Паркът на Гоце Делчев – оазисът за жителите и гостите на града

  • 09 май 2017, 17:47
  • Автор Владимир Симеонов
  • ЗЕЛЕН КЪТ

Medium %d0%93%d0%94 %d0%bf%d0%b0%d1%80%d0%ba 7

Допреди 5 години жителите на град Гоце Делчев мечтаеха спомените им за централния парк да станат отново реалност. Те искаха емблематичното място за поколения неврокопчани да върне блясъка и славата си от 70-те и 80-те години на миналия век. Да има там пак фонтани, детски площадки, пейки, беседки, фигури на животни, много зеленина, поддържани алеи, чистота, спокойствие и релакс. Речено - сторено. Общината и кметът Владимир Москов положиха сериозни усилия и през 2009 г. бе спечелен проект по Оперативна програма „Регионално развитие“. Стойността му бе 8 544 759,57 лв. и с тези пари се направи цялостна реконструкция и обновяване на „белите дробове“ на града, чийто патрон е великият революционер Гоце Делчев. „Открихме парка, който е с площ от 56 декара, през лятото на 2012 г. по време на правителството на ГЕРБ. Винаги съм казвал, че най-важни са желанията и проблемите на хората. Независимо от партийните различия държавната и местната власт трябва да работят заедно, когато може да се направи нещо полезно за обществото. Това е водещ принцип в работата ми“, твърди градоначалникът Владимир Москов, който е от БСП и управлява общината шести пореден мандат. Градският парк вече 5 години е емблема на населеното място, любимо място за разходки, забавление и отдих на местните жители и на гостите. Той е основен елемент от устойчивата и екологична градска среда с високо качество на живот и възможности за интегрирано развитие на града. Защото паркът бе само част от проект, в който се реконструираха 25 улици в града, изградиха се и нови детски площадки.

Градският парк е обособен в две части - едната е решена в класически стил от тридесетте години, а другата - в пейзажен стил от средата на XX век. В парка са изградени изкуствено езеро, фонтан и беседка за отдих на разхождащите са в него. За децата е предвидено специално обособено и оборудвано място за фитнес на открито, както и площадка за игра. На територията на парка има още ресторант, чешма и обществена тоалетна. За велосипедистите е обособена велоалея на територията на парка. В градския парк могат да бъдат видeни декоративни дървесни видове като японска магнолия, японска вишна, червен конски кестен, атласки и хималайски кедър.

Кметът Владимир Москов е категоричен, че реализирането на този проект е променило коренно облика на Гоце Делчев. Той е благодарен за добре свършената работа на фирмата–изпълнител и на всички служители в общината, които контролираха изпълнението на проекта. „Факт е, че са впечатлени от нашия градски парк не само посетителите, но и проверяващите от финансиращия орган. При всяка проверка подчертават, че такъв обект, изпълнен толкова качествено, има на много малко места в страната ни“, разкрива общинският управник на града в подножието на Пирин планина.

Истината е, че красотата винаги привлича. Така се случва и с градския парк в Гоце Делчев, който непрекъснато намира нови и нови последователи и почитатели. Няма турист от страната и чужбина, който да не стъпи там и да не се възхити от този пристан на спокойствието и красотата. Интересът през тези вече почти 5 години не секва и от различни институции, училища, неправителствени организации. Провеждат се все повече културни прояви – концерти, пленери, конкурси, състезания. Често се правят кампании за засаждане на фиданки и за обогатяването на видовете цветя, храсти и дървета в зеления оазис. Тази пролет в парка бяха засадени стотици дървета от видовете смърч, бял бор, дъб и шестил /млечен явор/. По-голямата част от тях бяха поставени на мястото на старите, сухи и опасни дървесни видове. Отговорниците и работниците се грижат ежедневно за зеленината. Те са улеснени и от изградената поливна система, чиято гаранция е 20 години. Преди броени дни членове от Сдружение „Гоцеделчевци“ също проведе акция по залесяването на парка, 20 фиданки намериха своя дом в зеления райски кът на града. „Да засадиш дърво в земята, откъдето са твоите корени, е емоция и дар. Това е символ на връзката ни с нашия роден край“, заявиха ентусиастите.

Сред най-харесваните неща в парка е фонтанът, край него обичат да сядат и отдъхват представители на всички възрастови групи. Преди време в анкета точно фонтанът спечели класацията за най-одобряваното място в зеления кът.

 

Затварят градината нощем, пазят я от вандали

Въпреки усилията на общината в Гоце Делчев да засаждат всяка година нови дръвчета и да подменят старите, се случват и вандалски прояви, при които младите фиданки се изкореняват и чупят. На извършителите се налагат строги санкции. „Късно вечер паркът се затваря, има специални врати, които се заключват. Целта е да не влизат нарушители, които да рушат общинското имущество. В парка през нощта се осигурява физическа охрана, това ни струва по 22 000 лева на година. Но пък ни спестява куп разходи, тъй като вандалски актове почти липсват. За нас е много важно не само че направихме този прекрасен парк, но и да съумеем да го съхраним и развием във времето. Затова полагаме толкова грижи за опазването му“, казва кметът Владимир Москов.