01
Брой

Брой 24, Юни 2017

Обратно Новина Следваща

Общините дават милиони за сигурност

  • 09 юни 2017, 12:12
  • Автор Венелина Ангелова, Павел Стаменов, Цвета Иванова, Владимир Симеонов,Александра Петрова, Петя Валентинова
  • ТЕМАТА

Medium 57786714 8c6a dc04

Общините влагат все повече усилия и средства за осигуряване на сигурност и спокойствие, като разширяват видеонаблюдението в населените места. То вече не е само на входовете и изходите на градовете, а по спирките и в колите на градския транспорт, дори по селата. Освен сигурност камерите са част от интелигентни системи за управление на трафика. И макар поставянето на устройствата в класните стаи и в забавачките да предизвика сериозни спорове, наличието им около и в учебните заведения доказа ефективността си.

Милиони са вложени в нови заснемащи устройства и системи за управлението им, за софтуер и обслужването им. Ползата е несъмнена, показва го и статистиката на МВР не само с броя на разкритите престъпления, а и най-вече с превантивната им функция – на много места отчитат намаляване на вандалските и дребни хулигански прояви. „Очите“ дават спокойствие и в несигурното време с множество атентати по света.

В столицата видеонаблюдението ще разшири обхвата си и заради част от мерките, които ще съпътстват европредседателството на страната ни от 1 януари 2018 г. Повече камери ще бъдат поставени на местата с по-голяма концентрация на хора, както и в сградата на НДК, където ще се провеждат основните събития. Ще се следят в реално време и маршрутите на делегациите от и до летището. Всички камери – нови и стари, пък ще бъдат обединени в обща система.

Пловдив в края на миналата година подписа договор с МВР за 6 милиона лева, за да осигури камери във всички общини в областта. Към този момент камерите са едва 11 на входно-изходните артерии на самия град. Варна пък задели за целта близо 1 млн. лв.

Десетки общини вече са внедрили видеонаблюдение и планират да го разширят. Други пък вече са готови с проектите да поставят на ключови места десетки „очи“.

С 36 камери ще следят за реда и сигурността във Велико Търново. За стартирането на системата остава само да бъдат уредени технически въпроси, свързани с хардуера и софтуера. Снимачните устройства са разположени на входовете и изходите на града, а също и покрай всички възлови кръстовища. Равномерно са обхванати както централната част на града, така и всяка зона с по-голям поток от хора. Камерите бяха закупени след проведена обществена поръчка. Те снимат във висока резолюция, а функциите им позволяват работа в нощен режим. Вече е осигурен и интернет достъп и захранване с ток. Сигналът ще постъпва в реално време както в Областната дирекция на полицията, така и в община Велико Търново. Така общинарите и униформените ще могат да установяват както извършителите на хулигански прояви, така и нарушителите на правилата за движение по пътищата. Отделни групи от камери са монтирани и на други места в града в старата столица. Една от локациите е Паметникът на Асеневци и намиращата се в съседство Художествена галерия „Борис Денев“. Там устройствата бяха поставени преди три години заради вандалски прояви – тогава арт хулигани омацаха със спрейове емблематичния за Велико Търново монумент, а впоследствие крадци откраднаха близо 20 кв.м павета от площада край паметника. Видеонаблюдение има и над пешеходната пътека между Автогара „Юг“ и жп гарата. Отново заради вандализъм няколко камери бдят над нов спортен комплекс в квартал „Колю Фичето“. Общината го изгради с европейски средства, но няколко пъти хулигани заливаха зоната за спорт с катран, боя и дори се опитаха да подпалят съоръжението за каране на скейтборд. 90% от селата в Търновско също са с видеонаблюдение. Първата камера е поставена през 2007 г. „Дигиталните очи“ вече са осъвременени в селата Шереметя и Малки чифлик. Камерите записват перфектно денем и нощем, а регистрационните номера на всеки автомобил се четат ясно дори при дъждовно и мрачно време. Обновяване предстои и в други населени места от общината, където автомобилният трафик е по-натоварен или има повече регистрирани случаи на битови кражби.

Три парка в Монтана също ще бъдат осигурени с видеонаблюдение, след като бъдат обновени - „Монтанезиум“, градската градина и парк „Калето“. Кметове и на други места планират да поставят „очи“ срещу хулигани и вандали. 

Банско инвестира 200 000 лв. до края на годинатаОбщина Банско стартира мащабна акция по осигуряване на видеонаблюдение в курорта, който се посещава целогодишно от хиляди туристи. Първият етап на кампанията по монтирането на „Биг Брадър“ в града под Тодорка трябва да приключи най-късно в края на тази година. „За нас видеонаблюдението на територията на града е един от приоритетите ни. Затова само в първия етап на това наше начинание ще вложим 200 000 лева. Проектът ни е готов и няма пречки за неговото реализиране. С новите устройства ще гарантираме още по-надеждно безопасността и неприкосновеността на гражданите и на тяхното имущество“, разкри кметът на община Банско Георги Икономов. Той уточни, че ще бъдат закупени 48 видеокамери, които ще са от най-модерните, последно поколение на тази техника в световен мащаб. Предвижда се поне 10-12 възлови места в населеното място също да бъдат покрити с видеонаблюдение при изпълнението на първия етап. Ще се изгради и ситуационен център, който ще се намира в полицейското управление. В него ще се осъществява 24-часово наблюдение на районите, в които ще се монтират видеокамери. В момента в Банско такива камери има само на обществените сгради – кметство, училища, забавачки, културни институции, социални заведения. „Голямата ни цел е до 4-5 години целият ни град да бъде обхванат от системата за видеонаблюдение. Тогава няма как да не намалеят престъпленията, защото ще се респектира криминалният контингент, който е предимно от гастрольори от цялата страна“, вярва градоначалникът на Банско.

