живееш далеч от родителите си, тя вече е свикнала да се справя сама, а радостта, щом види семейството си, е още по-голяма. Грацията обича литературата и разпуска с четене. Любимата й книга е „Изборът“ на Кийра Кас. Почитателка е на канадския изпълнител Шон Мендес, който сам пише текстовете на песните си.

За Камелия Стоилова тренировките по гимнастика започват като на шега, съвсем не на сериозно. Записва се главно за да изразходва енергията си. Но с годините спортът става начин на живот и неизменна част от нея. През това време е играла и малко тенис на корт. Уредът, който най-много харесва, е топката, а най-труден - лентата и бухалките. Обича да оцветява специални за това книги и така разпуска. Харесва Шакира и Рики Мартин. Харесва актьорската професия, но въпреки това признава, че не може да си представи живота без гимнастиката. Камелия обяснява, че усещането, когато застанеш на стълбичката с още 4-ма твои приятели и знаеш, че печелиш не само за себе си, а и за целия отбор, е несравнимо.

Друго от момичетата в новия отбор - Мадлен Сергиева, също е морско чедо, но от Варна. Записва се да тренира, когато била в първи клас, защото майка й видяла колко е гъвкава и решила да развие таланта й. Тренирала е ски,

народни танци и шах

Тъй като е далеч от родния си град, през свободното си време Мадлен се подготвя за изпитите в училище, които успешно взима всяка година. Гимнастичката е почитател на всичко корейско - слуша кейп ъп (корейска) музика и харесва корейския актьор Лии Мин-Хо. Както и останалите момичета, е щастлива, че толкова бързо и лесно са се сработили помежду си и в момента, както самите те се шегуват, че 24 часа 6 дни в седмицата са заедно, и в единствения почивен ден пак са заедно.

Осмата от грациите - Лаура Траатс, е родом от София. Тренира гимнастика от 14 години. Интересното й име идва от произхода й – баща й е холандец. В момента тя има двойно гражданство, но когато навърши 18 години, ще трябва да избере едно от двете. За нея няма дилема – Лаура мечтае да е част от българския национален ансамбъл и да печели много купи за България. Обича да яде шоколад, сладолед и суши. През свободното си време се разхожда с приятели и със семейството си, чете книги и гледа филми. За нея е много важно доброто образование, затова и усърдно учи, като всяка година завършва с отличен успех в училище. Като състезател гимнастичката признава, че е изключително дисциплинирана.

В началото на април ансамбълът ни участва в Световното първенство в Пезаро, Италия. След това момичетата започват да се готвят за турнира Sofia World Cup през май в „Арена Армеец“. Предстои им да извървят много дълъг път - да се научат да играят заедно, да се стиковат една с друга, да си напаснат като характери. За треньорката Весела Димитрова най-голямото предизвикателство не е това дали ще си изиграят съчетанията, а дали ще ги подготви психически точно преди самия старт - да усети какво е необходимо да каже на всяка от тях точно преди да излязат на килима.

Грациите имат една обща мечта – България да се гордее с тях, да донесат на страната ни европейски и световни титли, и най-вече да си тръгнат с медал от Олимпийските игри през 2020 г.