„Облаци“ ще помогнат за икономиката на регионите

  • 05 април 2017, 19:06
  • Автор Мария Димитрова
  • Конференцията

Medium lee

- Г-н Лий, защо е важно да има „умни“ градове?

- Гражданите на София са като гражданите навсякъде другаде по света - те имат нужда градът да е по-сигурен, по-тих, по-ефикасен и по-свързан. И именно технологичните решения могат да дадат отговор на всичко това.

- Как точно те могат да подобрят качеството на живот в градовете?

- Ключът е в свързаността. И смятам, че в бъдеще всичко ще бъде в облака, като днес поставяме основите. В бъдеще всички и всичко ще бъдат свързани чрез големи хранилища на информация, като това ще помогне да се подобри състоянието на градовете. Повечето информация, събрана за хората, ще доведе до по-добра услуга. В България имате таланта и добрата среда, а „облакът“ ще помогне за икономическото развитие на страната.

Свързаността ще помогне и за ефективността на градовете. Например „умните“ домове ни позволяват дистанционно да контролираме осветлението и температурата вкъщи, като това ще доведе до намаляване на загубите на енергия.

- Какви са плановете ви за развитие на бизнеса на Huawei в София?

- За първи път дойдох в София преди 8 месеца. Ако тогава ме бяха попитали какво мисля за града, щях да кажа, че е много красив и приветлив. Ако сега някой ме попита, ще кажа, че София е място за инвестиции, тъй като гражданите и правителството са готови и имат желание да подобрят града. Това е изключително важно и Huawei може да помогне с това.

Инвестираме много в „умни“ градове. В България дойдохме през 2004 г. и предоставихме технология за подобряване на мрежата. Следващата година България поема председателството на ЕС и затова започваме инвестиция в „умни“ градове.

Инвестираме много в такива проекти и затова сега представяме интелигентни решения в над 40 държави и над 170 града. Във Великобритания предложихме интелигентни решения за полицейските участъци, в Испания имаме още такива и затова сега искаме да предложим решение на София за билетите в градския транспорт и други.