 

Стотици „очи“ следят за реда в Бургас

21 възлови кръстовища с по 3 записващи устройства, слагат 3G техника на спирките в отдалечените райониБургас е сред градовете в страната с модерна разгърната система от камери, контролираща безопасността по пътищата и сигурността в учебните заведения и обществените пространства. Център за управление на трафика следи за нарушения на пътя. Част от видеонаблюдението обхваща важните пътни артерии и пешеходни пътеки в черноморския град. На 21 възлови кръстовища има разположени по 3 камери с висока резолюция, която позволява разпознаване на образи и предмети. Сигналът постъпва в модерно оборудван Трафикцентър и се следи денонощно от диспечери. При възникване на инцидент или опасна ситуация дежурните информират съответните служби и институции – полиция, пожарна, спешна помощ. Местната власт е предвидила засилено видеонаблюдение на пешеходните пасарелки, където струпването на превозни средства и пешеходци е голямо.

„Сред отсечките с най-интензивно движение е бул. „Захари Стоянов“ в участъка от кръговото движение в посока к-с „Меден рудник“. Там магазини имат няколко големи търговски вериги и често пешеходци пресичат натоварения път. Заради повишената опасност от инциденти са монтирани две камери, които следят интензивността на движението при пешеходната пътека. Всяка от тях дава картина за движението в съответната посока. Записите се пазят в продължение на 15 дни“, допълват от общината.

В обхвата на видеонаблюдението попадат новите автобусни спирки в града. 360-градусова камера е монтирана на централната автобусна спирка. Заедно с нея работят други две камери, които следят движението на хора и превозни средства в двете посоки. Автобусните спирки в Бургас се наблюдават от общо 216 камери. „Предстои монтирането на 29 3G камери на спирките в отдалечените райони на Бургас. Информацията от тях няма да се следи директно, а ще се записва на специална карта. При необходимост записът ще се изтегля от тях на място“, уточняват от местната управа.

С камери са оборудвани и всички автобуси, които се движат по градските линии. В по-големите рейсове са монтирани по 4 камери, а в по-малките – по 3 устройства. Освен за безопасността на пътуването, видеонаблюдението допринася и за доброто обслужване на пътниците в Бургас.

Община Бургас има амбицията да осигури 24-часово наблюдение и във всички училища и детски градина. По този начин се гарантира безопасността на децата и се намалява рискът от инциденти. До момента 41 училища имат изградено видеонаблюдение. Камери са инсталирани в учебните стаи, коридорите, входовете и двора. Само 5 учебни заведения са без инсталирани камери, но предстои и те да бъдат оборудвани.

От няколко месеца в 6 детски градини също функционира видеонаблюдение, а в 10 други такова се изгражда в момента. До края на годината камери ще бъдат монтирани и в останалите 16 детски заведения. По този начин ще могат да се проследяват както действията на децата, така и на възпитателите, а също и достъпът на външни лица.

Предстои камери да бъдат поставени в Морската градина, около площади, детски и спортни зони, пешеходни пътеки и други възлови места. 

Уникална за страната система внедряват във ВрацаС уникална за страната система за видеонаблюдение ще разполага скоро Враца. Градът под Околчица ще е първият в България, който ще ползва интелигентна технология с IT одит за анализ на звук и картина от камери, разположени на ключови места в града. Внедряването на модерния софтуер струва 390 хил. лв., а фирмата изпълнител на дейностите е БТК ЕАД. Камерите и комуникационните шкафове към тях вече са монтирани, установена е връзка със сървърите в полицията и системата е почти готова за действие, съобщи за Kmeta.bg градоначалникът Калин Каменов.

„Системата е първа по рода си, защото предлага заснемане под 360 градуса на ключови транспортни възли в града и осъществява моментална връзка с органите на реда. Смятам, че с тези технологии не само ще залавяме своевременно вандали и нарушители на обществения ред, а и ще съумеем да респектираме лица, склонни към противозаконни деяния“, коментира Каменов. Той издаде, че вече тече организацията за официалното откриване на модерната система.

Устройствата ще записват 24 часа в денонощието и ще са разположени важни кръстовища. Засилено ще е наблюдението по булевардите „Мито Орозов“, „Демокрация“, „Васил Кънчов“, който е част от международния път Е 79. Други 2 устройства пък ще се разположат на конфликтни кръстовища на бул. „Втори юни“, където често се разиграват пътнотранспортни произшествия. Решението за превръщането на Враца в „Биг Брадър“ кметският екип в града взе след дълга поредица вандалски и хулигански прояви, които увреждаха грубо пътната инфраструктура и общинското имущество.